Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  10.11.2016 00:29:52

9. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

 

Futures na americké akcie v noci na středu po zprávách, že ve volbách na post prezidenta USA zřejmě zvítězí Donald Trump, padaly a naznačovaly, že začátek řádného obchodování na Wall Street bude připomínat krvavá jatka. Obavy se ale nakonec nenaplnily. Poté, co bylo Trumpovo vítězství potvrzeno, investoři přehodnotili svůj postoj a vzali budoucího prezidenta Spojených států na milost.

Futures na americké akciové indexy v noci na středu klesaly až o čtyři procenta, postupně ale ztráty umazávaly. Obchodování poté všechny tři hlavní indexy zahájily kolem nuly a po hodině a půl kolísání se vydaly prudce vzhůru.

Investoři měli před volbami Donalda Trumpa spojeného hlavně s nejistotou ohledně dalšího politického a ekonomického vývoje, zatímco demokratku Hillary Clintonovou považovali za kandidátku, která by v americké ekonomické politice nic zásadního nezměnila. Středeční obrat na trzích ale naznačuje, že většina investorů svůj názor přehodnotila a s vítězstvím Trumpa se již smířila.

Donald Trump ve svém prvním povolebním projevu vyzval Američany k jednotě a slíbil, že bude prosazovat hledání společné platformy. "Rozhodně zněl více prezidentsky než při svých vystoupeních během předvolební kampaně," poznamenala Kathleen Brooksová, analytička ve společnosti Forex.com.

"Minimálně v krátkodobém horizontu se nic nezmění. Volby byly o emocích a rétorice, to ale nic neznamená. Dílčí poklesy byly spíše příležitostí k nákupům za zajímavé ceny," uvedla Kate Warneová, investiční stratéžka ze společnosti Edward Jones. "Fundamenty jsou příznivé. Pokud Trump dodrží své předvolební sliby a bude více utrácet, akcie by měly růst i v příštím roce," dodala Warneová.

Futures na index DJIA (8.-9. listopadu 2016)
Futures na index DJIA (8.-9. listopadu 2016)Zdroj: Investing.com

Index Dow nakonec posílil o 1,4 % na 18 589,69 bodu, zhruba půl hodiny před koncem obchodování se benchmark dokonce dostal nad své zavírací maximum z poloviny srpna. S&P 500 nakonec přidal 1,11 % na 2 163,26 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil rovněž o 1,11 % na 5 251,07 bodu. Index volatility VIX ve středu spadl o 23,27 % na 14,38 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA vyskočil o 21 bazických bodů na 2,068 %.

V zelených číslech skončilo sedm z jedenácti hlavních sektorů indexu S&P 500. Nejvíce se dařilo odvětví finančních služeb, sektoru zdravotní péče a průmyslovému odvětví, v mínusu den zakončily odvětví necyklického spotřebního zboží, realitní odvětví, technologický sektor a sektor veřejných služeb.

Americké akcie (9. listopadu 2016)
Americké akcie (9. listopadu 2016)Zdroj: Google

V indexu Dow nejvýrazněji zdražily akcie výrobce stavební a těžební techniky Caterpillar (+7,7 %) a farmaceutických podniků Pfizer (+7,07%) a Merck (+6,07 %). Nedařilo se naopak cenným papírům výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble (-1,75 %), výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola (-1,42 %) nebo pojišťovny Travelers (-0,99 %).

Výrazný růst cen akcií farmaceutických a biotechnologických firem souvisí s odezněním obav, že by Hillary Clintonová mohla z pozice prezidentky přistoupit k přísné cenové regulaci odvětví.

Po konci středečního obchodování se investoři zaměřili na hospodářské výsledky společností Shake Shack a Mylan.

Americké akcie (9. listopadu 2016)
Americké akcie (9. listopadu 2016)Zdroj: Finviz

Nočního propadu na trzích využil mimo jiné aktivistický investor Carl Icahn. "Viděl jsem, že trh jde dolů jako šílený, tak jsem šel domů a koupil v noci velké množství akcií. Osobně si myslím, že Trump není pro trh nezbytně špatný," řekl Icahn v rozhovoru pro finanční televizi CNBC a dodal, že kupoval akcie firem z širšího indexu S&P 500. Úspěch Donalda Trumpa ve volbách Icahn označil za "krok správným směrem".

Optimisticky se k ekonomickému výhledu a očekávání vývoje situace na trzích vyjádřil také šéf investiční společnosti DoubleLine Capital Jeffrey Gundlach. Počáteční propad cen amerických akcií byl podle něj dílem přehnaného strachu zahraničních investorů.

