Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.11.2016 10:23:45

Japonci si na stagnující ceny zvykli, Kurodu dárek jen tak nečeká

Až Haruhiko Kuroda opustí japonskou centrální banku, dárek na rozloučenou navzdory urputnému boji s klesajícími spotřebitelskými cenami asi nedostane. Bank of Japan (BoJ) se dala nejnověji slyšet, že do konce Kurodova funkčního období inflace kýžených dvou procent nedosáhne. A z dalších prohlášení vyplývá, že k jenom pozvolnému vývoji inflace bude přistupovat mnohem tolerantněji.

Tři roky zpoždění

Japonsko se snaží vypořádat se s hluboce zakořeněným poklesem cenové hladiny. Boj je to ale tvrdý. Opatření, která mají podpořit třetí největší světovou ekonomiku a přimět spotřebitelské ceny k trvalejšímu růstu, uvedl Kuroda do chodu v dubnu 2013. Dosažení inflačního cíle tehdy sliboval (odvážně) do dvou let. Tento plán je ale nyní přinejmenším další tři roky ve skluzu. Navíc ukazuje, jak těžké je získat podporu veřejnosti, která si už na stagnující ceny zvykla.

BoJ nejnověji přepokládá, že inflačního cíle dosáhne „někdy“ ve fiskálním roce 2018. Ten začne příští rok v dubnu – kdy pětiletý Kurodův mandát skončí. Původní odhad byl optimističtější, dvouprocentní inflace chtěla banka dosáhnout už v tomto fiskálním roce. Levnější komodity, silná domácí měna a jenom nevelká ochota Japonců říci si o vyšší mzdy ale tento odhad do značné míry podkopaly.

Inflaci se moc nedaří

Inflaci se navíc dál příliš podpořit nedaří, od minulého zasedání BoJ se růst spotřebitelských ceny bez kolísavých cen energií a potravin vrátil v září na nulu. Zde byl naposledy v roce 2013, kdy Kuroda svoje měnové stimuly odstartoval.

Nejnovější sdělení banky ale podle některých názorů signalizuje, že BoJ je tváří v tvář pomalejšímu vývoji připravena zamhouřit možná obě oči a zdržet se dalších stimulů. Také ale vyvolává otazníky nad kontinuitou měnových opatření. V masivních měnových stimulech bude totiž možná potřeba pokračovat i poté, až Kurodu v křesle guvernéra vystřídá někdo jiný. Nelze ovšem vyloučit, že premiér Šinzó Abe by mohl jmenovat Kurodu na další funkční období, navzdory nepopularitě záporných úrokových sazeb, na které banka pod Kurodovým vedením najela. Kurodovi by na prahu případného druhého mandátu bylo 73 let.

Sazby beze změn, odhady horší

BoJ dnes v souladu s očekáváním nechala úrokové sazby beze změn na minus 0,1 procenta a oznámila, že nákupy cenných papírů budou pokračovat „víceméně současným tempem“ 80 bilionů jenů ročně. Beze změn zůstal také nejnovější nástroj z minulého měsíce, totiž udržovat výnosy u desetiletých vládních dluhopisů v blízkosti nuly. Odhad inflace snížila pro tento fiskální rok z 0,1 procenta na minus 0,1 procenta a pro fiskální rok 2017 z 1,7 procenta na 1,5 procenta. Pro fiskální rok 2018 vidí BoJ inflaci na 1,7 procenta namísto dosud předpokládaných 1,9 procenta.

Zdroj: FT,WSJ

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688