Patria (Patria Finance)
Dluhopisy  |  11.11.2016 09:13:46

Rozbřesk – Strach dluhopisů z rozpočtových plánů Donalda Trumpa roste

Výprodeje na dluhopisových trzích pokračují. To ústřední, co si zatím trhy berou z Trumpova překvapivého vítězství, je totiž rozpočtová expanze. Je to to hlavní, co Donald Trump vypíchl ve svém projevu po volbách, nejčastěji o ní mluví i jeho poradci a je to asi jedno z mála témat, které dnes dokáže rozdělenou Ameriku alespoň trochu spojit - má podporu i mezi demokraty.

Pro dluhopisy je rozpočtová injekce USA nebezpečná hned ze dvou důvodů. Za prvé, při nízké nezaměstnanosti může rozpočtová expanze začít viditelně zvyšovat mzdové a inflační tlaky a vést Fed k utaženější měnové politice. Za druhé, vyšší výdaje a nižší daně povedou k vyššímu dluhu USA - vyšší nabídce dluhopisů. Desetiletý americký dluhopis proto ztratil od zvolení Donalda Trumpa okolo 3 % a je na nejslabších úrovních za poslední rok.
Nabízí se však otázka, zda obavy dluhopisů z amerických fiskálních plánů nejsou přehnané. Kdyby prezident předstoupil před Kongres s agresivními předvolebními sliby, asi ani mezi vlastními republikány neuspěje. Podle řady odhadů by vedly v následujících pěti letech k výraznému nárůstu amerického zadlužení - Tax Policy Center odhaduje nárůst zadlužení jen v případě realizace daňových plánů až o 7 bilionů dolaru (http://www.taxpolicycenter.org/publications/analysis-donald-trumps-revised-tax-plan ,plus vyšší výdaje na infrastrukturu a armádu). Kongresmanům také teoreticky může vadit, že při nízké nezaměstnanosti je pozitivní přesah vládních výdajů do zbytku ekonomiky (fiskální multiplikátor) již relativně nízký. To ostatně dokazují odhady samotného Kongresu (https://www.cbo.gov/sites/default/files/114th-congress-2015-2016/workingpaper/49925-FiscalMultiplier_1.pdf). Uvidíme tedy kolik vlastní strana nakonec Donaldovi na rozpočtovou “party” uvolní peněz.
***FOREX***
Region
Vyšší tržní sazby USA a rostoucí pravděpodobnost růstu oficiálních sazeb se v regionu nelíbí zejména zlotému, který včera oslabil o procento a dostal se na nejslabší úrovně od začátku září. Pod obdobným tlakem byl však včera i forint, který rovněž oslaboval o procento, ale dostal se jen na týdenní minima. Koruna zůstává stabilní.

Regionální kalendář je dnes prázdný. Zejména zlotý bude asi nadále sledovat další vývoj tržních sazeb v USA, respektive to, kolik růstů sazeb se ještě může do křivky dostat. Tržní očekávání ohledně růstu sazeb Fedu v prosinci již přitom jasně převládají, což naznačuje, že prostor pro další oslabení zlotého by neměl být výrazný (zářijová maxima byla pod 4,40).

EUR/USD/GBP
Dolar v pokračující naději na fiskální expanzi ze strany nové Trumpovy administrativy lehce rozšířil svoje zisky, přičemž dolarovým býkům pomohla i relativně jestřábí slova člena FOMC Bullarda.

Zdá se nicméně, že povolební sešup eurodolaru se pomalu stabilizuje, což souvisí i s tím, že pravděpodobnost zvýšení úrokových sazeb Fedu v prosinci již nemá kam stoupat. Odpoledne může být pro eurodolar zajímavé vystoupení druhého muže Fedu Stanley Fischera.

Další velké zpevnění zažila libra a to proti euru (a koruně). Trh zjevně sází na to, že Velká Británie opouštějící EU našla v novém americkém prezidentovi velkého spojence.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 911 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St 15:43  Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy Fidelity International (Fidelity International)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688