Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  17.11.2016 23:21:32

17. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

 

Americké akcie zakončily čtvrteční obchodování v plusu, investory zaujal především projev guvernérky americké centrální banky Janet Yellenové v Kongresu, během kterého šéfka Fedu naznačila, že úrokové sazby v USA by se mohly zvýšit již velmi brzy.

Dow posílil o 0,19 % na 18 903,82 bodu, širší S&P 500 vzrostl o 0,47 % na 2 187,12 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 0,74 % na 5 333,97 bodu. Index volatility VIX klesl o 2,7 % na 13,35 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o 6 bazických bodů na 2,285 %.

V plusu skončilo sedm z jedenácti hlavních sektorů indexu S&P 500. Dařilo se finančnímu odvětví, technologickému sektoru či sektoru cyklického spotřebního zboží, pod nulou skončily energetický sektor nebo realitní odvětví.

Americké akcie (17. listopadu 2016)
Americké akcie (17. listopadu 2016)Zdroj: Google

Investory ve čtvrtek zaujalo především vystoupení guvernérky americké centrální banky (Fed) Janet Yellenové v hospodářském výboru Kongresu. Yellenová řekla, že ta pravá chvíle pro další zvýšení úrokových sazeb by mohla nastat v relativně krátkém časovém horizontu. Podle šéfky Fedu existuje riziko, že kdyby centrální banka USA se zvyšováním úrokových sazeb vyčkávala příliš dlouho, mohla by být později nucena zpřísňovat měnovou politiku příliš rychle, což by mohlo ohrozit ekonomický růst.

Yellenová také uvedla, že americká ekonomika přiměřeně roste a nové pracovní příležitosti vytváří takovým tempem, že se blíží stav plné zaměstnanosti, konstatovala, že se zrychlil růst mezd a že spotřebitelské výdaje se dále zvyšují solidním tempem, což pomáhá ekonomice překonat slabost z prvního pololetí, a dodala, že globální ekonomika by měla v dohledné době posílit růst. Za hlavní rizika šéfka Fedu označila slabost v Evropě a Číně.

Akcie velkých bank v reakci na slova Yellenové posílily o více než dvě procenta. Trh všeobecně předpokládá, že základní sazbu Fed zvýší na prosincovém zasedání. K posílení vyhlídek na zvýšení sazeb přispěly také čtvrteční údaje o růstu říjnové inflace v USA na nové maximum za dva roky.

"Ekonomické údaje z poslední doby ukazují, že stav ekonomiky v USA se stále zlepšuje, a vše naznačuje tomu, že Fed příští měsíc skutečně konečně znovu zvýší sazby. Prosinec je podle nás ideální termín, obzvlášť když se podíváme, v jaké kondici je trh práce," říká David Carter, investiční šéf ve společnosti Lenox Wealth Advisors. "Na druhou stranu je zde ale fakt, že americké akcie nevypadají zrovna levně," dodává Carter.

Novou žádost o podporu v nezaměstnanosti si v uplynulém týdnu podalo 235 tisíc Američanů, nejméně za posledních 43 let, což podle analytiků dokazuje, že americká ekonomika je v dobré kondici a zvýšení sazeb v prosinci nic nebrání. Podle dat burzovní skupiny CME je nyní více než 90% šance, že Fed v prosinci sazby posune výše.

Americké akcie (17. listopadu 2016)
Americké akcie (17. listopadu 2016)Zdroj: Finviz

V indexu Dow nejvýrazněji zdražily akcie řetězce hobby marketů Home Depot (+2,87 %), výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (+1,8 %) a softwarové firmy Microsoft (+1,66 %). Nedařilo se naopak cenným papírům technologické firmy Cisco Systems (-4,81 %), která ve středu večer investory zklamala výhledem pro své druhé finanční čtvrtletí, nebo maloobchodního řetězce Wal-Mart (-3,08 %).

Akcie světově největšího maloobchodního řetězce Wal-Mart, výrazně zlevnily poté, co společnost před začátkem obchodování zveřejnila své kvartální hospodářské výsledky. Firma uvedla, že jí ve třetím fiskálním čtvrtletí klesl čistý zisk o 8 % na 3,03 miliardy USD. Na hospodaření firmy měly negativní vliv investice do internetového prodeje a vylepšení obchodů. Zisk na akcii za tři měsíce do konce října činil 98 centů. Mírně tak překonal odhady analytiků dotázaných agenturou Thomson Reuters, kteří čekali zisk 96 centů na akcii. Čisté tržby stouply o 0,5 % na 117,2 miliardy USD. Prudce vzrostly hlavně tržby z internetového prodeje, a to o více než pětinu.

