Redakce (Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  31.10.2016 14:46:05

Eurostat: Česko si drží prvenství v průměrné rozloze farem v EU, zaostává v jejich modernizaci

Zatímco v EU se podle nejnovějších údajů Eurostatu nachází celkem 10,8 milionů zemědělských podniků, v České republice jich existuje pouze 26 tisíc. Přestože se Česko řadí k zemím s nízkým počtem zemědělských podniků, prvenství si dle aktuálních statistik drží v průměrné velikosti farem. Jejich vybavenost ale například oproti Rakousku zaostává a čeští zemědělci preferují spíše tradiční postupy.

Česká republika drží prvenství v průměrné rozloze farem

Z aktuálního výzkumu Eurostatu, který zmapoval evropské zemědělství, vyplývá, že v Evropské unii je celkem 10,8 milionů zemědělských podniků. Nejvíce z nich, tedy 3,6 milionů, se vyskytuje v Rumunsku. Mezi další země s vysokým podílem farem patří Itálie, Polsko, Lucembursko, Finsko nebo Spojené království. Přestože se Česká republika řadí k zemím s nízkým počtem zemědělských podniků, drží si prvenství v průměrné velikosti farem. Více než 26 tisíc podniků zaobírá celkovou plochu téměř 3,5 milionu hektaru. Průměrná plocha českých zemědělských podniků tak činí 133 hektarů, což je nejvíce ze států Evropské unie. „V České republice je zemědělství tradičním a rozšířeným oborem. Z celkového počtu námi postavených hal jich 50 procent představují zemědělské haly, kdy největší podíl mají haly s rozlohou do 1000 metrů čtverečních,” uvedl Petr Václavek ze společnosti Borga, která mimo jiné vyrábí a montuje zemědělské ocelové haly.

 

Zemědělství je v Evropě doménou starších manažerů

V Evropské unii pracuje 10,8 milionů lidí v sektoru zemědělství jako manažeři. Více než polovina z nich (přibližně 6 milionů) je starší 55 let. Nejinak je tomu i v českém zemědělství, kde se nachází 57 % manažerů v této věkové skupině. Naopak nejvyšší podíl manažerů mladších 35 let má aktuálně Polsko nebo Rakousko. „Rozdíl mezi jednáním s českým a rakouským zemědělcem je patrný. Při prezentaci nabídky upřednostňují Češi klasické tištěné podklady, zatímco v Rakousku vyžadují představení skrze tablety a jiné moderní technologie,“ vysvětlil Petr Václavek ze společnosti Borga s tím, že inovativní technologie se rovněž promítají do samotného fungování podniků. „Na rakouských farmách je velmi rozvinutá technická infrastruktura,” dodal Václavek.


Většinu zemědělských prací v Evropě obstarávají rodiny, Česko vybočuje

V evropském zemědělství je zaměstnaných přibližně 22,2 milionů lidí, z toho 9,5 milionů pracuje na hlavní pracovní poměr. Nejvíce zemědělců zaměstnaných na plný úvazek se aktuálně nachází v Polsku, Rumunsku nebo Itálii. Průzkum Eurostatu navíc zjistil, že evropské zemědělství je charakteristické výpomocí rodinných příslušníků. Z celkového počtu osob zaměstnaných v zemědělství představuje 20,2 milionů buď majitele podniků, či členy jejich rodiny. V sousedním Polsku dokonce více než 90 % objemu práce v zemědělství obstarávají rodiny. V České republice je však situace opačná. V tuzemských zemědělských podnicích pracuje pouze 25,8 % rodinných příslušníků. Česko tak vévodí žebříčku zemí s nejnižším počtem rodinných pracovníků.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688