Zlepšení nálady ze zimní únavy přinese správné osvětlení

Více světla potřebujeme v zimě Přichází zima a s ní i pošmourné počasí, kratší dny, delší noc a také přirozený úbytek slunečního záření. Následkem této změny trpí v zimě mnoho lidí únavou, sezonními poruchami nálad, nebo dokonce depresemi. Přechodný světelný deficit si ale pomocí chytře zvoleného osvětlení můžeme alespoň částečně doplnit sami. Často stačí jen pár drobných, mnohdy finančně nenáročných změn a naše emoční rozpoložení se zlepší hned o několik stupňů.

Během zimy bychom určitě měli do interiéru – a je jedno, zda se jedná o obytné místnosti, chodbu či kancelář – dodat více světel. V žádném případě nestačí mít pouze jedno centrální stropní osvětlení. Vhodné je doplnit místnost o nejrůznější stojací, stolní a nástěnné lampy. „Ty nejen zvýší počet luxů v prostoru, ale také vykouzlí příjemnou hřejivou atmosféru, a kromě nálady tak zvednou i pocit tělesného tepla, což se v zimě jistě hodí,“ vysvětlila Ivana Papíková, provozní ředitelka světelného butiku claro.

Velmi důležité je také správné použití světelného spektra, které dnešní moderní žárovky nabízejí. V zimě se tak vyplatí používat světelné zdroje s rovnoměrným zastoupením barev. Na obalech těchto žárovek je od výrobce vždy uvedena zkratka RA nebo CRI /color rendering index/, která označuje index podání barev. Laicky řečeno nám oznamuje, nakolik je světlo vydávané tou kterou žárovkou podobné tomu slunečnímu. Ideální hodnota, při níž se umělé světlo nejvíce podobá tomu slunečnímu, je nad 90 CRI.

„V zimních měsících všichni přirozeně vyhledáváme světla s teplou barevnou škálou. V tomto směru mohu doporučit například žárovky s wolframovou technologií, které nejenže vydávají krásné teplé světlo, ale také jsou díky jednotlivým svítícím vláknům velmi dekorativní, a oživí tak každý interiér,“ vysvětlila Ivana Papíková, provozní ředitelka světelného butiku claro.

Opomíjet bychom neměli ani materiál, ze kterého je vyrobeno stínidlo. Přírodní materiály jako jasanové dřevo, hedvábí, keramika nebo textil umí navodit útulný pocit domova lépe než například poněkud neosobní kov. Stejně tak světlé, přírodní tóny nebo pastelové či živé barvy stínidel jsou k pozvednutí ponuré zimní nálady vhodnější než lampy v sice elegantní, avšak tmavé barvě.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry