Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.11.2016 17:28:52

Summary: Ryanair, HSBC

Evropa:

Ryanair Holdings Plc (DIP)

Irský letecký dopravce Ryanair hospodařil s čistým ziskem na akcii ve výši 0,72 EUR (+17 % YoY) proti tržním očekáváním stanoveným na 0,71 EUR. Tržby dosáhly 2,44 mld. EUR v souladu s tržním konsensem.

Finanční výsledky samy o sobě moc nepřekvapily, nicméně při srovnání s konkurencí se nám ukazuje širší obrázek. Horší bezpečnostní situace ve světě, Brexit a padající libra způsobily problémy zaběhnutým aerolinkám, které snižují ceny letenek a bojují o zákazníky. Zároveň zápolí se snižováním nákladů a udržením profitability. Ryanair, coby dlouhodobě nejlevnější přepravce s nejnižší nákladovostí, tento problém nemá. Jeho průměrná cena letenky činila 46 EUR, přičemž sektorový průměr je až 151 EUR. Náklady na pasažéra bez započtení paliva na úrovni 28 EUR jsou také zdaleka nejnižší na trhu (druhý v pořadí je Wizzair s 40 EUR na pasažéra).

Zatímco easyJet musel snížit výhled čistého zisku ke konci tohoto fiskálního roku, Ryanair zvýšil dlouhodobý odhad pro roční přírůstek počtu pasažérů na 200 mil. do roku 2024. K tomu se přidává oznámený zpětný odkup akcií ve výši 550 mil. EUR a jako třešnička na dortu slouží plánované lety z/na letiště Frankfurt, domovskou půdu aerolinek Lufthansa. Díky těmto dobrým zprávám akcie Ryanair skokově posilují o více než 5 %. Akcie Ryanair zůstávají v našem seznamu Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP).

HSBC Holdings Plc (DIP)

Třetí čtvrtletí roku 2016 ukázalo, že britská banka HSBC nadále zápasí s tržním prostředím nízkých úrokových sazeb a nízkých výnosů. Meziroční 15% pokles tržeb byl zklamáním (12,8 mld. USD proti tržnímu konsensu 13 mld. USD), avšak ve spodní části výsledovky to již bylo lepší. Zisk před zdaněním upravený o jednorázové položky sklouzl na 5,6 mld. USD (-8,3 % YoY), a zastavil se tak nad trhem očekávanými 5,3 mld. USD.

Retailové bankovnictví pomohlo svým upraveným ziskem před zdaněním ve výši 1,8 mld. USD (+30 % YoY), taženým především růstem příjmů z poskytování životního pojištění (+163 % na 440 mil. USD). Celková výše úvěrů dosáhla 976 mil. EUR s celkovými vklady od klientů na úrovni 1,3 mld. USD. Divize Global Banking and Markets, která má na starosti investiční bankovnictví, zaznamenala úspěšný kvartál a podařilo se jí přidat k celkovému upravenému zisku před zdaněním 2,5 mld. USD proti 1,9 mld. USD za minulý rok. Z velké části za to může FICC segment, jehož tržby vyskočily o 46 % na 1,6 mld. USD, což je nejlepší výsledek ze všech evropských bankovních domů.

Kapitálová přiměřenost (CET1) dosáhla 13,9 % a nachází se tedy nad doporučenou 10% úrovní. Nárůst o 200 bps byl zapříčiněn zejména změnou regulatorního hodnocení podílu HSBC v čínské bance Bank of Communications Co. Zlepšení kapitálové pozice umožnilo HSBC potvrdit vyplacení dividendy pro příští rok v nezměněné výši. Nicméně je nutno podotknout, že návratnost kapitálu (ROE) se meziročně propadla o 1 130 bps do záporných -1,4 %, a banka má tedy před sebou ještě dlouhou cestu. Akcie HSBC dnes připisují 4,5 %. Akcie HSBC zůstávají v našem seznamu Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP).

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688