Hlavní středeční události na amerických trzích:

  • Příštím americkým prezidentem bude Donald Trump. Realitní magnát kandidující na post prezidenta USA překonal metu 270 volitelů, což mu zajistilo vítězství v souboji proti Hillary Clintonové.
  • Vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách okamžitě zvýšilo cenu zlata o více než 5 % na 1 338 dolarů za trojskou unci. Dopoledne ale zlato opět kleslo k 1 304 dolarům za trojskou unci. Situaci lze přirovnat k období těsně po brexitu, kdy žlutý kov zdražil na 1 300 dolarů.
  • Mexické peso ve středu vůči americkému dolaru kleslo až na rekordně nízkou hladinu 20,7818 USD/MXN, což je oslabení o více než 13 %. Za poklesem stálo překvapivé vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách. Republikánský miliardář se dlouhodobě ostře staví proti nelegálním imigrantům z Mexika a v předvolební kampani hovořil rovněž o možnosti přehodnocení obchodních vztahů mezi USA a Mexikem.
  • Akcioví spekulanti na vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách měli lepší úsudek než bookmakeři sázkových kanceláří. Úterní a středeční vývoj na globálních akciových trzích napovídá, že velcí akcioví hráči na Trumpovi vydělali, řekl ČTK analytik ze společnosti Chytrý Honza František Bostl.
  • Druhá největší americká automobilka Ford Motor ve středu slíbila, že bude spolupracovat s nově zvoleným prezidentem USA Donaldem Trumpem, a pogratulovala mu k vítězství ve volbách. Trump firmu během předvolební kampaně ostře kritizoval za plán přemístit část produkce do Mexika.
  • Americká automobilka General Motors kvůli slabší poptávce omezí výrobu ve dvou závodech v USA, což bude mít dopad asi na 2 000 zaměstnanců. Automobilka ve středu uvedla, že v polovině ledna sníží počet směn v závodech v Ohiu a Michiganu na dvě a zaměstnance pošle na nucenou dovolenou.
  • Americký aktivistický investor Carl Icahn během otřesů na burzách, jež byly reakcí na nečekané vítězství Donalda Trumpa ve volbách na post prezidenta USA, mohutně nakupoval. Icahn to uvedl v rozhovoru pro finanční televizi CNBC. Úspěch Donalda Trumpa ve volbách je podle Icahna "krok správným směrem". Příznivě Trumpa hodnotí i Jeffrey Gundlach, další vlivná postava z Wall Street.
  • Počet žádostí o hypotéku v týdnu do 4. listopadu klesl o 1,2 % (předchozí týden: -1,2 %).
  • Velkoobchodní zásoby v září vzrostly o 0,1 %. Čekalo se, že stejně jako v srpnu vzrostou o 0,2 %. Velkoobchodní tržby se v září zvýšily o 0,2 % po růstu o 0,7 % v srpnu (odhad: +0,5 %).
  • RW Baird snížila doporučení na akcie JPMorgan Chase na "neutral" z "outperform".
  • Raymond James snížila cílovou cenu akcií CVS Health na 85 ze 112 USD a snížila doporučení na akcie GoPro na "market perform" z "outperform".
  • Adam Bain skončí ve funkci provozního ředitele mikroblogovací sociální sítě Twitter. Nahradí jej současný finančních ředitel Twitteru Anthony Noto.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí středečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Na trhy se řítí neřízená střela v podobě Trumpova vítězství. Odloží Fed zvyšování sazeb?

Na trhy se řítí neřízená střela v podobě Trumpova vítězství. Odloží Fed zvyšování sazeb?

Novým prezidentem Spojených států se s největší pravděpodobností stane Donald Trump. Jeho vítězství přináší na finanční trhy značnou nejistotu a s tím i zvýšenou volatilitu. Investoři utíkají do takzvaných bezpečných aktiv, mezi které ale americký dolar tentokrát patřit nebude.

Pan Býk neskládá zbraně: Ani vítězství Trumpa nemusí vykolejit akciový vlak jedoucí na sever. Zde je 8 důvodů

Pan Býk neskládá zbraně: Ani vítězství Trumpa nemusí vykolejit akciový vlak jedoucí na sever. Zde je 8 důvodů

Thomas Lee věří americkým akciím, ať se děje na trzích či v ekonomice v posledních letech cokoli. K jeho cti sluší přiznat, že se americké burzy stále drží poblíž historických maxim. Naposledy v pondělí, ještě před velkou úlevnou denní rally způsobenou nevyšetřováním dalších e-mailů Hillary Clintonové ze strany FBI, vytyčil osm důvodů, proč by americké akcie měly po volbách pokračovat v růstu.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688