Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  19.10.2016 15:58:47

Halliburton se nečekaně přehoupl do zisku, akcie +3 %


Společnost Halliburton, přední světový poskytoval služeb pro ropné podniky, se nečekaně přehoupl do zisku. Firma těžila z vývoje v odvětví, které se pozvolna vzpamatovává z drtivého propadu na ropném trhu a těžaři ropy opatrně zvyšují operace. To je ku prospěchu podnikům navázaným na producenty ropy jako Halliburton, který ropným firmám pomáhá s vrtnými pracemi. K nečekaně lepšímu výsledku ale přispělo i další snižování nákladů.

Společnost dnes oznámila, že ve třetím čtvrtletí vytvořila čistý zisk 6 milionů USD, což odpovídá zisku 1 cent na akcii a ostře kontrastuje se situací před rokem, kdy byl podnik ve ztrátě 54 milionů USD, čili 6 centů na akcii. Analytici předpokládali, že firma v červených číslech zůstane.

Příjmy klesly o 31 % na 3,84 miliardy USD a zůstaly pod očekáváním analytiků, nastaveným na 3,9 miliardy USD. Příjmy na důležitém severoamerickém trhu se ale o 9 procent zvýšily.

Výsledková zpráva zřejmě potěšila investory, akcie v úvodu dnešního obchodování v USA přidávaly více než 3 %.

Halliburton však krátkodobě zůstává obezřetný. Generální ředitel Dave Lesar uvedl, že pokud jde o aktivity zákazníků ve čtvrtém čtvrtletí, je kvůli svátkům a možnému útlumu kvůli nepřízni počasí ještě třeba opatrnosti. „To ale nemění naše stanovisko, že pro nás a naše zákazníky se věci mění k lepšímu,“ uvedl také šéf firmy, která je druhým největším poskytovatelem služeb pro ropné podniky na světě.

Podle údajů společnosti Baker Hughes se počet vrtných souprav na americké pevnině zvýšily ve třetím kvartálu o rovných 100, což je nárůst o čtvrtinu. Akcie americké ropy WTI klesly za čtvrtletí zhruba o 0,2 procenta na v průměru 45 dolarů za barel. Dnes odpoledne rostla její cena po zprávě o týdenním poklesu amerických zásob suroviny o zhruba o 1,3 procenta těsně pod 51 USD za barel.

Větší rival Schlumberger přijde s kvartálními výsledky ve čtvrtek. Příští týden by měla být řada na trojce na světovém trhu, společnosti Baker Hughes.

Vývoj akcií Halliburton (bíle) od roku 2014, ve kterém začal dlouhodobý propad cen ropy, ve srovnání s vývojem cen WTI (žlutě):

Zdroje: BBG, RTRS

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688