7 tipů jak se zbavit stresu z věčného nestíhání

Stíhejte jen to důležité

Máme stejně času jako naši předkové a k tomu řadu vychytávek, spotřebičů a čističů. Jak je tedy možné, že „nestíháme“? Moderní doba nám totiž kromě řady technologií přináší také spoustu úkolů a povinností. To, že nestíháme, je však především náš pocit. Pojďme ho změnit!

1. Smiřte se s aktuální situací

Dokonalost neexistuje a kdo se jí snaží za každou cenu dosáhnout, padne dříve nebo později vyčerpáním.

2. Vše je o prioritách

Věta „Nemám čas“ je přinejmenším nepřesná a většinou také lživá. Pokud na něco ve svých očích nemáme čas, ve skutečnosti jen nejde o naši prioritu. Nikdo nemůže mít jako hlavní prioritu vše, každý z nás si volí jiný, ze svého pohledu nejvhodnější, způsob, jak trávit svůj čas.

Tip: Určete si své priority a zaměřte se na ně. Pak zjistíte, že spousta věcí se dá odložit a spousta dalších povinností vlastně vůbec není důležitých.

3. Plánujte, co a kdy budete dělat

Buďte stratégem a manažerem vašeho času. Zdržuje vás kolega od práce? Odkládáte nepříjemnou aktivitu, co to jde? Vyhněte se zbytečnému natahování času, který máte věnovat konkrétní aktivitě. Zjišťujte, kdy máte během dne nejvíce energie, kdy se vám lépe pracuje fyzicky a kdy psychicky. Nevytvářejte si zbytečně úkoly a neztrácejte zbytečně čas.

„To, co platí u úklidu, platí i v práci obecně. Nejprve si rozmyslete, co budete dělat, rozvrhněte si čas, který máte k dispozici a u jednotlivých úkolů se nezdržujte. K ruce si vezměte to, co vám práci zefektivní a nezkomplikuje. Například u úklidu jsou to multifunkční prostředky jako Fixinela nebo Diava multifunkční, v práci zase jistě oceníte jedno místo, kde budete shromažďovat všechny úkoly a poznámky,“ radí Marta Matyášová ze společnosti Tatrachema.

4. Prokrastinaci nahraďte proaktivitou

Místo chorobného odkládání povinností se do povinností vrhněte hned. Nebudete mít čas přemýšlet nad výhodami a nevýhodami, ušetříte drahocenný čas a nepříjemnou aktivitu budete mít za sebou ani nebudete vědět jak.

5. Buďme produktivní, ne zaneprázdnění

Být zaneprázdněný a být produktivní není to samé. Někteří lidé mohou být zaneprázdněni, aniž by byli produktivní, zatímco jiní mohou být velmi produktivní, aniž by byli zaneprázdněni. Jakou variantu si vyberete vy?

6. Na co se nejméně těšíte?

Každý z nás má nějakou domácí práci či povinnost, na kterou se opravdu ale opravdu netěší. Proto si ji necháváme až na konec. To nám už nezbývá mnoho sil a o to více se nám práce ještě dokáže zprotivit. Zkuste to tentokrát jinak – začněte s touto aktivitou hned ze startu. Budete tak na ni mít dost energie, aby vám šla pěkně od ruky a příjemný pocit, že to nejhorší a nejtěžší už máte za sebou.

7. Nedělejte víc, než je nutné

Zpomalte sebe a buďte trpěliví. Plánujte si délku aktivity a zařazujte krátké pauzy, ve kterých si dopřejte něco příjemného – dobrou kávu nebo něco sladkého.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky