Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.11.2016 10:04:22

Víkendář: Dalajláma o bohatství a frustraci vyspělých zemí

V mnoha ohledech na tom život na Zemi nebyl nikdy lépe. Řadu zemí a regionů sice stále trápí násilí či vláda tyranů, ovšem stále méně a méně lidí trpí hladem, umírá nižší počet dětí, více mužů a žen umí číst. V mnoha zemích je samozřejmostí uznávání práv žen a dětí. Je před námi stále mnoho práce, ale dosahujeme pokroku a máme naději.

Je tedy podivné, kolik zloby a nespokojenosti nelézáme v nejbohatších zemích na světě. Ve Spojených státech, Velké Británii a dalších evropských zemích jsou lidé frustrovaní a trpí obavami z budoucnosti. Uprchlíci a migranti touží po životě v těchto zemích, ale ti, kteří tak již žijí, spokojeni nejsou a tato jejich nespokojenost mnohdy hraničí se zoufalstvím. Proč tomu tak je? Určitou odpověď poskytuje výzkum, který se zabývá tím, co lidi dělá spokojenými. Ukazuje totiž, že lidé, kteří necítí, že by byli pro ostatní přínosem, umírají dříve než ti, kteří se cítí být potřební. Jinak řečeno, my všichni potřebujeme být potřební.

To neznamená, že bychom v sobě měli pěstovat sobeckou pýchu nebo závislost na uznání ostatních. Jde naopak o uspokojení naší touhy pomáhat ostatním. Jak říká jedno buddhistické rčení: Pokud rozsvítíte ostatním světlo, bude svítit i na vaši vlastní cestu. Výzkum skutečně ukazuje, že například Američané, kteří kladou na první místo pomoc druhým, se cítí spokojenější než ti ostatní. I v Německu je spokojenost vyšší u těch, kteří pracují pro celou společnost. To vysvětluje, proč se v západních společnostech tolik šíří bolest a nespokojenost. Příčinou není materiální nedostatek, ale rostoucí počet lidí, kteří se domnívají, že nejsou potřební.

Co s tím lze učinit? První krok je osobní. Každý z nás má něco, o co se může s ostatními podělit. A každý den bychom měli začít s tím, že se sami sebe zeptáme, jak dáme najevo náš vděk za dary, které nám dávají jiní. Naše globální jednota by neměla být jen abstraktním pojmem, ale principem našeho osobního jednání. Každý z nás tu nese zodpovědnost sám za sebe, ale političtí vůdci musí pochopit i to, že společnost musí nabízet příležitosti každému, aby přispěl svým dílem. Musí zajistit dětem vzdělání, chránit ty, kteří jsou nejzranitelnější a nesmí tlačit lidi do utrpení a závislosti na jiných.

Vytvoření takové společnosti není jednoduchým cílem. Žádná politická strana ani ideologie nezná všechny potřebné odpovědi. Rozdíly v názorech by měly být překonány na základě soucitu, lidské důstojnosti a toho, že každý z nás může přispívat ku prospěchu všech. Problémy, kterým čelíme, jdou napříč všemi možnými kategoriemi a právě to musí platit o našem dialogu a přátelství. Když hledíme na zlobu a frustraci kolem sebe, které se šíří jako lesní požár, je řada z nás zmatena a propadá obavám. Pokud ale vezmeme v úvahu, že tato zloba a frustrace se šíří v prostředí materiálního blahobytu, vlastně si uvědomíme něco krásného: Je tu univerzální potřeba být někomu prospěšný. Pracujme tedy na tom, jak vytvořit společnost, která tento hlad utiší.

Autorem je tibetský dalajláma a Arthur C. Brooksnov.

Zdroj: NYTimes

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688