Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  19.10.2016 22:47:04

19. října: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie posílily podruhé za sebou, což se stalo v říjnu poprvé (měřeno indexem Dow). Ceny ropy stouply na nová maxima za posledních 15 měsíců a hospodářské výsledky amerických firem nadále překonávají odhady.

Index Dow nakonec ve středu posílil o 0,22 % na 18 202,76 bodu, S&P 500 přidal shodně 0,22 % na 2 144,29 bodu a Nasdaq Composite zpevnil jen o 0,05 % na 5 246,41 bodu. Dařilo se zejména odvětvím energetiky a základních materiálů a také bankám, ztráty do půl procenta si připsala odvětví jako zdravotní péče a technologie. Index volatility VIX klesl o 5,69 % na 14,41 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o necelý bazický bod na 1,743 %.

S&P 500 (19. října 2016)
S&P 500 (19. října 2016)

Euro během dne mírně oslabovalo vůči americkému dolaru, pozornost trhu se již soustředí na čtvrteční zasedání Evropské centrální banky. Investory zajímá, zda šéf ECB Mario Draghi naznačí, kdy začne banka omezovat program nákupu dluhopisů. Podle zdrojů agentury Reuters obeznámených se situací by ECB mohla diskutovat o technických změnách v programu nákupu dluhopisů, konečné rozhodnutí by prý ale mohla odložit až na prosinec.

ECB zahájila nákupy dluhopisů loni v březnu, aby tak podpořila hospodářský růst a inflaci. Letos v březnu měsíční objem programu zvýšila na 80 miliard eur z původních 60 miliard eur. Program hodlá ukončit nejdříve v březnu příštího roku.

Dolarový index, který měří hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, se ve středu výrazněji nezměnil. Na trhu nadále panuje nejistota ohledně načasování dalšího zvýšení úrokových sazeb americkou centrální bankou.

Světové ceny ropy stouply zhruba o tři procenta. Podpořila je zpráva o překvapivém poklesu zásob suroviny ve Spojených státech. K růstu cen přispívají rovněž vyhlídky na opatření Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) k omezení těžby.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) oznámil, že zásoby ropy v USA v uplynulém týdnu klesly o 5,2 milionu barelů. Analytici přitom podle průzkumu agentury Reuters počítali s nárůstem zásob o 2,7 milionu barelů.

OPEC se v září předběžně dohodl na snížení těžby na 32,5 milionu až 33 milionů barelů denně. Podrobnosti by měl kartel dojednat na svém listopadovém zasedání ve Vídni. V září OPEC těžil rekordních 33,6 milionu barelů ropy denně.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak ve středu uvedl, že se o víkendu setká se svým saúdskoarabským protějškem Chálidem Fálihem, aby diskutovali o koordinaci kroků na trhu s ropou. Rusko a Saúdská Arábie jsou největšími producenty ropy na světě. Saúdská Arábie kartel OPEC vede, Rusko jeho členem ale není.

Hlavní středeční události na amerických trzích

  • Růst ekonomiky Spojených států na začátku podzimu mírně zrychlil, podpořily ho mimo jiné vyšší spotřebitelské výdaje. Vyplývá to podle agentury AP z pravidelné situační zprávy o vývoji ekonomiky zvané Béžová kniha, kterou ve středu zveřejnila americká centrální banka.
  • Na americkém akciovém trhu jsou stále jedním z nejatraktivnějších sektorů technologie, říká manažer fondu FF America Fund společnosti Fidelity International Angel Agudo. V případě technologického gigantu Apple je ale podle Aguda situace komplikovanější.
  • Donald Trump a Hillary Clintonová se v noci ze středy na čtvrtek potřetí a naposledy utkají v televizní debatě, která by měla napovědět, kdo se ubytuje v Bílém domě po Baracku Obamovi. Zatímco první debatu sledovalo 84 milionů lidí, druhé střetnutí obou kandidátů k televizorům přilákalo již "jen" 66,5 milionu diváků. Třetí debata, která se bude odehrávat na Nevadské univerzitě v Las Vegas, může trhat rekordy sledovanosti. Snahou moderátora každopádně bude přenést se přes již obvyklé osobní invektivy obou kandidátů a zaměřit se na rozdíly v jejich politických programech.
  • Počet žádostí o hypotéku se ve Spojených státech v týdnu do 14. října zvýšil o 0,6 %. Uvedla to Asociace hypotečních bankéřů (MBA).
  • Zahájená výstavba ve Spojených státech v září meziměsíčně klesla o 9 % na celoročně přepočítané tempo 1,047 milionu jednotek (odhad: 1,175 milionu jednotek) po předchozím poklesu o 5,8 % na 1,150 milionu jednotek (revidováno z 1,142 milionu jednotek). Počet vydaných stavebních povolení však v září meziměsíčně vzrostl o 6,3 % na 1,165 milionu po srpnovém růstu o 0,7 % na 1,152 milionu.
  • Raymond James snížila cílovou cenu akcií Johnson & Johnson (-0,71 %) na 125 ze 132 USD, zároveň zvýšila cílovou cenu akcií UnitedHealth Group (+0,68 %) na 166 ze 164 USD. Raymond James také zvýšila cílovou cenu akcií Yahoo! (+2,52 %) na 53 ze 46 USD. Pacific Crest snížila cílovou cenu akcií Intel (po úterních výsledcích a horším výhledu -5,93 %) na 41 ze 44 USD a zvýšila cílovou cenu akcií Amazon (+0,00 %) na 905 z 847 USD.
  • Kanadská centrální banka ponechala základní úrokovou sazbu na 0,5 %.

Výsledková sezóna


Memento: Jak začínala finanční krize? 27 zastávek na cestě do recese

Memento: Jak začínala finanční krize? 27 zastávek na cestě do recese

Před osmi lety upadla americká ekonomika do recese. Zhroutil se realitní trh, lidé ztráceli zaměstnání a banky padaly na kolena. Globální krize na sebe nenechala dlouho čekat. Připomeňme si nejděsivější momenty ze začátku krizového období.

Připravte se na krušné časy na amerických burzách, varují experti z HSBC a Bank of America Merrill LynchPřipravte se na krušné časy na amerických burzách, varují experti z HSBC a Bank of America Merrill Lynch

Historické rekordy amerických akcií zatím zřejmě zůstanou nepřekonány, tvrdí analytici z banky HSBC. Murray Gunn, hlavní technický analytik banky, varuje před masivním výprodejem na amerických trzích. A prst zdvihá i šéfka akciových stratégů z Bank of America Merrill Lynch Savita Subramanianová.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688