Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.11.2016 20:39:24

VOLEBNÍ SPECIÁL - Jízdní řád volební noci

Americké prezidentské volby, nejsledovanější politická událost roku, už jsou v plném proudu. Patria Online pro Vás sestavila průvodce volební nocí, ze kterého je patrné, v kolik hodin se budou v jakém státě uzavírat volební místnosti a tudíž i zveřejňovat tzv. „exit polls“ a předběžné výsledky. Právě tato data budou patrně ovlivňovat sentiment na finančních trzích, zvlášť forexových, na premarkets a na asijských akciových trzích, které budou jako jediné přes noc otevřené. Tomu, na jaká aktiva bude soustředěna pozornost, jsem se věnovali v předešlém speciálu ZDE. Musíme však varovat, že exit polls někdy mohou být úplně vedle, což se naposled ukázalo v případě referenda o brexitu. Sledování průběžných výsledků, které začnou přicházet až o něco později po uzavření volebních místností, tak může být spolehlivější.

Je nutné mít na paměti, že vítěz v daném státě bere všechny "volitele", tj. všechny hlasy daného státu, přičemž každý stát má odlišný počet volitelů podle lidnatosti. Nejvíce pozornosti se tak bude soustředit na tzv. „swing states", které v minulosti hlasovaly různě a výsledek není předem jasný ani tentokrát. Naopak méně budou s trhy hýbat informace ze států, kde má ten či onen kandidát vítězství jasné.

Sledovat se vyplatí i výsledky senátních voleb, které budou probíhat souběžně s těmi prezidentskými. Pokud vyhraje prezidentské volby jedna strana, ale senátní druhá, může dojít dlouhodobě k určitému patu. Demokratické vítězství v obou hlasováních by znamenalo více méně zachování statu quo. Naopak republikánské vítězství v senátu i v klání o Bílý dům by znamenalo výrazný odklon od současného směru administrativy prezidenta Baracka Obamy.

Pro lepší orientaci je použit středoevropský čas.

Půlnoc
První volební místnosti se uzavírají v Indianě, kde je guvernérem Trumpův kandidát na viceprezidenta Mike Pence, a v Kentucky, tedy ve státech se silnou republikánskou podporou.

01:00
Hlasování končí na Floridě a ve Virginii, důležitých státech, kde není úplně jasné, kdo vyhraje. Exit polls z Floridy budou ostře sledované a mohly by rozhodnout o brzkém vítězství Clintonové, ale sčítání hlasů se může i protáhnout. Uzavírají také Georgia a Jižní Karolína, státy považované za baštu republikánů. Hlasování skončí i ve Vermontu, který zpravidla volí demokratické kandidáty a ve státě New Hampshire. Otevírají trhy v Japonsku a index Nikkei 225, který pravděpodobně bude na události v Americe celou noc reagovat.

01:30
Hlasovací místnosti zavírá Severní Karolína a Ohio, stát, který se obyčejně považuje za dobrý indikátor toho, jak dopadnou celé volby. Trump do Ohia v posledních týdnech soustředil svou kampaň a očekává se těsný výsledek. V Západní Virginii, kde také končí hlasování, se očekává vítězství republikánů.

02:00
Ve dvě ráno přijde hotová smršť exit pollů. Hlasování končí v Pensylvánii, jednom z klíčových států pro oba kandidáty s dvaceti voliteli. Pro Clintonovou, která zde má lehce navrch, by prohra v Pensylvánii mohla být vážným problémem a zajistit tak napínavou noc. Uzavírají se i místnosti v republikánských baštách ve státech Alabama, Kansas, Mississippi, Missouri, Oklahoma, Tennessee a většinu místností zavře Texas. Clintonová má zase vítězství téměř jasné ve státech Connecticut, Delaware, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, New Jersey, Michigan, Rhode Island a v District of Columbia.

02:15
Otevírá burza v Šanghaji a s ní čínský akciový index Shanghai Composite.

02:30
Ukončení hlasování v Arkansasu, kde několik volitelů asi získá Trump.

03:00
Místnosti se zavírají v tzv. „Empire State“, tedy v New Yorku, kde se očekává vítězství Clintonové. Hlasování teď už však končí i více „uprostřed“ Spojených států. Demokraté mohou mít navrch i v Coloradu, Wisconsinu, Minnesotě a v Novém Mexiku. Naopak za Trumpem budou pravděpodobně stát státy Texas, Louisiana, Nebraska, Jižní Dakota, Severní Dakota, Arizona a Wyoming.

04:00
Pozornost se přesunuje dále na západ
, kde končí hlasování až ve čtyři ráno. Clintonová by mohla zabodovat v jinak republikánské Nevadě, Trump zase Idahu, Montaně a Iowě, i když to asi bude těsné. Zajímavý bude stát Utah, ve kterém má šance na vítězství nezávislý konzervativní kandidát Evan McMullin, bývalý důstojník CIA, který by jako mormon mohl v tomto státě zabodovat a sebrat tak Trumpovi šest volitelů.

05:00
V tuto chvíli by se už měl definitivně začít rýsovat vítěz
klání, tedy pokud nedojde na scénář z roku 2000, kdy byl souboj mimořádně vyrovnaný. Končí hlasování v demokratických baštách na západním pobřeží – lidnatou Kalifornii, Oregon a stát Washington nejspíš získá Clintonová. Trumpovi bude jen drobnou útěchou Severní Dakota.

06:00

Teď by už o vítězi mělo být rozhodnuto, kandidáti by měli přijít s povolebními projevy. Uzavírají poslední státy Aljaška a Havaj.

07:30
Uzavírá japonský index Nikkei 225.

08:05
Uzavírá čínský index Shanghai Composite.

09:00
Do povolebního rána se probouzejí evropské burzy a indexy FTSE, DAX, CAC 40, WIG a samozřejmě i pražský PX.

15:30

Otevírají americké trhy a na výsledky voleb reagují indexy DJIA a S&P 500.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688