TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  27.10.2016 10:41:26

Nezapomeňte nakoupit, obchody zítra zavřou! Které ne? PŘEHLED


Pokud jste byli zvyklí využívat volné dny k velkému nákupu, máte smůlu. Podle zákona o prodeji v maloobchodě a velkoobchodě, který začal platit na začátku říjnu, musí mít obchody s prodejní plochou větší než 200 metrů čtverečních o sedmi vybraných státních svátcích zavřeno.

Obchodní centra mají na vybranou

Velké rozhodnutí stojí před obchodními centry, ve kterých se nacházejí jak prodejny, na které se zákaz vztahuje, tak menší obchůdky, které o státním svátku mohou normálně otevřít. Mohou buď celé centrum zavřít a znevýhodnit tak menší prodejny, nebo ho nechat otevřené, ovšem se značně omezenou nabídkou pro zákazníky.

 

Zákon lze obejít

Ačkoli měl být zákon původně zárukou toho, že prodavači budou moct státní svátek strávit doma s rodinou, obchody už hledají kličky, jak nařízení obejít. A není to vůbec těžké. "V obchodech nad 200 metrů čtverečních je sice zakázán prodej, není ale zakázáno využívat k obchod k jiným činnostem, jako je inventura, předělávání obchodu, dozásobování atd. Není tak jisté, že zaměstnanci zavřených obchodů budou stoprocentně doma. Z logické úvahy to takhle může být," potvrdila TN.cz manažerka nákupního centra Královo Pole v Brně Jaroslava Kovárníková.

Některé obchody už dříve řekly, že otevřou i přes zákaz. Například pražské hračkářství Hamley's bude v pátek zboží jen vystavovat a promění se v jakési obří zábavní centrum. Internetový obchod Alza zase nechá otevřené kamenné výdejny, kde se podle nich zboží standardně neprodává, ale jen předává zákazníkům.     

<br>

Zaměstnanci volno většinou dostanou

Většina prodejních řetězců, na jejichž prodejny se zákon vztahuje, nebude po zaměstnancích vyžadovat náhradní činnosti. "V případě našich prodejen můžeme nechat otevřené prodejny BILLA na Letišti Václava Havla a na pražském Hlavním nádraží. Zaměstnanci budou mít volný den, který mohou strávit se svými rodinami a přáteli," řekla TN.cz manažerka BILLA Lucie Borovičková.

Stejného názoru je podle tiskové mluvčí Zuzany Holé i Lidl. "Prodejny Lidl budou dle nového zákona uzavřeny, není tedy důvod, aby naši zaměstnanci chodili v tento den do práce. Rádi jim poskytneme možnost si během svátku odpočinout."

Zavřeno budou mít také všechny prodejny IKEA. "Již řadu let byly obchodní domy zavřené během vybraných svátků (24.12, 25.12.,1.1.), během nichž mají zaměstanci volno, v obchodním domě jsou pouze pracovníci security," uvedla mluvčí řetězce Zdenka Pecková.

Podobně jsou na tom i zaměstnanci obchodu s obuví Deichmann. "Zaměstnanci budou mít standardně zaplacený den státního svátku a nebudou vykonávat žádnou jinou náhradní činnost," popsala Pavlína Dvořáková z marketingového oddělení společnosti. Náhradní činnosti pro zaměstnance neplánují ani prodejny s oblečením C&A či obchody se sportovním vybavením Sportisimo.

 

Albert se chystá riskovat

"Na základě nové regulace zůstane více než 300 našich prodejen po celé České republice pro zákazníky poprvé v novodobé historii zavřených. Komunikovali jsme se státními úřady, abychom si ověřili správnost našeho výkladu nové legislativy a šest našich obchodů, které splňují zákonnou výjimku, pro naše zákazníky otevřeme," říká Jiří Mareček, ředitel komunikace a public affairs v obchodním řetězci Albert. 

Výjimky stanovené zákonem splňuje podle Marečka celkem šest prodejen Albert, které se pro zákazníky otevřou i ve sváteční den. Jedná se o malé supermarkety v těsné blízkosti metra Anděl, Muzeum, Můstek a Náměstí Míru v Praze a dále pak o hypermarket Albert na autobusovém nádraží v Českých Budějovicích.

V zákoně totiž stojí, že se zákaz nevztahuje na obchody na letištích nebo nádražích. Metro ale i podle expertů z České obchodní inspekce nádražím není. Albertu proto riskuje pokutu až milion korun.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688