O více než 13 % naopak stouply akcie prodejce elektroniky Best Buy (+13,7 %), který se před začátkem obchodní seance taktéž pochlubil hospodářskými čísly. Firma za třetí čtvrtletí vykázala upravený zisk na akcii 0,62 USD, trh čekal jen 0,47 USD, a tržby 8,95 miliardy USD, trh čekal jenom 8,82 miliardy USD. Společnost dále odhadla, že v aktuálním čtvrtletí dosáhne upraveného zisku na akcii 1,62-1,67 USD a tržeb 13,4-13,6 miliardy USD. Analytici čekají v průměru upravený zisk na akcii 1,58 USD a tržby 13,7 miliardy USD.

Po konci čtvrtečního obchodování se hospodářskými výsledky za uplynulé čtvrtletí pochlubily například firmy Salesforce.com, Gap či Applied Materials.

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích:

  • Hlavní ruský cenzurní orgán Roskomnadzor ve čtvrtek požádal poskytovatele internetového připojení o zablokování internetových stránek sociální sítě LinkedIn kvůli porušování zákona o uchovávání dat. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov vzápětí odmítl obavy z cenzury a dodal, že zablokování této sítě pro navazování profesních kontaktů se děje v souladu se zákonem. Prezident Vladimir Putin podle něj nehodlá do věci nijak zasahovat.
  • Index spotřebitelských cen v USA v říjnu podle očekávání meziměsíčně vzrostl o 0,4 % po +0,3 % v září. Meziroční míra inflace vzrostla na 1,6 % ze zářijových 1,5 %, a dostala se tak nejvýše za dva roky. Meziroční míra jádrové inflace se snížila na 2,1 % ze zářijových 2,2 % (odhad: 2,2 %). Meziměsíční jádrová inflace zůstala na zářijové hodnotě +0,1 %.
  • V týdnu do 12. listopadu si novou žádost o podporu v nezaměstnanosti podalo 235 tisíc Američanů. Poté, co jich tak v předcházejícím týdnu učinilo 254 tisíc, se očekávalo 257 tisíc nových žádostí. Počet pokračujících žádostí se v týdnu do 5. listopadu snížil na 1,977 milionu z 2,043 milionu v předchozím týdnu (revidováno z 2,041 milionu). Nových žádostí bylo nejméně za posledních 43 let.
  • Zahájená výstavba ve Spojených státech v říjnu meziměsíčně vyskočila o 25,5 % na celoročně přepočítané tempo 1,323 milionu jednotek. Analytici očekávali růst na 1,151 milionu jednotek po předchozím revidovaném propadu o 9,5 % na 1,054 milionu jednotek. Počet vydaných stavebních povolení meziměsíčně vzrostl o 0,3 % na 1,116 milionu, očekával se přitom růst o 5,5 % na 1,229 milionu po zářijovém růstu o 6,3 % na 1,225 milionu.
  • Index aktivity filadelfského Fedu ve zpracovatelském sektoru v listopadu klesl na 7,6 bodu (odhad: 8 bodů, říjen: 9,7 bodu).
  • Šéfka Fedu Janet Yellenová ve své přípravě na vystoupení v hospodářském výboru amerického Kongresu uvedla, že v relativně krátkém časovém horizontu by mohla nastat ta pravá chvíle pro dlouho vyhlížené zvýšení úrokových sazeb.Podle slov Janet Yellenové je zde riziko, že kdyby Fed zvyšování úrokových sazeb odkládal moc dlouho, mohl by být později nucen zpřísňovat měnovou politiku příliš rychle, což by mohlo ohrozit ekonomický růst. Slova Yellenové jsou zatím nejsilnějším vyjádřením k plánovanému utahování měnové politiky a nahrávají spekulacím o prosincovém zvýšení úrokových sazeb.
  • Přední americká banka JPMorgan Chase zaplatí federálním úřadům ve Washingtonu 264,4 milionu dolarů za urovnání případu korupčního jednání v Číně.Ve čtvrtek to oznámilo americké ministerstvo spravedlnosti. Banka byla v USA obviněna, že přijímala příbuzné a známé vysoce postavených čínských představitelů, aby v Číně získala přístup k lukrativním bankovním obchodům.
  • Goldman Sachs zvýšila doporučení na akcie Microsoftu na "buy" z "hold", jejich cílovou cenu posunula na 68 z 60 USD.
  • JPMorgan Chase snížila cílovou cenu akcií First Solar na 35 z 53 USD.
  • Akcionáři automobilky Tesla Motors a výrobce solárních panelů SolarCity schválili sloučení firem do jednoho podniku. Elon Musk, který je šéfem Tesly a předsedou správní rady SolarCity, uvedl, že důvěra akcionářů bude odměněna. Tesla má za SolarCity zaplatit 2,1 miliardy USD.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 


Donald Trump a rally akcií: Pozor na to, co si přejeme!Donald Trump a rally akcií: Pozor na to, co si přejeme!

Wall Street se Trumpova prezidentství děsila. Týden po volbách se ale zdá, že se ho nemůže dočkat. Trhy se rychle oklepaly a akcie zapisují nové rekordy. Čím to je? 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688