Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  02.11.2016 20:46:02

Kam s penězi? Experti mají jasno, jak investovat 10 tisíc dolarů


Investování je individuální sport, při němž by měl každý dobře vědět, co mu nejvíce vyhovuje a jaké investiční nástroje jsou pro něj vhodné. Menší inspirace ale nezaškodí, a proto nabízíme pohled pěti investičních odborníků na to, jak investují oni, respektive na to, jak by investovali 10 000 dolarů. Nejde o investiční doporučení, ale o zajímavý pohled na to, jak současné trhy vnímají profesionálové.

Redaktoři z Bloombergu se ptali pěti investorů a správců aktiv na jejich investiční myšlenky v červnu a pak opět po třech měsících. Čtenáři si tak mohou udělat obrázek o tom, jak se za tři měsíce změnil pohled tržních elit. I když investiční horizont o délce tří měsíců není vhodný na nějakou hlubší analýzu úspěchu nebo neúspěchu, je dobré se podívat také na to, jak se odborníkům za sledované čtvrtletí dařilo.

Barry Ritholtz (Ritholtz Wealth Management)

Před třemi měsíci Ritholtz doporučoval levné nástroje umožňující expozici na rozvíjející se trhy (EM), které "byly zralé k navrácení se na své průměrné výnosy". A i když za tu dobu posílily o 12 %, doporučuje je držet nadále, a to po velice dlouhou dobu.

Hlavním důvodem je podle něj to, že jsou EM stále podhodnocené. Akcie v USA jsou stejně jako ve zbytku vyspělého světa drahé. Ani Evropa, i přes přetrvávající problémy, podle Ritholtze není levná. EM jsou zkrátka dobrým nástrojem diverzifikace k USA a ostatním rozvinutým trhům. Dalším důvodem pro investici na mladých trzích je skutečnost, že je USA překonávají již sedm let, přičemž podobné cykly outperformance USA trvají historicky od pěti do deseti let.

Třetím důvodem je skutečnost, že EM jsou hodně závislé na komoditách, a tedy i na hodnotě amerického dolaru. Americká měna je nyní silná a komodity jsou nejlevnější za posledních několik let. Není jasné, kdy dojde k obratu, ale nakonec se dočkáme toho, že komodity posílí a dolar oslabí, což EM nakopne.

Na konci třetího čtvrtletí se Ritholtzovo doporučení prakticky nezměnilo, což je v souladu s doporučením, že by investoři měli uvažovat dlouhodobě. Jen k tomu doplnil, že index S&P 500, hlavní index amerického akciového trhu, za posledních 5 let posílil o 77 %, přičemž index mladých trhů sledující akcie 850 společností klesl za tu dobu o 21,8 %. Tento rozdíl ve výkonnosti je ale pouze jednou částí skládačky. Pokud se podíváme na CAPE (cyklicky očištěné P/E) obou trhů, i zde je poměrně zásadní rozdíl ve prospěch rozvíjejících se trhů (13,7) oproti USA (24,6). Základem je vybírat levné investiční nástroje, a proto Ritholtz uvádí dva zajímavé ETF - DFA Emerging Markets Core Equity a Vanguard Emerging Markets Stock Index Fund Admiral Shares. A upozornění na závěr - tato investice, kterou Ritholtz nazval "ošklivým káčátkem", bude možná potřebovat roky, než se vyvine v krásnou labuť.

Sarah Kettererová (Causeway Capital Management)

V době, kdy nikdo neví, dokdy budou centrální banky zalévat trhy penězi, respektive jak dlouho toho ještě budou schopné, je dobré se podívat na společnosti, které se o sebe dokáží postarat v jakémkoli prostředí. Před třemi měsíci Kettererová radila investovat do firem, které mají silné rozvahy, nízké zadlužení a schopný management, a které se snaží o udržitelný růst pomocí snižování nákladů a růstu efektivity.

Zejména v Číně, Koreji nebo Japonsku jsou velké mobilní společnosti schopné dosahovat nadprůměrných výnosů i na zastaralém telekomunikačním trhu. Tyto společnosti jsou schopné zavádět nové technologie, a přestože je někteří analytici považují za dinosaury odvětví, jsou schopné dosahovat růstu. Kettererová však připomíná, že analytici většinou uvažují krátkodobě, a pesimismus na trhu tak umožňuje investorům nakoupit dobré firmy, které se dokáží přizpůsobit změnám na trhu, za dobré ceny, které slibují nadprůměrné výnosy.

Po třetím čtvrtletí doporučuje Kettererová podívat se do Japonska. Japonské akcie kvůli neschopnosti vlády a centrální banky nastartovat ekonomiku oslabily, ale firmy mají stále dostatek peněz na vyplácení dividend, které navíc mohou růst. Pokud to dopadne jako v USA, kde se investoři mohli po dividendových akciích v období nízkých sazeb utlouct, tak mají japonské akcie zajímavý potenciál. Kettererová zmiňuje konkrétně Sumitomo Mitsui Financial Group, Japan Airlines, Komatsu, KDDI nebo Hitachi.

 

Další investiční tipy, jak nejlépe naložit 10 000 USD se dozvíte ZDE:

30 horkých akciových tipů od analytiků z Morgan Stanley 

30 horkých akciových tipů od analytiků z Morgan Stanley

Jaké akcie se aktuálně nacházejí v hledáčku analytiků z Morgan Stanley? Čím jsou podle nich jednotlivé tituly zajímavé a jaké jsou v současnosti jejich valuace?

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688