Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.10.2016 14:04:03

Víkendář - Trump je velkým nebezpečím. Jenže Clintonová také

Výhra Hillary Clintonové nad Donaldem Trumpem by podle jejích stratégů nebyla jen výhrou demokrata nad republikánem, ale i vítězstvím bezpečí nad rizikem, kompetencí nad vychloubačstvím, psychologické stability nad neovládanými vášněmi. Toto téma přináší Clintonové body a je pravdou, že Trump představuje řadu nebezpečí. Mezi ně můžeme zařadit i rozpad spojeneckých aliancí Západu, zostřování radikalizace uvnitř USA, vojenské konflikty či ekonomické krize. Trumpova kampaň se v podstatě řídí heslem „už jsem zkusil rozumné věci, nyní vyzkoušejme šílenosti“. 

Nebezpečí, které by přineslo zvolení Clintonové, nám jsou svým způsobem bližší, protože existují již nyní. Jsou spojená s tím, jak přemýšlí dnešní elity a lidé, kteří mají moc. Ti se často domnívají, že pokud je nějaký názor obecně přijímán, nemůže být špatný. Téměř každá krize, která Západ v posledních 15 letech postihla, přitom pramenila z tohoto přesvědčení.

Válka v Iráku bývá prezentována jako dílo neokonzervativců, ale ve skutečnosti byla dílem obou amerických politických stran, které věřily v intervence tolik prosazované Georgem W. Bushem. Z finanční krize můžeme vinit deregulaci nebo nezodpovědnost, ale obecně k ní vedl bezstarostný politický konsenzus jdoucí napříč celou společností. Euro je od počátku velkým omylem, nikdo ale proti němu nevystoupil až do doby, kdy se trhliny eurozóny začaly objevovat velmi jasně. A podobných příkladů nalezneme více. 

Podobné pobláznění elit vede i k tomu, že nyní na prezidenta USA kandiduje Trump s jeho přístupem „nyní zkusme šílené věci“. Podobně uvažující jedinci a strany se objevují i v Evropě. Trump může být symbolem morálního úpadku a neovládaných emocí, ale Clintonová je symbolem toho, co jej do pozice prezidentského kandidáta dostalo. Ona, Clinton, Bush či Obama jsou lidmi, kteří nedokázali být státníky a neodchylují se od obecně přijímaných postojů elit. 

Clintonová byla nakloněna Rusku v době, kdy Mitt Romney byl jestřábem. Nyní je stejně jako všichni ostatní ve Washingtonu jestřábem ona a přitom se nacházíme v situaci, ve které by bylo namístě spíše uklidnění vztahů s Ruskem. Clintonová považuje za svůj vzor německou kancléřku Angelu Merkelovou, která svou politikou otevřených hranic sbírala body na sociálních sítích, ale zároveň touto politikou ohrozila stabilitu celé Evropy. Clintonová má kolem sebe kádr, který by se radoval z neřízené eskalace konfliktu v Sýrii. A podobně jako její přátelé z Goldman Sachs by ráda ignorovala rodící se bouři nacionalismu a nechce se jí vzdát se postojů její společenské třídy. 

Dobrou zprávou je, že Clintonová neprosazuje utopii. Během její kariéry se z ní stala pragmatická žena, která má sebereflexi a zároveň si dokáže prosadit svou. Není tudíž pravděpodobné, že by udělala něco vyloženě hloupého či nebezpečně radikálního. Jsou ale situace, kdy kosmopolitní a obecně přijímaný pohled na svět není tím nejlepším. Clintonová ovšem jejich cestou pravděpodobně půjde. 

Autorem je Ross Douthat.

Zdroj: NYTimes

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688