Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.11.2016 17:59:07

Summary - Credit Suisse, ING Groep, Societe Generale, Adidas, Qualcomm

Evropa:

Credit Suisse Group AG (DIP)

Švýcarská banka Credit Suisse hospodařila s čistým ziskem na akcii ve výši 0,02 CHF (-95 % YoY) proti tržnímu odhadu -0,046 CHF. Tržby meziročně poklesly o 16 % na 5 mld. CHF (tržní konsensus 5,1 mld. CHF).

Ve výsledcích amerických bank se ukázal zjevný trend, kdy byl propad příjmů z obchodování s akciemi více než vyvážen růstem FICC segmentu. To bohužel nebyla tak celkem pravda v případě Credit Suisse. Příjmy z obchodů s akciemi sklouzly na 330 mil. USD (-38 % YoY), zatímco obchodování s dluhopisy vygenerovalo tržby v hodnotě 740 mil. USD, což značí mírný 2% meziroční růst. Tržby z obchodování na finančních trzích se ve výsledku propadly o 14 % YoY na 1,4 mld. USD. Investiční bankovnictví přidalo k celkovým tržbám 479 mil. USD (+16 % YoY), poháněno především úpisem kapitálu. Dobré výsledky hlásí také divize Asie a Pacifik s 3,5% YoY růstem na 917 mil. CHF.

Credit Suisse nadále pokračuje ve své strategii agresivního škrtání nákladů. Managementu se meziročně podařilo odepsat 12 % výdajů (na 2,1 mld. CHF) a 5 400 pracovních míst k 3. listopadu tohoto roku. Eliminace 6 000 pracovních míst ke konci roku, jak diktuje plán, je tedy vysoce pravděpodobná. Banka ještě není z nejhoršího venku, nicméně štíhlejší a efektivnější korporátní struktura bude sloužit jako dobrý základ pro budoucí růst.

Návratnost kapitálu (ROE) se meziročně propadla o 850 bps na 0,4 %, pořád se ale drží v černých číslech. Kapitálová přiměřenost (CET1) se zlepšila na 12 % (+180 bps YoY) a nachází se tedy nad doporučenou hranicí 10 %. Smíšené výsledky ale nepřesvědčily a akcie Credit Suisse odepisují 7 %. Akcie Credit Suisse zůstávají v našem seznamu dlouhodobých investiční příležitostí (DIP).

ING Groep NV (DIP)

Na jinou notu reportovala výsledky za 3Q16 holandská ING. Trhem očekávané tržby ve výši 4,2 mld. EUR se na úrovni 4,4 mld. EUR (+9 % YoY) podařilo s přehledem překonat. To samé můžeme říct o čistém zisku na akcii, který poskočil o poctivých 25 % na 0,35 EUR (tržní konsensus 0,3 EUR). Oceňujeme úsporná opatření, která snížila poměr nákladů k tržbám z 56,1 % na 50,9 %.

Za růstem stojí především úrokový výnos 3,4 mld. EUR (+8 % YoY). S ním spojená úroková marže připsala 9 bps na 1,55 %. Objem vkladů dosáhl 517 mld. EUR proti objemu úvěrů, který stoupl na 620 mld. EUR, přičemž klasifikované úvěry tvoří 2,2 % (13,5 mld. EUR).

Návratnost kapitálu je ve třetím kvartálu na úrovni 12,1 % (+90 bps YOY), čímž může směle konkurovat americkým bankám. Kapitálová přiměřenost (CET1) si mírně polepšila o 30 bps YoY na 12,6 % a nachází se bezpečně nad doporučenou 10% hranicí. Rostoucí tržby, nižší náklady a dobrá kapitálová pozice ING je rozhodně příjemným zpestřením chmurného dne. Akcie ING posilují o 2 %. Akcie ING zůstávají v našem seznamu dlouhodobých investiční příležitostí (DIP).

Societe Generale SA

Se svými výsledky potěšila také francouzská banka Societe Generale. Tržby se navzdory 5,5% meziročnímu poklesu na 6 mld. EUR udržely nad tržním konsensem 5,95 mld. EUR. Čistý zisk na akcii očištěný o jednorázové položky si polepšil o solidních 40 % YoY na 1,57 EUR a dostal se tak nad tržní konsensus 1,16 EUR.

Retailové bankovnictví vygenerovalo tržby v hodnotě 2 mld. EUR ve Francii (-6 % YoY) a 1,9 mld. v zahraničí (+1 % YoY). Objem poskytnutých úvěrů se zvětšil o 4 % YoY na 478 mld. EUR s klasifikovanými úvěry na hladině 5 % (24 mld. EUR). Celkové objemy vkladů jsou na úrovni 295 mld. EUR (+4 % YoY). Kvartál tak nakonec táhla investiční divize, která navýšila tržby o 14 % na 2,3 mld. EUR. Na rozdíl od ostatních bank neklesaly příjmy z obchodování s akciemi. Růst o síle 17 % YoY je v porovnání s konkurencí skvělý. Když se k tomu připojí 42% růst příjmů z FICC segmentu, tak Societe Generale je evropským vítězem, co se týče obchodu na finančních trzích.

Návratnost kapitálu dosáhla 8,4 %, což hodnotíme jako uspokojivý výsledek také v porovnání s konkurencí. Kapitálová přiměřenost (CET1) připsala 90 bps YoY na 11,4 % a nachází se bezpečně nad doporučenou 10% hranicí. Výsledky Societe Generale po krušných měsících spojených s kauzou Deutsche Bank vdechly čerstvý vzduch do evropského bankovního sektoru. Akcie skokově posilují o 5,5 %.

adidas AG

Výrobce sportovního oblečení adidas zvýšil meziroční tržby o 14 % na 5,4 mld. EUR v souladu s tržním konsensem. Růst plynul zejména ze značky adidas (+16 % YoY na 4,6 mld. EUR) se značkami Reebok (+3,6 % YoY na 500 mil. EUR) a adidas Golf (+7 % YoY na 170 mil. EUR) v dalekém závěsu. Znepokojení vyvolala hrubá marže nižší o 80 bps YoY (47,6 %) a také horší provozní marže (-0,2 bps YoY na 10,4%) spojená s vyššími výdaji na vybavení obchodů. Čistý zisk na akcii stoupl o 12 % na 1,88 EUR, což jsou 4 centy pod tržními očekáváními.

Výsledky nejsou vyloženě špatné, nicméně investoři mají pro růst společnosti větší očekávání a dožadují se změn. Zdá se, že by ve skutečnosti mohly být za rohem. Dle slov managementu je nutno konečně přistoupit k restrukturalizaci značky Reebok, kterou hlavní divize táhne za sebou. V plánu je rušení značkových obchodů ve prospěch velkoobchodního prodeje a snížení počtu zaměstnanců. Co se týče golfové divize, ta momentálně hledá nového majitele. Akcie adidas po nepřesvědčivých výsledcích odepisují 6 %.

USA:

Qualcomm Inc (DIP)

Včera po uzavření trhů reportoval výsledky výrobce čipů Qualcomm. Za F4Q16 utržil 6,2 mld. USD (+13 % YoY) a přehoupl se přes tržní konsensus 5,9 mld. USD. Táhla hlavně čipová divize QCT, která rostla o 14 % na 4,1 mld. USD. Objem prodejů stoupl o 4 % YoY na 211 mil. kusů.

Licenční divize QTL přidala k tržbám 8% YoY na 1,9 mld. USD. Celkové tržby z prodejů zařízení využívajících technologie Qualcomm stouply o 19 % na 74 mld. USD zejména díky uvedení iPhone 7. Průměrná cena nižší o 12 % pomohla počtu prodaných kusů poskočit o 45 %. Intenzivnější konkurenční prostředí, které tlačilo dolů cenu, nicméně tlačilo také na royalty rate (fixní poplatek z každého prodaného zařízení), jenž poklesl na 2,54 % (-52 bps YoY).

Čistý zisk na akcii upravený o jednorázové položky narostl o 40 % na 1,3 USD (tržní očekávání 1,13 USD). Po počátečním růstu na trhu nastalo ochlazení a akcie Qualcomm klesají o 1,4 %. Akcie Qualcomm zůstávají v našem seznamu dlouhodobých investiční příležitostí (DIP).

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688