Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  09.11.2016 19:08:35

Ferrari a pivní akcie pro kontrariány

Dnes se budu věnovat BBC. Ne té britské, mediální, ale americké Boston Beer Company. Jsme národ s nejvyšší spotřebou piva na hlavu a pozoruhodný korporátně investiční příběh BBC tak pravděpodobně bude pro řadu našich domácích investorů zajímavý dvojnásob. Jak jsem avizoval v nadpisu, nejde určitě o potenciální cíl těch, kteří se honí za trendy. Z grafu je totiž zřejmé, že cena akcie je za poslední tři roky hluboko v červených číslech a zejména dva poslední roky jí daly hodně zabrat:


Zdroj: Financial Times

Základním problémem BBC je to, co bych nazval frikce identity. Firma totiž vznikla a prosperovala jako výrobce toho, čemu se v angličtině říká „craft beer“. Jde tedy o v menších objemech vyráběná piva, která by se měla vymykat velkoobjemově vyráběným pivům gigantických pivovarů. U nás jsou tato piva doménou minipivovarů a stejně jako v USA jejich popularita roste. Na této vlně popularity se vezla i BBC, jenže narazila na těžko řešitelný rébus, který bych popsal jednoduše:

Pokud má firma uspokojit akcionáře, měla by růst. Pokud má růst, musí zvyšovat objemy vyrobeného piva. Pokud má prodávat stále více piva, přestane to být „craft beer“, ale začne to být nápoj středního proudu. A ten už nebude mít značku vyhovující spotřebiteli, který hledá něco jiného. A ani potřebné megaobjemy, které zajistí nákladovou konkurenceschopnost.

Investor Nicholas Rossolillo poukazuje na stránkách Fools.com na to, že v USA bylo v sedmdesátých letech asi 100 pivovarů, dnes jich tam je více než 4 200 a počet stále roste. To naznačuje, že zájem o lokální piva z menších pivovarů neutuchá. Jenže pokud se někdo chce na této vlně vést, dost dobře nemůže uspokojit požadavky trhu na neustálý růst. Ten by jej totiž mohl zničit. Analytici skutečně čekají, že BBC bude mít v následujících letech problémy s dalším zvyšování tržeb i zisků a trhu se to evidentně nelíbí.

Hlavním přínosem tohoto zamyšlení by tedy mohl být praktický důkaz, že ne všechny společnosti by měly sledovat růst (za každou cenu), protože to může poškodit jejich samotný základ. Přesto bych akcii úplně nezatracoval ani z investičního hlediska. Faktem je totiž i to, že BBC generovala v roce 2015 provozní tok hotovosti ve výši 169 milionů dolarů a investovala asi 74 milionů dolarů (podle odpisů by investice mohly být ještě mnohem níže). To ukazuje, že firma by teoreticky měla na vyplácení zajímavých dividend. Na to by trh možná slyšel lépe, než na možná trochu schizofrenní snahy o růst za každou cenu. Jakou cestou se ale management vydá nevím.

V souvislosti s BBC se mi vybavuje společnost Ferrari. Cena jeho akcií je nyní zhruba na úrovni ceny z minulého podzimu, kdy firma vstoupila na trh. Podobnost s BBC vidím v tom, že i u Ferrari se hodně diskutovalo a asi stále diskutuje o tom, jak skloubit fascinaci trhů růstem se strategií firmy. I ta je u Ferrari dána tím, že produkt si musí udržet výjimečnost, aby byl pro zákazníka zajímavý. Pokud by se tedy firma snažila o zvýšení prodávaných objemů, mohla by lehce dosáhnout pravého opaku. U Ferrari se ale na rozdíl od BBC nějaký růst tržeb v roce 2016 a 2017 čeká. A i tato firma má provozní cash flow vysoko nad investicemi a dividendy zatím nevyplácí (ale také má vysoké dlouhodobé závazky)

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

17.02.2022Evropské akcie, Ferrari a 50% korekce Patria (Patria Finance)
21.10.2021Tři témata pro kontrariány Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688