Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.11.2016 15:53:33

Co bude čtvrtý mandát Merkelové znamenat nejen pro trhy

Angela Merkelová v závěru víkendu oznámila, že bude ve spolkových volbách příští rok usilovat o další mandát. Pro investory by to znamenalo další čtyři roky s kancléřkou, jejímuž způsobu vedení již porozuměli.

Merkelová během 11 let v úřadu držela pohromadě eurozónu, zdržela se kritiky na adresu ECB, postavila se za hospodářské sankce proti Rusku a za silnou vojenskou koalici NATO a podporovala volný obchod.

O tom, jaké jsou, nebo by mohly být dopady jejího rozhodnutí ucházet se o čtvrtý mandát na trhy, napsala agentura Bloomberg.

AKCIE:

Německý akciový index DAX po oznámení Merkelové stoupl v pondělí až o 0,5 procenta, část zisků ale později odevzdal. Investoři už ve velké míře započítali do cen, že Merkelová bude kandidovat znovu, takže její snaha o znovuzvolení eliminuje „možnost negativního šoku“ v případě, kdyby se rozhodla se dalšího mandátu vzdát, řekl Jacob Funk Kirkegaard z analytického střediska Peterson Institute for International Economics. Dnes dopoledne činil nárůst u indexu DAX zhruba 0,6 procenta.

Z dlouhodobého pohledu by ale akcie mohly klesat. Kroky Merkelové na poli přistěhovalecké politiky mají za výsledek silně populistickou reakci, což se „na trzích projeví“, říká James Butterfill ze společnosti ETF Securities v Londýně.

ECB:

V koaličním bloku, jehož součástí jsou kancléřčini křesťanští demokraté, byla kritika na adresu ECB slyšet z úst německého ministr financí. Wolfgang Schäuble naznačoval, že rekordně nízké úrokové sazby ECB mohou posílat německé voliče do náruče rotipřistěhovalecké strany Alternativa pro Německo. Merkelová se ale do značné míry vyhýbala tomu, aby politiku banky pod vedením prezidenta Maria Draghiho napadala. Podle některých analytiků je tedy nová kandidatura pro ECB úlevou. "Nezávislost ECB je pro velmi důležitá," říká hlavní ekonom bankovní společnosti Berenberg Holger Schmieding.

EVROPA V ÉŘE DONALDA TRUMPA:

Když si Británie v červnu odhlasovala vystoupení z Evropské unie, naznačila Merkelová, že bude bojovat proti nacionalistickým silám. Omezila se tehdy na vyjádření, že jenom jednotná Evropa může mít ekonomický a morální vliv po celém světě. Poté, co zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA podkopalo strany establishmentu před volbami ve Francii a v Nizozemsku, které se čekají v příštím roce, není výsledek tak úplně v jejích rukou. Hlavním trumfem německé kancléřky je to, že reprezentuje stabilitu. V německých volbách by mohla odpovědět kampaní, ve které bude poukazovat na právo a pořádek, daňové úlevy a vnější bezpečnost.

NATO a VZTAHY S USA:

Odcházející prezident USA Barack Obama nazval během své poslední návštěvy Berlína Merkelovou svým nejdůležitějším evropským spojencem. Pokud jde o budoucí vztah mezi kancléřkou a Trumpem, je tudíž laťka nastavena vysoko. Trump považuje kancléřčinu utečeneckou politiku za „pohromu“. Během své kampaně navíc vyvolal pochybnosti ohledně toho, jaký bude závazek USA na obranu v rámci NATO.

Pokud jde o to, co chce kancléřka, nenechala Merkelová nikoho na pochybách. Osud „Německa je spojen s naším členstvím v koalicích – v Evropské unii, v NATO“, řekla minulý týden ve čtvrtek po boku Obamy.

Německo už zvyšuje výdaje na obranu, aby ukázalo, že je ochotno posílit svůj závazek v rámci transatlantické koalice. Ke splnění cílové úrovně 2 procent HDP mu ale ještě něco chybí.

BREXIT:

V otázce nového vztahu mezi Británií a Evropskou unií je Merkelová zastánkyní tvrdé linie. Neformální jednání před oficiálním britským oznámením odchodu z EU kancléřka vylučuje a neustupuje z požadavku, aby Británie umožnila volný vstup občanů EU do země výměnou za zajištění úplného přístupu na jednotný trh.

RUSKO:

Postoj nové americké administrativy k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi je divoká karta, které by ale na Merkelovou mohla vyvíjet nátlak.
Pokud Trump zmírní americké sankce uvalené na Rusko kvůli jeho roli v ukrajinském ozbrojeném konfliktu, mohlo by to dodat vzpruhu některým zemím jako Itálie, které nesouhlasily s unijními sankcemi. Za jejich zachování přitom Merkelová tvrdě bojovala.  Společně s Obamou a dalšími čtyřmi evropskými lídry se kancléřka minulý týden v pátek dohodla na zachování sankcí vůči Rusku, dokud Putin „zcela nesplní“ podmínky takzvané minské dohody pro ukončení konfliktu na východě Ukrajiny.

Merkelová je zároveň hlavním zprostředkovatelem diplomacie s Putinem.

VOLEBNÍ MATEMATIKA:

Průzkumy veřejného mínění naznačují, že pokud vyhraje, mohla by Merkelová prodloužit koalici v čele se svými křesťanskými demokraty a s oslabenými sociálními demokraty. Antipřistěhovalecká Alternativa pro Německo (AfD) získá zřejmě poprvé křesla v parlamentu. Její lídři se ale nechali slyšet, že netouží po tom být ve vládě, ať je jakákoli. Koalice sociálních demokratů (SPD), zelených antikapitalistické levice není nyní ve hře.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:53  Závěr obchodního týdne přinesl zpevnění dolaru i koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688