Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  10.11.2016 14:19:36

AstraZeneca zvýšila zisk jen díky jednorázovým položkám


Ve čtvrtek ohlásila farmaceutická společnost AstraZeneca, že ve třetím kvartále se jí podařilo meziročně zvýšit čistý upravený zisk na 1,2 miliardy dolarů z 910 miliónů. Zisk na akcii pozitivně překvapil analytiky oslovené agenturou Bloomberg, kteří očekávali jádrový výnos na akcii 0,98 USD. Nakonec byl na hodnotě 1,32 USD za akcii.

Akcie společnosti byly v srpnu na historických maximech, ale v průběhu října se začaly propadat poté, co AstraZeneca oznámila, že nebude hledat nové pacienty ke klinickým testům léku proti rakovině durvalumab. Právě tento lék měl podle deníku Financial Times pomoci zlepšit společnosti prodeje, které od roku 2011 spíše stagnovaly. Čistý zisk se tak v posledním čtvrtletí podařilo navýšit hlavně díky jednorázovým slevám z daní a díky prodeji právům k některým lékům.

Ve čtvrtek společnost navíc podle agentury Reuters dodala, že se nebude pokoušet urychleně projít procesem schvalování medikace durvalumab k použití proti rakovině hlavy a krku. Poté, co posvěcení od amerických regulátorů FDA na stejnou indikaci získal lék Keytruda od konkurenčního Mercku, má totiž AstraZeneca slabší argumenty pro to, aby se na durvalumb vztahoval zvláštní urychlený schvalovací proces.

Reuters však dodává, že durvalumab má velký potenciál hlavně při použití v kombinaci s jinými léky při léčbě pacientů s rakovinou plic. Výsledky těchto testů mohou být známé během první poloviny roku 2017.

AstraZeneca se snaží své produktové portfolium rozšiřovat organicky a nikoliv akvizicemi, takže musí spoléhat na vlastní vývoj léků. Vedení společnosti se navíc snaží přeorientovat její zaměření do riskantnějších vod na vysokonákladové terapie (např. imunoteriapie) namísto léků pro širokou veřejnost.

Akcie na vyšší čisté zisky, hnané však hlavně jednorázovými položkami, reagovaly na londýnské burze poklesem. Před druhou hodinou cenné papíry společnosti v Londýně ztrácely necelá 4 procenta na 4 397 GBp.

Vývoj cen akcií společnosti AstraZeneca od začátku roku, je patrný propad v říjnu po nepovedených klinických testech

Zdroj: Bloomberg

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688