Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.10.2016 18:04:01

Přebytek na trhu netrápí jenom ropu

Přebytek na trhu netrápí jenom ropu. Uran je kvůli nadměrné nabídce nejlevnější za 11 let a australská těžební společnost Paladin Energy upozorňuje, že nižší ceny ještě nějakou dobu potrvají. Ceny tlačí dolů nadbytek jaderného paliva na trhu. Situaci zhoršil i vývoj kolem japonských jaderných elektráren, které se po katastrofální havárii ve Fukušimě z roku 2011 vracejí do provozu pomaleji, než se čekalo. Alexander Molyneux, generální ředitel australského těžaře uranové rudy Paladin Energy upozorňuje, že při cenách 21 dolarů za libru nemůže žádný uranový důl generovat zisky.

Cena jaderného paliva se v polovině tohoto týdne propadla na 20,50 USD za libru. Pod hranicí 21 USD byly ceny naposledy v lednu 2005, tvrdí analytická společnost Ux Consulting. Molyneaux odhaduje, že do amerických prezidentských voleb (8. listopadu) by cena mohla spadnout dokonce pod 20 dolarů za libru. Po volbách by se sice mohla mírně zvednout na 25 USD, „to ale stále není skvělý trh“, říká. „Cena bude nízko, dokud se kupci jaderného paliva nerozhodnou, že snižování zásob už není dále bezpečné, není ale možné zjistit, kdy tohle rozhodnutí padne,“ tvrdí také Molyneaux.

Uran tak podle všeho čeká letos druhý rok klesajících cen za sebou. Pro příští rok už společnost RBC Capital Markets snížila odhad ceny o více než pětinu na 27,50 USD za libru. Pro rok 2018 vidí cenu na 35 USD. A ruský Rosatom , čtvrtý největší producent jaderného paliva na světě, odhaduje, že minimálně do roku 2019 se ceny zřejmě nevzchopí.

Následující graf ukazuje vývoj cen termínových kontraktů na uran (fialově) v porovnání s futures na ropu Brent (modře), zemní plyn (oranžově) a australského uhlí  (bíle) od 31.12.2015. U severomořského Brentu lze pozorovat mírný nárůst, navzdory přetrvávajícím obavám z nadbytku suroviny ve světě, které ale v uplynulých měsících tlumily spekulace o možné dohodě velkých těžařů.  


Zdroj: BBG

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688