Patria (Patria Finance)
Komodity  |  17.10.2016 17:33:22

Ropné dohodě OPECu leží v cestě další klacek. Je z Íránu


Pokus zmírnit nadbytek ropy na trzích narazil na další překážku. OPECu ji do cesty postavil Írán, další z předních členů ropného kartelu, který zpochybnil, jak organizace pracuje s daty o těžbě.

Konkrétně jde o odhady produkce jednotlivých členů, které sestavuje sekretariát ropného kartelu ve Vídni. Tyto údaje jsou „nepřijatelné“, prohlásil dnes v Teheránu Alí Kardúr z National Iranian Oil Company. Podle něj Írán denně pumpuje 3,89 milionu barelů, tedy o zhruba 300.000 barelů denně více, než jaký je zářijový odhad íránské produkce vypracovaný OPECem.

Írán je třetím největším členem v rámci ropného kartelu a zároveň třetím členským státem, který nad daty ropné organizace vyjádřil pochybnosti. Odhady zkritizovaly také Irák a Venezuela

OPEC nyní pracuje na dokončení přelomové dohody, kterou by mohl poprvé po osmi letech snížit svou produkci. Ropný pakt by měl definitivně stvrdit na oficiální schůzce jednotlivých členů kartelu na konci listopadu ve Vídni. Kvůli neshodám o tom, kolik kdo vlastně těží, však bude složitější dohodnout se na tom, o kolik má každý svou produkci vlastně snížit.

Kardúr dnes navíc zopakoval, že Írán svou produkci neomezí, ba naopak ji hodlá zvýšit. Podle náměstka íránského ropného ministra pro zahraniční záležitosti Amíra Husejna Zamáníníy je kýženou úrovní 4,085 milionu barelů denně. Na této úrovni se íránská produkce pohybovala před uvalením mezinárodních protiíránských sankcí kvůli svému jadernému programu a na tyto hodnoty se nyní musí vrátit, řekl také.

Produkci ropy mezitím zvyšuje další člen ropného kartelu Libye. Podle tamní National Oil Corp. zvýšila severoafrická země produkci na 560 000 barelů denně, což je o 20 000 denních barelů více než minulý týden. Tato zpráva a údaje o rostoucí těžbě v USA způsobily, že ceny ropy dnes odevzdaly průběžné zisky a zamířily dolů. Pozorně sledovaná data organizace Baker Hughes již v pátek ukázala, že počet ropných vrtných souprav v USA rostl sedmý týden za sebou a dostal se nejvýše od února. Americké zásoby ropy se podle dalších dat z minulého týdne poprvé po šesti týdnech zvýšily.

Vývoj cen ropy Brent (bíle) a WTI od začátku roku:


Zdroje: BBG, www.investing.com

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688