Patria (Patria Finance)
Alternativní investice  |  09.11.2016 15:16:00

Zapomeňte na bitcoin, je tu Zcash


Spekulanti houfně nakupují novou virtuální měnu nazvanou Zcash. Tu vytvořili univerzitní akademici a transakce vypořádané s pomocí této měny by nemělo být možné nijak vysledovat. Investoři platili na konci října za jednu jednotku měny Zcash 1000 dolarů i přesto, že fungovala pouze několik dní. Tvůrcem měny je Zooko Wilcox, se kterým spolupracují vědci z Johns Hopkins University a Massachusetts Institute of Technology. Jeho společnost už získala financování od fondů rizikového kapitálu ze Silicon Valley, které se zaměřují na svět virtuálních měn.

Tvůrci nové měny tvrdí, že Zcash používá pokročilé kryptografie a měnu je možné použít po celém světě bez toho, aby za sebou zanechala stopy. Tím by se měla lišit od známého bitcoinu. I o něm se zpočátku hovořilo jako o anonymní měně, ovšem transakce, které jsou s jeho pomocí prováděny, jsou zaznamenávány a vládní orgány je mohou sledovat. Každý uživatel bitcoinu má svou vlastní specifickou adresu a státní orgány jsou často schopny zjistit, kdo se za ní skrývá.

Zcash oproti tomu používá metodu nazvanou zk-Snark. Ta umožňuje, aby transakce byly v síti potvrzeny bez toho, aby bylo třeba konkrétních adres. Uživatelé si mohou sami rozhodnout, zda zůstanou v anonymitě či ne. Tento rys ale může také komplikovat získání podpory ze strany vlád a centrálních bankéřů. Vyšetřovací orgány používaly záznamy transakcí s bitcoiny například k tomu, aby zjistily identitu subjektů prodávajících drogy na internetových stránkách jako Silk Road, které byly zavřeny v roce 2013. Od té doby začala zájem o virtuální měny jevit řada finančních institucí a v poslední době o jejich využití začaly hovořit i centrální banky.

Většina nových projektů z oblasti virtuálních měn jde směrem integrace s existujícím finančním systém. Společnost Chainalysis je start-upem, který pomáhá bankám a regulátorům sledovat aktivity v oblasti transakcí s virtuálními měnami. Její zakladatel Jonathan Levin říká, že vládní orgány si už na nový typ měn zvykly, protože jsou schopny sledovat transakce související s kriminální aktivitou. Pro Zcash to ale podle jeho názoru bude složité, protože bude muset dokázat, že není využíván jen v oblasti zločinu.

Wilcox ovšem novou měnu nevytvořil s cílem podporovat kriminální aktivity, ale poskytnout uživatelům soukromí. Měna je tak určena těm, kteří si nepřejí, aby jejich transakce mohl sledovat celý svět. Existující virtuální měny podle něj například nejsou atraktivní pro korporátní sféru, protože je může sledovat i konkurence. Zcash bude distribuován do chvíle, kdy bude vytvořeno 21 milionů jednotek. Zpočátku bude jeho tvorba pomalá, což také pomáhá živit zájem spekulantů. Celý projekt spravuje Zcash Electric Coin Company, v jejímž čele Wilcox stojí.

Autorem je Nathaniel Popper.

Zdroj: New York Times

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

16.08. 11:00  Monero (Tom)
14.11. 09:04  Monero (Urza)


Přečtěte si také:

22.12.2022Pokud byste měli znát nějakou kryptoměnu, pak je to bitcoin Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
21.12.2022Je příliš pozdě na to koupit Bitcoin? Inzerce (Inzerce)
26.07.2022Co je to Bitcoin a proč vznikl? mises.cz (mises.cz)
17.05.2022Předčasná splátka? Tak na tu teď zapomeňte! Lenka Rutteová (Bezvafinance)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688