Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.10.2016 13:45:36

Varovné tržní signály jsou všude kolem. Nevěnujte jim pozornost


Potenciálních rizik je v současné době víc než dost: Americké prezidentské volby, kupící se problémy Deutsche Bank či třeba exit centrálních bank z jejich uvolněné monetární politiky. Dříve spolehlivé indikátory rizika ale už svou váhu ztrácejí. Výnosová křivka kdysi sloužila jako velmi dobrý indikátor blížící se recese, ovšem nyní se jí už tak moc důvěřovat nedá. Stejné je to se spready na swapových trzích. Dokonce i známý VIX index, který je obecně považován za hlavní měřítko rizika, může být poměrně zavádějící.

Centrální banky po celém světě pumpují do ekonomiky miliardy dolarů a k tomu je implementována řada regulačních kroků, které by měly bránit opakování kolapsu roku 2008. Podle některých stratégů tak sice nyní řada indikátorů svítí červeně, jde ale o mylné signály. Podívejme se například na londýnskou mezibankovní sazbu LIBOR. Jak ukazuje první graf, tato sazba od konce roku 2015 prudce roste a dokonce se dostala na úrovně, které nebyly zaznamenány od roku 2009. Děje se tak navzdory tomu, že likvidity je na mezibankovním trhu dost. Růst sazby LIBOR není tedy ani tak odrazem nedostatku likvidity, ale reflektuje strukturální změny na trhu včetně nové regulace peněžního trhu.

Před několika týdny zase banka Goldman Sachs poukázala na to, že takzvaný TED spread (rozdíl mezi sazbou LIBOR a výnosy amerických vládních dluhopisů s podobnou dobou platnosti) ztratil svůj predikční potenciál. Dříve sice dobře signalizoval finanční problémy, ale banka tvrdí, že tuto schopnost již ztratil a dokonce jej už přestala používat ve svém agregátním indexu finančních podmínek.

Analytici stejně tak ztrácejí důvěru v informační hodnotu sklonu výnosové křivky. Její sklon je dán rozdílem mezi výnosy dlouhodobých a krátkodobých obligací. Ty první se obvykle nacházejí výš než ty druhé, pokud se ovšem tento poměr začne otáčet, jde obvykle o známku ekonomických problémů. Tento signál fungoval během posledních sedmi recesí pokaždé. Zatím sice nedošlo k úplnému převrácení výnosové křivky, ale již nastalo její výrazné zploštění. Někteří stratégové však tvrdí, že došlo k odtržení finančních trhů a reálné ekonomiky a na výnosovou křivku je nyní třeba hledět hlavně z perspektivy uvolněné monetární politiky.


Investoři se na stará pravidla nemohou spoléhat ani na akciovém trhu. Roky nekonvenční monetární politiky zaplavily trhy likviditou a vnesly na ně nový řád. Přispívá k tomu i růst popularity pasivního investování. Příkladem může být chování indexu VIX, jehož volatilita může být zvýšena rostoucí oblibou fondů, které investují do VIX futures. Tyto investice totiž zvyšují fluktuace indexu, protože ETF musí rebalancovat svá portfolia v souladu s tím, jaký je právě vývoj na trhu.

Autorem je Luke Kawa.

Zdroj: Bloomberg

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   8:18  Pobyt koruny pod 25,20 EUR/CZK měl jepičí život ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:18  AVAST dostal pokutu oprávněně, a mohla být i vyšší ROWAN LEGAL (ROWAN LEGAL)
Čt   8:17  Eurodolar lehce koriguje své předchozí ztráty ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:16  Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688