Plány dráhy pro rok 2017: vlaky zrychlí, ale také zdraží

TNBiz, 31.10.2016

Mezinárodní spoje

Velké změny čekají cestující, kteří míří z Prahy do Jižních Čech a dále do Rakouska. Ministerstvo dopravy, které dálkové spoje objednává, přidalo devět párů expresních vlaků, které propojí Prahu s Českými Budějovicemi. Spojení na jih Čech tak výrazně zrychlí, mezi Prahou a Českými Budějovicemi téměř o půl hodiny! Jeden pár vlaků denně spojí Prahu s Českým Krumlovem, čtyři páry expresů budou pokračovat až do rakouského Lince, s nímž spojení s Prahou zrychlí téměř o hodinu!

Jeden pár expresů také poveze přímé vozy do Curychu, které doposud z Prahy jezdily přes Německo. Německé dráhy ale noční spoje výrazně omezují, což se dotkne i vlaků z České republiky. Přímé vozy do Curychu tak pojedou přes Linec, noční expres Kopernikus z Prahy přes Děčín do Lipska bude řazen jen z vozů k sezení a pojede 6x týdně. České a maďarské dráhy budou nadále vypravovat noční vlak EuroNight Metropol, který přes Prahu spojuje Berlín a Budapešť.

Nový vlak přidají České dráhy pro zájemce o cestování do Polska. Od poloviny dubna do konce září bude denní expres Cracovia (odjezd z Prahy v 10:22) pokračovat z Bohumína dále do polského Krakova (příjezd v 17:21).

Z Ostravy budou nově vyjíždět nové vlaky, které propojí Ostravu s Bánskou Bystricou nebo se Zvolenem. V Ostravě vzniknou přestupní vazby na vlaky do Prahy či do Brna. Lepší nabídku připravily Dráhy také pro zájemce o noční cestování. Ve vlacích bude opět řazen přímý lůžkový vůz spojující Košice nejen s Prahou, ale pokračující dále do Plzně a Chebu. Nové lůžkové vozy nabídnou dráhy také ve směru Prešov - Košice - Zvolen - Bratislava - Brno a Košice - Ostrava - Břeclav - Vídeň.

Zrychlení domácích spojů

Kromě zavedení expresů z Prahy do Českých Budějovic plánují dráhy zrychlit také rychlíky, které v této trase jezdí v hodinovém intervalu. Ty nově zastaví také v Plané nad Lužnicí, která tak získá rychlé spojení s Prahou (doba jízdy 1 hodina a 34 minut) nebo s Českými Budějovicemi (48 minut). Poslední vlak do jižních Čech bude z Prahy odjíždět ve 22:02, dosud to bylo ve 20:34.

Revoluce pak čeká cestující mířící z Prahy na Vsetínsko a Zlínsko. Vlaky z Prahy do Vsetína budou nově provozovány výhradně moderními klimatizovanými vagóny slovenských drah. Většina vlaků totiž pokračuje dále na Slovensko. "Povýšení" na expres se dočkají i dva stávající rychlíky. Expresy nově zastaví v Lipníku nad Bečvou, v Července a v Mohelnici. Cesta z Prahy do Vsetína potrvá 3 hodiny a 43 minut. V případě bývalých rychlíků se tak zkrátí o půl hodiny, u stávajících expresů se prodlouží o 10 minut.

Rychlíky na trati z Prahy do Luhačovic, Zlína nebo Veselí nad Moravou budou nově všechny v kategorii rychlíků vyšší kvality. Dnes na této trati jezdí jeden vlak InterCity, jeden Expres a několik rychlíků. Právě pasažéři, kteří na jedné z nejdelších linek Českých drah využívají rychlíky, se dočkají výrazného zlepšení kvality.

Místo starých nemodernizovaných vozů východoněmecké výroby totiž v rychlících vyšší kvality budou vozy s klimatizací a zásuvkami! To umožní zvýšit rychlost na 160 km v hodině a společně s ukončením zastavování v Července, Mohelnici a v Zábřehu na Moravě (kde místo toho budou stavět expresy ze Vsetína), se jízdní doba mezi Prahou a Lunačovicemi zkrátí o 20 minut!

Do Ostravy zavádějí České dráhy nový spoj z Prahy v okrajové části dne. Z Prahy bude nový expres Ostravan odjíždět ve 21:22 a do Bohumína přijede krátce před 1 hodinou ráno. V 3:43 vyrazí zpět a v Praze bude v 7:12. České dráhy přidají také přímý vlak z Prahy na Broumovsko, který bude odjíždět z Prahy v 17:07 a přes Hradec Králové, Jaroměř a Náchod přijede v 20:39 do Meziměstí. Zpět bude vyrážet v 4:26, v Praze bude v 7:48. S přímým spojením s Prahou či Brnem se budou muset rozloučit cestující z Křižanova. Rychlíky z Prahy přes Havlíčkův Brod do Brna v tomto městě přestanou zastavovat.

Zdražení o koruny

Dráhy plánují příští rok mírně podražit. "České dráhy obyčejné jízdné v posledních dvou letech neupravovaly, proto dojde nyní u jízdenek pro cesty do 120 kilometrů k nepatrnému zvýšení jízdného, a to pouze o 1 korunu. Na větší vzdálenosti pak dojde ke zvýšení ceny jízdného maximálně o 4 Kč," uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Jako příklad uvedl jízdenky z Prahy do Benešova, která bude místo 75 korun stát 76 korun, či jízdenky z Prahy do Karlových varů, kde si cestující připlatí dvě koruny a místo stávajících 323 korun zaplatí 325 korun. Adekvátně pak podraží také traťové jízdenky. Šťáhlavský upozornil, že pokud si cestující koupí jízdenky do 10. prosince, zaplatí stávající cenu. Jízdenky lze přitom koupit až s dvouměsíčním předstihem.

Nová pravidla pro seniory

Zatímco dnes se důchodci pobírající starobní, invalidní důchod nebo vdovský důchod ve vlaku prokazují papírovým průkazem, který stojí 50 korun, od 1. července 2017 už tyto průkazky nebudou platné a penzisté si budou muset pořídit zákaznickou kartu Českých drah, In Kartu. Tu budou potřebovat také senioři starší 70 let, kterým k prokázání nároku na slevu dnes stačí občanka.

Aplikace IN Důchodce bude stát 100 korun na 1 rok nebo 250 korun na tři roky. Cestující starší 70 let si ji budou moci pořídit za 100 korun na 6 let.

"S touto aplikací budou mít nadále slevu ve výši 25 % z obyčejného jízdného a nově budou moci využívat také výhodnější ceny jízdenek z nabídky dalších slev, například z nabídky Včasná jízdenka Česko," hájí změny Šťáhlavský.

Pro cestující nad 70 let zůstane nadále v platnosti aplikace IN Senior. Za 1 490 Kč na rok nebo za 3 990 Kč na tři roky mohou její držitelé cestovat zdarma osobními a spěšnými vlaky a v případě ostatních jízdenek budou mít slevu 50 %.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky