Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.10.2016 17:33:58

Poslední debata: Trump možná neuzná výsledky voleb, došlo i na téma daní


Poslední televizní debata prezidentských kandidátů před tím, než američtí voliči vyberou nového prezidenta, se překvapivě dotkla ekonomických, ale i politických témat. To bylo podle komentářů osvěžujícím překvapením pro všechny, kteří čekali jen další zmínky o sexuálním obtěžování nebo opětovné propírání kauzy emailgate – i když na osobní útoky obou uchazečů o americký prezidentský úřad, tedy Hillary Clintonové a Donalda Trumpa, pochopitelně také došlo.

Spíše než nějaký osobní skandál ale tentokrát kontroverzi vyvolal výrok republikánského kandidáta a realitního magnáta Donalda Trumpa o tom, že ještě nechce prozrazovat, zda uzná výsledek nadcházejících voleb.

Legitimita voleb a daně

Už před debatou totiž hovořil o tom, že očekává rozsáhlé manipulace, na což kontroval současný demokratický americký prezident Barack Obama tím, že Trumpova tvrzení jsou bezprecedentní a že kvůli decentralizaci volebních komisí je řízená manipulace vyloučená. Do Trumpa se v posledním klání kvůli této věci opřela i demokratická kandidátka a bývala ministryně zahraničí Clintonová. Ta navíc obvinila Trumpa z toho, že by byl loutkou ruského prezidenta Putina.

Kandidáti se kromě osobních invektiv tentokrát dostali k daňové problematice. I když nezaznělo nic nového, oba rivalové utvrdili své dosavadní pozice: Trump chce rozpumpovat ekonomiku snížením daní, zatímco Clintonová se chce o totožné pokusit zvýšením daní bohatším vrstvám a korporacím a „roztažením“ sociální záchranné sítě. Jak poznamenává Richard Rubin v deníku The Wall Street Journal, ekonomičtí experti se skepticky staví k oběma variantám – Trumpova očekávání růstu způsobeného snížením daní jsou přemrštěná, zatímco politika Clintonové by podle nezávislých analýz mohla odstranit motivaci pracovat.

Jak si vedlo mexické peso, které si trh vybral jako indikátor šancí, že se 1600 Pennsylvania Avenue stane novou adresou Trumpa? Trhy skutečně na debatu zareagovaly a peso posílily proti dolaru na 18,4600 USD/MXN, neboť Clintonová měla opět navrch. Zisky však peso před ránem smazalo. Sluší se ale připomenout, že mexická měna roste proti dolaru kontinuálně už od konce září, kdy se Trumpovi šance na vítězství začaly snižovat.

Pár USD/MXN za poslední měsíc. K debatám došlo (podle středoevropského času, ve kterém je označen i graf) 27. září, 10. října a 20. října. Pohyby kurzu jsou patrné zejména u prvních dvou debat.



Zdroj: Bloomberg.

Co dál?

Podle posledních průzkumů nad Trumpem vede Clintonová. Do hlasování však zbývá ještě dvacet dní a musí se podotknout, že kontroverze okolo Trumpa měly zatím pouze relativně krátkodobý efekt na jeho preference, i když je potřeba uznat, že zejména pro konzervativnější a křesťanské voliče mohou poslední nařčení Trumpa ze sexuálního obtěžování žen definitivně rozhodnout o tom, že republikánského kandidáta tentokrát nepodpoří.

Také by se nemělo zapomínat na to, že i přes množství už zveřejněné „špíny“ na oba kandidáty dost možná oběma kampaním, médiím a potencionálně i dalším aktérům majícím zájem volby ovlivnit zbývá další „munice“.

Trumpa by tak mohla čekat v příštích osmnácti dnech další obvinění ze sexuálního obtěžování a třeba i nějaké „off record“ nahrávky ze zákulisí jeho show The Apprentice. Co se Clintonové týče, ohrozit ji můžou další informace okolo kauzy emailgate. Otázkou však je, zda americká veřejnost po asi nejagresivnější politické kampani v moderní historii už není tak rozpolcená a otupělá, že by se k dalším zveřejněným skandálům zachovala apaticky.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688