Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  29.10.2016 08:45:41

USA: Už jedenáct států vrábí nejméně desetinu elektřiny z větru

Podle Energetické informační administrativy je v USA už jedenáct států, které vyrábějí nejméně desetinu elektřiny za pomoci větrné energie. Nejvíce pak v Iowě a Jižní Dakotě.

Americká Energetická informační administrativa (EIA – Energy Information Administration) spočítala, že v roce 2015 překročilo 10% podíl větrné energie na celkové výrobě elektřiny 11 států USA. Přitom ještě o pět let dříve to byly pouhé tři státy. Největší podíl pak mají Iowa (31,3 %), Jižní Dakota (25,5 %) a Kansas (23,9 %). Přes 20 procent se už žádný další stát nedostal.

Podíl větrné energie na celkové výrobě elektřiny ve vybraných státech USA. Zdroj: EIA
Podíl větrné energie na celkové výrobě elektřiny ve vybraných státech USA. Zdroj: EIA

EIA očekává, že ještě do konce letošního roku se k jedenáctce premiantů přidají Nové Mexiko a Texas. Právě Texas je absolutně největším výrobcem elektřinyvětrných turbínUSA. Každá čtvrtá větrná kilowatthodina tam totiž pochází z Texasu. Státy s nejvyšším podílem větrné elektřiny zároveň disponují rozsáhlým územím, kde vanou větry s vysokou rychlostí.

Za pět let dvojnásobek

Na federální úrovni se podíl větrné energie na celkové výrobě elektřiny zvyšuje každoročně už 15 let v řadě. V minulém roce větrné turbínyUSA vyrobily 191 gigawatthodin elektřiny. To představuje 4,7% podíl na celkové výrobě elektrické energie Spojených států. Přitom ještě v roce 2010 to bylo jen 2,3 procenta, tedy zhruba polovina oproti stavu roku 2015. Letos by větrné elektrárny mohly svůj podíl zvýšit na 5,6 %, jak napovídají data z dosavadního průběhu letošního roku.

Tak rychlý nárůst významu větrné energie jde v USA na vrub kombinaci technologického pokroku a energetické politiky. Nové technologie dokázaly zvýšit přepravní kapacitu elektřinyvětrných turbín. Politická opatření se pak opírají o daňové bonusy týkající se jak výroby větrné elektřiny, tak investic do větrných kapacit.

Podíl větrné energie na výrobě elektřiny v USA. Zdroj: EIA
Podíl větrné energie na výrobě elektřiny v USA. Zdroj: EIA

Třicet států včetně Washingotnu D.C. uplatňuje politiku podporující obnovitelné zdroje a dalších osm států má stanovené své vlastní cíle obnovitelné energie ve svých energetických mixech. Kromě toho mnoho států poskytuje další pobídky pro rozvoj obnovitelných zdrojů – například povinné odkupy, výjimky z majetkových daní a podobně.

Ambiciózní plány

Například Iowa patří k prvním zemím světa, které přijaly zákony na podporu obnovitelných zdrojů – už v roce 1983. Jižní Dakota si v roce 2008 vytyčila cíl, že do roku 2015 dosáhne podíl obnovitelné energie na celkové energetické spotřebě 10 procent. Stejně je tak Severní Dakota. Kansas podobný závazek přijal v roce 2009. Mezi lety 2015 a 2019 chce dosáhnout 15% podílu obnovitelné energie na celkové spotřebě. Vloni byl cíl upraven na 20 procent do roku 2020.

Oklahoma má pro obnovitelnou energii stanoven cíl na úrovni 15 % z celkové instalované kapacity tamních elektráren. Minnesota je ambicióznější a hovoří o 25 procentech do roku 2020. Ještě dál šel stát Vermont. Ten původně stanovil dobrovolný limit pro obnovitelné zdroje, který byl ovšem v loňském roce změněn na povinný. Do roku 2032 chce dosáhnout toho, aby 75 % maloobchodního odběru elektřiny tvořily obnovitelné zdroje.

Takové cíle pochopitelně není schopna naplnit pouze větrná energetika. Vodní elektrárny už dodávají více než desetinu elektřiny v deseti státech USA, ve státě Washington jsou to více než dvě třetiny. Solární energie zatím poněkud pokulhává. Přes 10 procent se dostala zatím jen v Kalifornii a Washingtonu D.C. (tam vyráběla dokonce 38 % elektřiny).

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688