Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  18.11.2016 23:38:56

18. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

 

Americké akciové trhy uzavřely týden mírným poklesem, investoři vybírali zisky z povolební vzestupné vlny. Hlavní indexy na Wall Street ale zůstaly blízko nedávných rekordních maxim a za celý uplynulý týden si připsaly mírné zisky. Americký dolar zpevňoval třetí den po sobě a je nejvýše za téměř 14 let.

Dow v pátek oslabil o 0,19 % na 18 867,93 bodu, širší S&P 500 se snížil o 0,24 % na 2 181,90 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ztrátou 0,23 % na 5 321,51 bodu poté, co v úvodu posunul své absolutní maximum na 5 346,80 bodu. Index volatility VIX klesl o 3,75 % na 12,85 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o tři a půl bazického bodu na 2,337 %. Index akcií firem s menší tržní kapitalizací Russell 2000 v pátek posílil pojedenácté v řadě, což je nejdelší taková série od června 2003.

V plusu v pátek skončily dva z jedenácti hlavních sektorů indexu S&P 500, a to realitní odvětví a sektor energetiky. Výrazně se snížil index sektoru zdravotní péče.

Americké akcie (18. listopadu 2016)
Americké akcie (18. listopadu 2016)Zdroj: Google

V indexu Dow nejvýrazněji klesly akcie farmaceutické společnosti Merck (-1,32 %), výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble (-1,29 %) a zábavní společnosti Walt Disney (-1,14 %). Nad nulou naopak skončily cenné papíry energetické firmy Chevron (+1 %), výrobce letadel Boeing (+0,7 %) nebo pojišťovny Travelers (+0,58 %).

Prudce se v pátek propadly akcie oděvního domu Abercrombie & Fitch (-13,76 %), který v pátek zveřejnil své hospodářské výsledky za uplynulé čtvrtletí. Firma reportovala výsledky výrazně pod odhady, upravený zisk na akcii dosáhl 0,02 USD, zatímco trh čekal 0,20 USD.

Hluboko do červených čísel spadly rovněž akcie prodejce oblečení Gap (-16,61 %), který sice ve čtvrtek večer reportoval za 3Q výsledky v souladu s odhady trhu, avšak představil slabý výhled.

Zpevnily naopak cenné papíry technologické společnosti Salesforce.com (+3,43 %), která se ve čtvrtek večer pochlubila meziročně výrazně vyššími tržbami a zlepšeným výhledem.

Provozovatel internetové sociální sítě Facebook (-0,65 %) po konci seance oznámil, že v rámci zpětného odkupu plánuje na trhu nabýt vlastní akcie třídy A v hodnotě šesti miliard dolarů. Akcie Facebooku v after-marketu v reakci na zprávu zdražovaly o zhruba jedno procento.

Americké akcie (18. listopadu 2016)
Americké akcie (18. listopadu 2016)Zdroj: Finviz

Za celý uplynulý týden Dow posílil o 0,11 %, S&P 500 přidal 0,81 % a Nasdaq Composite stoupl o 1,61 %.

Minulý týden index Dow vzrostl o 5,4 % v nadějích na zrychlení hospodářského růstu, které by mohly přinést plány nově zvoleného prezidenta Donalda Trumpa na snižování daní a zvyšování výdajů na infrastrukturu. Tento týden už ale trhu došel dech a investoři čekají na jasnější signály budoucí Trumpovy ekonomické politiky.

Americké akcie (týden do 18. listopadu 2016)
Americké akcie (týden do 18. listopadu 2016)Zdroj: Google

Dolar v pátek na devizových trzích pokračoval v růstu a prodával se nejdráže za posledních téměř 14 let. Americkou měnu tlačí vzhůru vyhlídky na brzké zvýšení úrokových sazeb v USA, které se dále zvýšily po čtvrtečním projevu šéfky americké centrální banky Janet Yellenové.

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Američtí geologové objevili v západním Texasu zřejmě největší nekonvenční ropné pole v USA. Břidlicové naleziště v oblasti Wolfcamp v Permské pánvi ukrývá podle nejnovějších odhadů americké geologické služby USGS 20 miliard barelů ropy a 1,6 miliardy barelů zemního plynu. To znamená, že je třikrát větší než současná největší břidlicová formace Bakken v Severní Dakotě, uvedla na svých stránkách CNNMoney.
  • Americký výrobce elektrických vozů a baterií Tesla Motors by mohl postavit svou druhou obří továrnu zvanou Gigafactory na českém území, severně od Prahy.Uvedla to webová stránka The Space Invader (TSI) s odvoláním na informované zdroje. Gigafactory 1 na výrobu lithium-iontových baterií nyní Tesla buduje v americkém státě Nevada a po dokončení to má být největší budova na světě.
  • Index aktivity kansaského Fedu v listopadu klesl na 9 bodů z 18 bodů v říjnu.
  • Prezident Fedu v St. Louis James Bullard v pátek během svého vystoupení na konferenci ve Frankfurtu naznačil, že by se sazby Fedu mohly zvýšit v prosinci, jak čeká drtivá většina trhu.
  • BMO Capital Markets snížila doporučení na akcie Wells Fargo na "underperform" z "market perform", nově začala pokrývat akcie UPS s doporučením "outperform" a zvýšila cílovou cenu akcií Best Buy na 53 ze 45 USD.
  • Raymond James zvýšila doporučení na akcie Hewlett Packard Enterprise na "outperform" z "market perform".
  • Goldman Sachs zvýšila cílovou cenu akcií Wal-Mart Stores na 73 ze 72 USD.
  • Počet aktivních vrtů pro těžbu ropy ve Spojených státech v uplynulém týdnu vzrostl o 19 na 471. V předchozím týdnu se počet aktivních ropných vrtů zvýšil o dva. Celkový počet aktivních vrtů pro těžbu ropy a zemního plynu se v uplynulém týdnu zvýšil o 20 na 588. Oznámila to v pátek společnost Baker Hughes, která je třetím největším poskytovatelem služeb pro těžaře ropy a plynu.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 


Akcie, dluhopisy a jedna (ne)významná korelace aneb Když jsou signály na trhu příliš dobré na to, aby byly pravdivéAkcie, dluhopisy a jedna (ne)významná korelace aneb Když jsou signály na trhu příliš dobré na to, aby byly pravdivé

Úrokové sazby jsou v současnosti velice silným a oblíbeným ukazatelem dění na trzích. Je ale možné, že se na ně investoři spoléhají až příliš. To, že něco funguje v posledních několika letech či desetiletích, neznamená, že tomu tak bude nadále. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688