Trh s novými byty se koncentruje: polovinu Prahy ovládá silná pětka

Jana Brožková, 22.11.2016
Developerský trh v Praze se v posledním roce velmi silně zkoncentroval. Pět nejsilnějších developerů ovládá téměř polovinu trhu, deset největších hráčů pak 63 procent. Důvodem je ubývající nabídka nových bytů v důsledku omezeného a na některých radnicích dokonce zcela zastaveného povolování nových projektů, což razantně postihuje především menší developery.

„V důsledku paralýzy pražského trhu ze strany aktuální politické garnitury se trh velmi silně koncentruje. Boom zažívají velcí hráči a malé firmy nemají co prodávat. Pro některé z nich to může být v následujících letech až existenční problém,“ řekl šéf Central Group Dušan Kunovský.

Lídrem nové bytové výstavby v Praze i celém Česku je dlouhodobě Central Group, který za tři čtvrtletí letošního roku prodal 996 bytů a na pražském trhu se podílí více než 20 procenty. Za letošní rok tak jeho podíl narostl o téměř pět procentních bodů. Dvojkou na pražském trhu je Finep s 10,2 procenta trhu. Žádný další developer nepřekročil desetiprocentní podíl na trhu.

 

TOP 10 rezidenčních developerů v Praze za 1. – 3. čtvrtletí 2016

Pořadí

Společnost

Podíl na trhu v prodaných bytech

1.

Central Group

20,8 %

2.

Finep

10,2 %

3.

Skanska Reality

7,4 %

4.

Daramis Group

4,7 %

5.

YIT Stavo

4,2 %

6.

Metrostav Development

3,6 %

7.

Vivus

3,4 %

8.

M&K Development

3,3 %

9.

Odien Real Estate

2,9 %

10. – 11.

Trigema

2,4 %

10. – 11.

Star Group

2,4 %

Následuje Skanska Reality, Daramis a YIT. Vyplývá to z aktuálních společných analýz trhu společností Trigema, Skanska Reality a Central Group, jejichž metodiku verifikoval Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR). Podle ní se za prodané počítají jen byty minimálně s vydaným územním rozhodnutím. Celkem bylo v Praze ze tři čtvrtletí prodáno 4800 bytů s vydaným územním rozhodnutím.

Central Group dlouhodobě kritizuje praxi, kdy někteří developeři prodávají byty v projektech, které existují jen na papíře a nemají ještě ani zdaleka vydané územní rozhodnutí. Znamená to, že se tak prodávají byty, u kterých hrozí, že ani nikdy povolení nezískají a nebudou postaveny. Většina trhu již tuto kontroverzní praktiku opustila a nadále ji používá v podstatě jediný developer. A i ten v poslední době stahuje své projekty bez územního rozhodnutí z trhu a údajně tak ruší zákazníkům rezervace na byty, na které dosud bezvýsledně čekali v některých případech i několik let. Mnozí z nich tak za tu dobu přišli o možnost si byt koupit, protože ceny nového bydlení v Praze mezitím výrazně vzrostly. V řadě případů až nad možnosti těchto domácností.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba