Češi se ozbrojují stále častěji: zbrojní průkaz má už 300 tisíc lidí

TNBiz, 20.11.2016

Odpůrci zbraní tvrdí, že s jejich počtem roste i násilí. Naopak zastánci argumentují tím, že neozbrojená oběť je snadná oběť. Letos si o zbrojní průkaz zažádalo už přes osm tisíc Čechů. Nejčastějším důvodem už není sportovní střelba, ale vlastní bezpečnost nebo ochrana rodiny.

"Zodpovědní občané se snaží přispět ke svojí ochraně sami a nespoléhají jenom na moc státu," myslí si správce střelnice Marian Lukačovič. Zbrojních průkazů nejvíc přibývá v příhraničních oblastech, hlavně ve Zlínském kraji.

"Podle našich statistik došlo k nárůstu počtu přihlášek k odborné způsobilosti za poslední rok, a to o jednu třetinu, a došlo také k výraznému nárůstu počtu prvních zbrojních průkazů, a to o 114 procent," sdělila zlínská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Zvýšený zájem o střelbu potvrzuje nejenom policie, ale také personál většiny střelnic. "Můžu potvrdit, že v průběhu uplynulého roku se nám podstatně zvýšila návštěvnost střelnice," uvedl správce další střelnice Josef Vaculík.

Ještě loni v Otrokovicích u Zlína probíhaly zkoušky jednou za dva měsíce, nyní už dvakrát měsíčně. A střelba už není jen doménou mužů. "Poslední rok minimálně deset procent žadatelů o zbrojní průkaz jsou děvčata," potvrdil Vaculík.

V Česku je dnes registrovaných na 800 tisíc legálně držených zbraní, tedy o čtvrtinu víc než třeba před deseti lety.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky