Lidé nechápou bodový systém: dostanou body i chodci a cyklisté?

TNBiz, 4.11.2016

Vyšší pokuty a přísnější bodové tresty za ty nejzávažnější přestupky, a naopak nešikanovat slušné řidiče za bagatelní prohřešky - takový je cíl chystaných změn v bodovém systému. Fungovat by měl princip dvakrát a dost - pokud řidič spáchá vážnější přestupek opakovaně, vyboduje se. Přísnější bude také pro začínající řidiče, kterým bude k vybodování stačit šest bodů.

Vysoké pokuty a především jejich násobení ale veřejnost matou. Ministerstvo dopravy se proto rozhodlo na svých stránkách ty nejdiskutovanější otázky vysvětlit.

Násobení pokut až do výše 100 tisíc korun

Pokud řidič spácháním přestupku způsobí dopravní nehodu, pokuta se mu skutečně zdvojnásobí. Za nejzávažnější přestupky, které jsou trestány pokutou 50 tisíc a skončí nehodou, tak můžete zaplatit až 100 tisíc korun. Jedná se například o řízení vozidla s více než 1 promile alkoholu v krvi, odmítnutí vyšetření na alkohol či drogy a řízení bez řidičského oprávnění.

"Jde o horní sazbu ve správním řízení, kde úřad posuzuje konkrétní okolnosti přestupku, a podle nich rozhoduje o tom, jak vysokou sankci v celé škále udělí. Řidič samozřejmě má možnost se ve správním řízení proti pokutě odvolávat. V souladu s novým přestupkovým zákonem má úřad možnost v odůvodněných případech pokutu uložit i pod dolní hranicí sazby - snížit ji až na 1/5 dolní hranice sazby," vysvětluje ministerstvo.

Bodování chodců a cyklistů

Médii v minulých dnech proběhla zpráva o tom, že za způsobení dopravní nehody mohou být "bodováni" také chodci. To ale ministerstvo vyvrací. "Chodec ani cyklista body získat nemůže. Zákon o silničním provozu se v tomto smyslu vztahuje pouze na řidiče motorových vozidel," potvrdil mluvčí ministerstva Tomáš Neřold.

Pokuty za řízení bez dokladů

Mnoho řidičů také vystrašily zprávy o tom, že za zapomenuté doklady hrozí pokuta až 75 tisíc korun. V tomto případě ministerstvo upozorňuje na možnou záměnu termínů. Pokud si tedy doma zapomenete doklady, nemusíte se bát, že by to váš rodinný rozpočet zruinovalo.

"Pokuta 75 tisíc korun se vztahuje k přestupku řízení bez příslušného řidičského oprávnění (= řidič vůbec není držitelem potřebného řidičského oprávnění). Je potřeba rozlišovat řidičské oprávnění vs. řidičský průkaz. U bagatelních přestupků, jako je například právě zapomenutí dokladů, naopak blokovou pokutu navrhujeme snížit ze sazby 0 - 2 000 na sazbu 0 - 1 500 ," uklidňuje na svých stránkách ministerstvo.

Ministerstvo dopravy představilo návrh letos v dubnu odborníkům. Poté měla možnost se k němu vyjádřit také veřejnost. Některé z podnětů byly do návrhu zapracovány a zákon teď čeká proces schvalování. Délka legislativního procesu bude záviset na Parlamentu, v každém případě ale bude trvat nejméně několik měsíců.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky