TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  02.11.2016 09:36:25

Stát rozdává peníze! Na dojíždění za prací dá až 3 500 Kč měsíčně!


O příspěvek na dojíždění mohou žádat lidé, kteří byli v evidenci Úřadu práce déle než 5 měsíců a našli si práci mimo místo svého bydliště. Žádost je nutné podat ještě v době, kdy jsou v evidenci Úřadu práce a uvést do ní datum nástupu do nového zaměstnání, místo výkonu práce a předložit pracovní smlouvu. Ta musí být na dobu neurčitou nebo na dobu určitou, ale nejméně na půl roku.

Úřad práce pak podle vzdálenosti od místa bydliště zájemcům bude vyplácet příspěvek od 1 000 do 3 500 korun měsíčně. A to nejdéle po dobu 12 měsíců. Pokud si zájemci najdou práci do 10 km od svého bydliště, mají nárok na příspěvek ve výši 1 000 korun jen v případě, že neexistuje pravidelné spojení veřejnou dopravou.

Od 10 kilometrů pak již podmínka, že nesmí existovat spojení veřejnou dopravou, neplatí. Pokud nové zaměstnání leží 10 až 25 km od místa bydliště, může zájemce dostat 1 500 korun. Když nové pracoviště leží 25 až 50 km od místa bydliště, dostane už 2 500 korun. Když bude dojíždět více jak 50 kilometrů, může měsíčně dostat 3 500 korun.   

Od dubna do konce září podalo podle ministerstva žádost o příspěvek na dojíždění 555 zájemců. O příspěvek mohli žádat jen zájemci z pěti krajů, toto omezení od 1. listopadu už neplatí. Příspěvek není určen výhradně na zaplacení jízdenek na vlak či autobus.

"Příspěvek je určen na úhradu nákladů, které zaměstnanci vzniknou v souvislosti s dojížděním do práce. Peníze tedy může použít např. na zaplacení jízdného, nákup pohonných hmot, ubytování nebo třeba hlídání dětí," upozorňuje ministerstvo práce a sociálních věcí v tiskové zprávě.   

"Prostřednictvím příspěvku na dojíždění chceme podpořit zaměstnanost uchazečů ze skupin ohrožených dlouhodobou nezaměstnaností. Nově o něj tedy mohou žádat například zájemci, kteří jsou bez práce kratší dobu, ale není možné jim zprostředkovat zaměstnání v místě bydliště kvůli jejich zdravotnímu stavu, nedostačující praxi nebo péči o dítě," uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Ministerstvo zavádí ještě jednu významnou novinku. Od listopadu je možné požádat o jednorázový příspěvek na přestěhování. Lidem, kteří splňují podmínky, dá Úřad práce až 50 tisíc korun! Musí ale být nezaměstnaní déle jak pět měsíců, a to půl roku před podáním žádosti, a musí se přestěhovat do místa, které je od místa jeho dosavadního bydliště vzdušnou čarou vzdáleno více jak 50 km.   

Žádosti se podívají na Úřadu práce, kde byl uchazeč registrován, tedy v místě původního bydliště. Kromě formuláře musí doložit adresu původního pobytu, pracovní smlouvu a kupní nebo nájemní smlouvu na byt či dům, do kterého se přestěhoval.

O příspěvek bude možné žádat i opakovaně, ale to jen v případě, že uchazeč odpracuje v zaměstnání, kvůli kterému se přestěhoval, alespoň 12 měsíců. Pak bude mít po uplynutí tříleté lhůty znovu nárok na příspěvek, pokud by se opět stěhoval za prací.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688