Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  05.11.2016 08:45:42

Nové větrníky: Německo na pobřeží, New York na moři

Siemens dodá 23 větrných turbín na pobřeží Šlesvicko-Holštýnska a Dolního Saska. Pobřežní vody státu New York budou k pronájmu.

Německý Siemens získal zakázku na dodávku turbín pro pět větrných farem na severním pobřeží Německa. Dvě z nich se nacházejí ve Šlesvicko-Holštýnsku a zbylé tři v Dolním Sasku. Všech pět projektů, které obsahují 23 větrných turbín, má být zkompletováno do jara příštího roku.

Siemens osadí stožáry bezpřevodovkovými turbínami o instalované kapacitě 3 až 3,3 megawattů. První z nich bude vztyčena poblíž šlesvicko-holštýnské obce Südermarsch, nacházející se u města Husum. Větrník bude instalován na 85 metrů vysokou věž a má průměr 130 metrů. Bude schopen efektivního provozu už při středních rychlostech větru.

Siemens staví na zkušenostech

Dalších šest větrných elektráren bude umístěno na větrné farmě Damme, nacházející se v blízkosti stejnojmenného dolnosaského města. Budou rotovat ve výšce 135 metrů a oba uvedené projekty má Siemens ambici dokončit ještě než začne nový rok.

Kromě toho německý strojírenský gigant vymění pět větrníků větrné farmy Beedenbostel nedaleko dolnosaského města Celle, vysokých 115 metrů. Tyto elektrárny s kapacitou 3 megawattů disponují rotory s průměrem 113 metrů. Siemens počítá s jejich uvedením do provozu z kraje příštího roku.

„Naše mimořádně efektivní bezpřevodovkové větrné turbíny jsou na severu Německa skutečným bestsellerem,“ řekl portálu Renewable Energy Focus šéf Siemensovy divize pro větrnou a obnovitelnou energii Thomas Richterich. „S větším průměrem našich rotorů, kterými vybavujeme právě vznikající projekty, pokračujeme v úspěšné jízdě naší vyspělé technologie v oblasti pobřežních větrných elektráren,“ dodal.

Dalších osm turbín poputuje také do větrných farem, které se nacházejí v blízkosti města Oldenburg. Zde se však budou tyčit do výšky „jen“ 92,5 metru. Celková kapacita větrníků tak dosáhne 24 megawattů a rozběhnout by se měly také začátkem roku 2017.

Společnost Siemens staví na více než 30letých zkušenostech s pobřežními větrnými elektrárnami a zhruba čtvrtstoletí výroby a dodávky větrníků pro oblasti na otevřeném moři. Na svém kontě má již 11,8 gigawattů instalované kapacity v podobě větrných elektráren, které za tu dobu dodal do celého světa.

New York vydraží pronájem moře

Zatímco na severu Německa se nové větrné projekty víceméně dokončují, americký stát New York se na takový krok teprve chystá. Americký Úřad řízení oceánské energie (BOEM – Bureau of Ocean Energy Management) stanovil 15. prosinec letošního roku jako začátek aukce pro pronájem mořských oblastí poblíže pobřeží New Yorku a New Jersey pro účely vybudování větrných elektráren.

Výzva je v souladu se strategií federální vlády, která rozvoj větrné energetiky na otevřeném moři podporuje. Podle federálních zákonů je Úřad řízení oceánské energie zodpovědný za administraci projektů v rámci této strategie. BOEM má mimo jiné za úkol vytipovat oblasti, které jsou pro větrné elektrárny vhodné a poté je nabídnout zájemcům v podobných aukcích.

Území, o které se nyní jedná, se nachází asi 11,5 námořních mil od Jones Beach a táhne se 24 námořních mil na jihovýchod. BOEM chtěl však původně k pronájmu nabídnout oblast o 1780 akrů (720 hektarů) větší. Kvůli potenciální hrozbě pro životní prostředí však svůj plán upravil. Půjde tak o necelých 80 tisíc akrů (32 tisíc hektarů).

Kromě toho vydal seznam 14 firem, které jsou právně, technicky a finančně způsobilé se o pronájem nabízeného území ucházet. Najdeme mezi nimi například také Innogy US Renewable Projects. Vítěz bude vybrán na základě multikriteriálního hodnocení. Aukce bude probíhat elektronickou cestou. O tom, kdo bude v pobřežních vodách New Yorku stavět nové větrné turbíny, by tak mělo být jasno ještě tento rok.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688