TNBiz (TN.cz)
Hypotéky  |  18.11.2016 11:21:15

KB ztratila nervy a skokově zvyšuje sazby hypoték a přitvrzuje podmínky


První z velkých bank se rozhodla po mnoha měsících postupného zlevňování hypotečních úvěrů k razantnímu kroku. Klienty čeká skokové zdražení sazeb, zpřísnění podmínek poskytování a zrušení dlouhodobých fixací.

„Můžeme potvrdit, že Komerční banka s platností od 21.11. skokově zvyšuje úrokové sazby“, sdělil manažer online zprostředkovatele Porovnej24.cz Zbyněk Laisek.

Navíc se jedná navýšení sazeb i o další zpřísnění. Banky dle doporučení České národní banky (ČNB) ještě více začnou omezovat hypotéky, jejichž hodnota přesahuje 85% hodnoty nemovitosti (LTV nad 85%). Hypotéky na 100% hodnoty nemovitosti tak prakticky vymizí.

„Jedním z hlavních důvodů je obava ČNB před rizikovostí těchto hypoték. Pád cen nemovitostí by destabilizoval bankovní trh a rovněž metodika stanovení hodnoty nemovitosti odhadci je poplatná realitní bublině, která je a tak jsou ceny nemovitostí přepálené. V souvislosti s tím tak banky výrazně omezují pravomoci na schvalování individuálních výjimek, zejména u hypotečních úvěrů s LTV/LTC nad 85 %.“, uvedl Zbyněk Laisek z Porovnej24.cz.

„Hlavním důvodem je dlouhodobá politika nízkých sazeb, při které se bankám špatně dosahuje zajímavé ziskové marže. Navíc nový zákon dává do rukou spotřebitelů velikou moc – zejména v oblasti předčasného splacení hypotéky, což pro banky znamená riziko většího odlivu peněz, které mají časově předem rozvržené. V neposlední řadě je zde ČNB, která začíná být nervózní při pohledu na přepálený realitní trh a bojí se následků splasknutí bubliny a enormní touhy občanů zadlužovat se“, uvedl Zbyněk Laisek z Porovnej24.cz


Co to znamená pro klienty

Podle Porovnej24.cz bude u Komerční banky pro klienta (který se bude snažit zmenšit rozdíl ve splátce co nejvíce -tudíž si musí vzít hypotéku na 5 let fixace, ne více a LTV mít pod 85%, zřídit si životní pojištění a účet u banky) tato změna znamenat, že za stejnou hypotéku měsíčně zaplatí o 492 více, to znamená 5 904 za rok. Za 5 let (na pětileté fixaci) je to 29 520 .

 

Nabídky bank se velice liší

Podle Porovnej24.cz se již nyní nabídky jednotlivých bank lišily a rozdíly ve splátkách za měsíc byly v tisících korunách. První kroky bank tak nabídku ještě více rozpohybují.

Zdražení Komerční banky však nekatapultovalo tuto banku do nejdražší nabídky (na trhu již aktuálně jsou dražší nabídky). Navíc lze čekat, že i ostatní banky budou následovat, povzbuzené první „odvážnou bankou“, která se rozhodla čelit kritice.

„Právě z důvodu aktuálně turbulentních změn v úrokových sazbách a podmínkách bank na trhu se ještě více než kdy jindy vyplatí podrobně nabídky porovnat. Můžete ušetřit tisíce korun ročně“, dodává Zbyněk Laisek z Porovnej24.cz


Skokové navýšení sazeb

Banka místo stávající sazby 1,79% zvýšila sazbu pro 3 leté fixace na 2,29% a více než pětileté fixace (a fixace na rok) na 2,49%. Jedná se o sazbu minimální s podmínkou běžného účtu u banky a životního pojištění (takováto podmínka lepší sazby je častá u většiny bank). Sazba tak může vystoupat až na 3,65% (podle bonity a splnění podmínek vedení účtu u banky a sjednání životního pojištění). To je pro pětileté fixace zdražení minimální sazby o 0,7%. Takovýto skok nemá za poslední dlouhou dobu obdoby. Pokud se přidají další banky, znamená to nárůst úrokových sazeb na trhu až o 40%, uvádí Porovnej24.cz.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688