Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  08.11.2016 08:30:34

Výsledky Kofoly za 9M meziročně horší, divi do konce roku 156 mil. Kč


Přestože letošní léto nepřálo prodejům nealkoholických nápojů tak jako to loňské, dokázala skupina Kofola navýšit prodeje v Česku, na Slovensku a ve Slovinsku o 9,4 %. V Chorvatsku zase firma uzavřela dohodu o koupi podílu ve firmě Studenac, což představuje další velký krok pro rozvoj firmy v adriatickém regionu. Na polském trhu, který nyní pro Kofolu představuje velkou výzvu, je firma nejaktivnější za poslední roky a chystá velkou ofenzívu. Právě situace v Polsku nejvíce ovlivnila hospodářský výsledek skupiny, celkové tržby klesly o 2,4 % a ukazatel EBITDA o 13,9 %. Zástupci firmy předpokládají, že hospodářský výsledek za celý rok bude na úrovni minulého roku, a proto rozhodli, že ještě v prosinci tohoto roku vyplatí držitelům akcií dividendu ve výši 156 mil.    

„Celkově je dosažený výsledek EBITDA ve výši 851 miliónů korun v souladu s naším očekáváním," říká o hospodaření Daniel Buryš, finanční ředitel skupiny Kofola. „Předpokládáme, že výsledek za celý rok se bude pohybovat na úrovni loňského roku, tedy 1,1 miliardy korun s možnou odchylkou 5 %”. To je jeden z důvodů, proč Kofola vyplatí investorům dividendu ve výši 156 mil. korun. „Růst a stabilní dividendový výnos je to, co chceme představovat pro naše investory nyní i v budoucnu,“ dodává Daniel Buryš.

  

V ČeskoSlovensku skupina i přes standardní léto, které nepřineslo tolik tropických dní jako to loňské, navýšila tržby o 5 %. Za nárůstem stojí stálice v portfoliu, značka Kofola a také Rauch. Významný pozitivní vliv na tržby má také značka Vinea, která v porovnání s loňským rokem rostla o 9 %. UGO nadále zůstává nejrychleji rostoucí značkou v portfoliu s 60% navýšením meziročních prodejů. Nyní se může pochlubit sítí 70 barů s tím, že plánuje další rozvoj formou franšíz.

  

Polsku je nyní Kofola nejaktivnější za poslední roky. „Polský trh je stále poměrně fragmentovaný. Počet konkurujících subjektů enormně tlačí na marži. Cenová citlivost konzumenta  a jeho nároky na kvalitu jsou úplně jinde, než na co jsme zvyklí na ostatních trzích,“ říká k aktuální situaci na polském trhu Jiří Vlasák, generální ředitel společnosti HOOP Polska a dodává: „Ve změnách, kterými trh prochází, vidíme jednoznačně příležitost. Celý proces přeměny společnosti s sebou ale samozřejmě nese významné restrukturalizační náklady, ať už v podobě investic do koncentrace výroby, částečnou ztrátu objemů způsobenou změnou cenové politiky s důrazem na vyšší marži klíčových produktů nebo příprava marketingové kampaně na značku Hoop Cola pro závěr roku.“

  

Kromě razantního škrtání nákladů a optimalizace maržePolsku Kofola v letošním roce investovala do zlepšení produktové nabídky a do marketingové podpory. Další změny podle nově nastavené strategie budou pokračovat i v roce 2017.

  

V adriatickém regionu se Kofole dařilo, meziročně tam navýšila prodeje o 12,4 %. Kofola navíc v září uzavřela smlouvu o koupi společnosti Studenac, výrobce stejnojmenných minerálních vod, které mají bohatou historii a také zákazníky se silnou emoční vazbou na značku. To jsou benefity, se kterými je Kofola zvyklá úspěšně pracovat. Akvizice by měla být dokončena do konce roku.

 

 

                              
 

V tisících Kč

 
 

9M16*

 
 

9M15*

 
 

Změna 2016/2015

 
 

Změna 2016/2015

 
 

Tržby

 
 

5 425 784

 
 

5 559 892

 
 

-134 108

 
 

-2,4%

 
 

EBITDA

 
 

851 201

 
 

988 546

 
 

-137 345

 
 

-13,9%

 
 

* upraveno o jednorázové položky

 
 

 

 

 

  

 

 

Jaroslava Musilová

 

PR Manager Kofola ČeskoSlovensko

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688