Evropský unikát: Praha zvažuje postavit metro D bez stanic!

TNBiz, 21.11.2016

Řeč je o návrhu náměstka pro dopravu Petra Dolínka (ČSSD), který chce linku metra D zprovoznit i za situace, kdy nebudou ještě vykoupené pozemky na stavbu stanic. Celá trasa D by tedy v tu chvíli měla jen dvě konečné stanice – v Písnici a na přestupním uzlu na Pankráci. S informací jako první přišly Seznam Zprávy.

Postavit linku metra, která by měřila 7,9 kilometru a měla jen dvě konečné stanice, by bylo světovým unikátem. Jednalo by se ale samozřejmě jen o dočasné řešení, další stanice by přibývaly hned, jak by se podařilo vykoupit pozemky potřebné pro jejich stavbu. Často kritizovaný chybějící eskalátor ve stanici metra A Nádraží Veleslavín by tak byl nejspíš rázem zapomenut.

"Těch variant je ve hře hned několik. Připouštím, že jednou z nich je i dočasné vypuštění některých stanic, ale my toto nyní neřešíme, je to v rukou magistrátu," prozradila nám tisková mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková. A návrh nám nepřímo potvrdil i samotný Petr Dolínek: "Chci, aby byly prověřeny všechny potenciální varianty s ohledem na to, aby mohla být stavba zahájena co nejdříve," vysvětluje zastupitel a náměstek pro dopravu.

Zdali by toto řešení celou stavbu nakonec neprodražilo, nám Petr Dolínek nesdělil. Variant je podle něj ve hře několik a nyní nemůže ani říct, jak moc pravděpodobná která z nich je: "V tuto chvíli nelze, a nebylo by to vzhledem k probíhajícím jednáním s majiteli pozemků ani taktické, některou z variant preferovat," dodává. Podaří se Praze potřebné pozemky včas vykoupit anebo si česká metropole ve světě zapíše další prvenství?



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba