TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  14.11.2016 10:20:13

Zeman souhlasil. Osud Němečka a Dienstbiera je zpečetěn


Sobotka by si představoval, aby se obměna kabinetu dotkla i ministrů za ANO a KDU-ČSL, přesvědčit předsedy ostatních koaličních stran se mu ale zatím nepodařilo. Nechce porušit koaliční smlouvu, podle které může výměnu ministra z koaliční strany navrhnout jen se souhlasem této strany.

V nadcházejících dnech se chystá k bilančním schůzkám se všemi ministry. Potom plánuje mluvit s vicepremiéry za hnutí ANO a KDU-ČSL Andrejem Babišem a Pavlem Bělobrádkem o složení a dalším fungování koaliční vlády.

Zeman po dnešní schůzce na zámku v Lánech oznámil, že ještě do jmenování nových ministrů se sejde s Ludvíkem a Chvojkou. Prezident přijme i odcházejícího ministra Němečka, aby mu poděkoval za vykonanou práci. O končícím ministrovi Dienstbierovi, který má se Zemanem dlouhodobě napjaté vztahy, se Hrad nezmínil.

Sobotka řekl, že Dienstbiera se rozhodl vyměnit, protože jeho politika v oblasti lidských práv byla nesrozumitelná většině voličů sociální demokracie, i když lidsky ho má rád. Chvojka prý bude mluvit jednodušeji.

V křesle ministra zdravotnictví zasedne po řadě lékařů ekonom specializovaný na hospodaření resortu. Podle zástupců lékařského stavu bude mít Ludvík v čele ministerstva poměrně málo času na prosazení zásadních změn. Prezident České lékařské komory Milan Kubek doufá, že nový ministr zvládne pro zdravotnictví získat dost peněz, prosadit pravidelnou valorizaci plateb za státní pojištěnce či sjednotit odměňování zdravotníků. Na svou stranu by měl podle Kubka získat především ministra financí Babiše, který Němečka často kritizoval.

O nedostatku času pro nového ministra mluvil i budoucí prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, který Ludvíka považuje za jednoho z nejlepších manažerů v českém zdravotnictví.

U koaličních partnerů Sobotka zatím narazil s žádostí o výměny ministrů za ANO a KDU-ČSL. Pokud by mohl, sám by nahradil ministra dopravy za ANO Dana Ťoka. Nechce ale překračovat koaliční dohodu. Babiš se po Sobotkově kritice Ťoka zastal, důvody pro jeho odvolání nevidí. Ministr podle něj rozhýbal opravy dálnic i silnic nižších tříd a vyřešil mýto. ČSSD by se ho chtěla zbavit, aby mohla znovu dělat kšefty, uvedl v sobotu Babiš. S Ťokem se Sobotka setká už v pondělí a bude od něj žádat slib otevřeného výběrového řízení na výběr mýta. Následovat budou schůzky s ostatními členy kabinetu.

Prezident Zeman by chtěl vyměnit i ministra kultury Daniela Hermana, vadí mu jeho nedávné setkání s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. "Prezident není ten, kdo by měl navrhovat změny ve vládě, nejsme v prezidentském systému," reagoval dnes Sobotka. Poznamenal současně, že Herman nepodává na ministerstvu "oslnivé výsledky". Lidovci ale za Hermanem stojí.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688