Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  02.11.2016 00:39:56

1. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v úterý oslabily a jejich širší index S&P 500 uzavřel nejníže za téměř čtyři měsíce. Akciový trh tlačí dolů nejistota ohledně výsledku prezidentských voleb ve Spojených státech. K poklesu cen akcií ale přispívají rovněž vyhlídky brzkého růstu úrokových sazeb v USA.

Index Dow odepsal 0,58 % na 18 037,10 bodu, S&P 500 klesl o 0,68 % na 2 111,72 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 0,69 % na 5 153,58 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 8,79 % na 18,56 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se nepatrně zvýšil na 1,827 %.

V červených číslech skončilo deset z jedenácti sektorů indexu S&P 500, nejvíce klesly realitní odvětví, sektor veřejných služeb a průmyslový sektor. V plusu skončilo energetické odvětví.

Americké akcie (1. listopadu 2016)
Americké akcie (1. listopadu 2016)Zdroj: Google

V indexu Dow v úterý nejvýrazněji klesly akcie farmaceutické firmy Pfizer (-2,02 %), technologické společnosti Apple (-1,81 %) a pojišťovny Travelers (-1,79 %). V plusu se udržely pouze čtyři emise, a to energetická firma Chevron (+1,65 %), farmaceutický výrobce Merck (+0,99 %), ropný gigant ExxonMobil (+0,4 %) a výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble (+0,06 %).

Akcie Pfizeru zlevnily poté, co společnost zveřejnila své kvartální hospodářské výsledky. Největšímu americkému výrobci léků klesl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 38 % na 1,32 miliardy USD. Pokles způsobily převážně mimořádné odpisy související s plánovaným prodejem aktivit v oblasti infuzní terapie. Zisk na akcii bez mimořádných položek činil 61 centů, o jeden cent tak zaostal za očekáváním analytiků dotázaných agenturou Reuters. Příjmy Pfizeru stouply o 7,9 % na 13,05 miliardy USD.

Dařilo se naopak cenným papírům zpracovatele zemědělských komodit Archer Daniels Midland (+7,3 %), a to rovněž v reakci na zveřejněné výsledky hospodaření za uplynulé čtvrtletí. Firma vykázala za třetí kvartál upravený zisk na akcii 0,59 USD nad odhadem trhu 0,46 USD.

Po konci úterního obchodování zveřejnily hospodářské výsledky například firmy Etsy, Square, Gilead Sciences nebo Herbalife.

Americké akcie (1. listopadu 2016)
Americké akcie (1. listopadu 2016)Zdroj: Finviz

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová podle průzkumů veřejného mínění přišla o náskok před republikánským soupeřem Donaldem Trumpem. Přispěla k tomu mimo jiné páteční zpráva, že Federální úřad pro vyšetřování (FBI) se zabývá nově objevenými e-maily odeslanými ze soukromého účtu Clintonové v době, kdy byla ministryní zahraničí.

"Nejnovější zprávy kolem Clintonové vyvolaly určitou nejistotu, protože trh již do cen započítal její vítězství ve volbách," poznamenal ekonom Scott Brown ze společnosti Raymond James.

Představitelé americké centrální banky v úterý zahájili dvoudenní jednání o měnové politice, výsledek zasedání bude znám ve středu. Předpokládá se, že Fed zatím nechá úrokové sazby beze změny. Mohl by ale naznačit, jak pravděpodobné je zvýšení úroků v prosinci.

Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 


Po krizi by toto byl signál k nákupu akcií, ale teď?Po krizi by toto byl signál k nákupu akcií, ale teď?

Z amerických podílových fondů zaměřených na akcie odteklo v týdnu do 19. října přes 16 miliard dolarů. To je nejvíce od srpna 2011. Burzovně obchodované fondy (ETF) přitom nezaznamenaly výrazný příliv peněz. (Drobní) investoři tedy akciím nevěří. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688