Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  15.11.2016 10:19:03

Moneta míří do indexu MSCI, O2ČR zůstává. Akcie prudce rostou

Aktualizováno

Akcie bankovní společnosti Moneta Money Bank se staly novou součástí akciového indexu MSCI Czech Republic. V indexu zůstala, pro někoho možná překvapivě, také telekomunikace O2ČR, u které se rozhodovalo o tom, zda nebude vyřazena. Oba tituly po rozhodnutí výrazně rostou.

Moneta bezprostředně po otevření pražské burzy vystřelila vzhůru o více než 1 procento na třítýdenní maximum 87,05 . Zisky v první půlhodině obchodování dále zvyšovala a v jednu chvíli rostla o více než 4 procenta. Nárůst později korigovala na 1,6 procenta. 

Pozadu nezůstaly ani akcie O2ČR, které po zahájení pražského obchodování stouply až o více než 4 procenta na 237 za jednu. K nárůstu přispělo i nejnovější vyjádření společnosti, která ohlásila, že v souvislosti s očekávanou zvýšenou likviditou bude zřejmě do konce měsíce zpětně odkupovat své akcie ve vyšším než schváleném objemu. "Po dobu zvýšené likvidity na trhu mohou být až do 30. listopadu 2016 prováděny na regulovaném trhu obchody ve větším objemu, než je objemový limit stanovený pro průběžný program zpětného odkupu vlastních akcií na regulovaném trhu schválený představenstvem dne 23. prosince 2015 (tj. max. 130.525 akcií denně)," uvedla firma v prohlášení. Zároveň ovšem upozprnila, že reálný objem obchodů není nijak garantován.

„Očekávané zařazení Monety do indexu MSCI a pro některé investory překvapivé nevyřazení telekomunikace O2“ je hlavní událostí dne, říká makléř Patria Finance Tomáš Uher.

Pro novou podobu složení indexu bylo klíčových posledních deset říjnových dní. Z nich byl podle MSCI metodologie náhodně vybrán jeden den, na základě kterého byla přepočtena tržní kapitalizace společností a rozhodnuto o finálním složení indexu. Rozhodný den byl stanoven na pondělí 14. listopadu po uzavření amerických akciových trhů (22:00 SEČ) s efektivností od 1. prosince.

Akciový index tak bude čítat čtyři české zástupce. Kromě zmíněných firem jsou jeho konstituenty ještě energetický obr ČEZ a Komerční banka.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

29.02.2024MSCI: Dnes převážení indexů MSCI Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688