Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.11.2016 17:33:53

Trump chce zrušit obchodní dohody. Sníží se počet sebevražd?

Na první pohled nesouvisející fenomény – volný obchod a sebevraždy – dokázal propojit výzkum Justina Pierce z Fedu a Petera Schotta z Yaelovy univerzity. Ve svém pravidelném blogu na studii upozornila agentura Bloomberg.

Konkrétně se vědcům podařilo najít souvislost mezi uvolněním obchodních vztahů mezi Spojenými státy a Čínou v roce 2000 a sebevraždami zejména bílých Američanů, kteří kvůli levnější výrobě v zámoří přišli o práci. Míra sebevražd se zvýšila obzvláště v oblastech, které na likvidaci obchodních bariér celkově prodělaly. Také se zvýšil počet smrtí způsobených nadměrnou konzumací alkoholu.

Vyšší úmrtnost kvůli alkoholismu a sebevraždám přitom nemusí být nutně způsobena jen a pouze depresí – je možné, že statistiky zhoršuje i to, že nezaměstnaní v USA mají obtížnější přístup ke zdravotní péči, neboť pojištění zpravidla hradí zaměstnavatelé.

Úmrtnost bílých Američanů ve věku mezi 45 a 54  lety (na 100 000 obyvatel). Červená - sebevraždy, modrá - onemocnění jater spojené s alkoholismem, zelená - otrava. K největší liberalizaci obchodu došlo na přelomu tisíciletí.

Zdroj: Centre for Economic Policy Research

Na druhou stranu se však podle výzkumníků snížil počet infarktů na pracovišti, což studie připisuje tomu, že do Asie „utekly“ především fyzicky náročná povolání.

Studie víceméně potvrzuje, co si stejně všichni voliči Trumpa už mysleli – že globalizace nefunguje úplně pro všechny, ale jen pro ty, kteří pracují v kompetitivním sektoru a ty, jež mají příležitost a předpoklady k rekvalifikaci, když jejich odvětví zahubí levná zahraniční konkurence.

Výsledky výzkumu jsou dnes obzvláště relevantní vzhledem k současné politické debatě o volném obchodu v USA. Designovaný americký prezident Donald Trump se totiž v pondělí nechal slyšet, že se chystá hned první den po převzetí moci odmítnout obchodní dohodu Trans-Pacific Partnership (TPP), která měla obchodní styky USA s Asií dále uvolnit. Trump se ve své kampani opíral právě o hlasy bílých Američanů s nižším vzděláním, na které měla globalizace nepříznivé dopady.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 14:59  Prognóza může projít změnami Research (Česká spořitelna)
Út 14:04  MNB snížila sazby podle očekávání (23.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688