Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  15.10.2016 00:33:29

14. října: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v pátečním rozkolísaném obchodování nakonec mírně stouply, přišly však o většinu výrazných počátečních zisků dosažených díky příznivým hospodářským výsledkům velkých finančních domů. Investoři vyhodnocovali slova šéfky americké centrální banky Janet Yellenové, která navečer vyjádřila rostoucí obavy z poklesu růstového potenciálu americké ekonomiky.

Index Dow v pátek stoupl o 0,22 % na 18 138,38 bodu, širší index S&P 500 posílil o 0,02 % na 2 132,98 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel rovněž se ziskem 0,02 % na 5 214,16 bodu. Během dne přitom indexy získávaly až jedno procento. Index volatility VIX se snížil o 3,42 % na 16,12 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA vzrostl o šest bazických bodů na 1,801 %.

Dařilo se telekomunikačnímu odvětví nebo sektoru necyklického spotřebního zboží a finančnímu sektoru. Výrazně naopak klesly sektor zdravotní péče a odvětví veřejných služeb.

Americké akcie (14. října 2016)
Americké akcie (14. října 2016)Zdroj: Google

Za celý týden Dow klesl o 0,56 %, S&P 500 ztratil 0,96 % a Nasdaq Composite oslabil o 1,48 %.

Americké akcie (týden do 14. října 2016)
Americké akcie (týden do 14. října 2016)Zdroj: Google

Trh v pátek zpočátku táhly vzhůru vesměs dobré výsledky bank JPMorgan Chase (-0,32 %) a Wells Fargo (-0,09 %) a finanční skupiny Citigroup (+0,43 %), později se však investoři zaměřili na vystoupení šéfky Fedu a přešli do defenzivy.

Yellenová naznačila, že Fed by vzhledem k velmi dlouhému útlumu ekonomiky po finanční krizi z let 2008 a 2009 mohl perspektivně uvažovat o delším udržování uvolněné měnové politiky i o možnosti dalších kroků na podporu hospodářského růstu.

V indexu Dow nakonec v pátek nejvýrazněji stouply akcie banky Goldman Sachs (+1,85 %), chemického obra DuPont (+1,31 %) a výrobce počítačových čipů Intel (+1,3 %). Na opačném konci indexu skončily akcie provozovatele řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald's (-1,14 %), výrobce sportovního oblečení a obuviNike (-0,79 %) a farmaceutické firmy Johnson & Johnson (-0,59 %).

Americké akcie (14. října 2016)
Americké akcie (14. října 2016)Zdroj: Finviz

Provozovatel řetězce fast-foodových restaurací McDonald's po konci čtvrteční seance upozornil, že si stranou odloží zhruba 130 milionů dolarů na restrukturalizační náklady. Firma odhaduje, že opatření v rámci hospodářských výsledků za třetí čtvrtletí sníží zisk na akcii po zdanění o 12 centů.

Akcie technologického podniku Salesforce (+5,15 %) poskočily po zprávě, že společnost ztratila zájem o převzetí provozovatele mikroblogovací sociální sítě Twitter (-5,12 %).

Nevydařený den za sebou mají akcie výrobce počítačů a tiskáren HP (-4,42 %), který již po konci čtvrtečního obchodování oznámil, že má v plánu během příštích tří let zrušit přibližně tři až čtyři tisíce pracovních míst, a upozornil, že v příštím finančním roce bude pravděpodobně schopen generovat méně hotovosti, než očekávají analytici. Společnost ale ujistila, že k akcionářům bude nadále štědrá, přislíbila, že ve finančním roce 2017 zvýší čtvrtletně vyplácenou dividendu o sedm procent.

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Pomalé ožívání po recesi na konci minulého desetiletí mohlo poškodit růstový potenciál americké ekonomiky, a centrální banka USA tak možná bude muset udržovat ekonomiku "pod vysokým tlakem" své expanzivní měnové politiky delší dobu, aby tyto škody zvrátila. Řekla to v pátek guvernérka Fedu Janet Yellenová v projevu k politickým činitelům a akademikům v Bostonu.
  • Maloobchodní tržby v USA v září meziměsíčně vzrostly o 0,6 %, jak se očekávalo.Srpen byl revidován z -0,3 % na -0,2 %. Po očištění o prodeje aut se tržby prodejců zvýšily o 0,5 %, čekal růst o 0,4 % po předchozím 0,2% poklesu (revidováno z -0,1 %).
  • Index cen výrobců ve Spojených státech v září meziměsíčně vzrostl o 0,3 %, očekával se přitom růst o 0,6 %. Meziročně se výrobní ceny zvýšily o 0,7 % po nule v srpnu (odhad: +0,2 %). Po očištění o ceny potravin a energií se index meziměsíčně v souladu s očekáváním zvýšil o 0,2 % po 0,1% růstu v srpnu. Meziročně index vzrostl o 1,2 % po procentním růstu v srpnu. Analytici toto číslo očekávali.
  • Index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity v říjnu podle předběžných údajů klesl na 87,9 bodu (odhad: 91,9 bodu, září: 91,2 bodu).
  • Rozpočtový deficit Spojených států v minulém fiskálním roce do konce září poprvé za šest let vzrostl. Schodek se proti předešlému roku zvýšil o 34 % na 587 miliard dolarů, sdělilo v pátek ministerstvo financí USA. Za fiskální rok 2015 do loňského září deficit klesl na 439 miliard dolarů a byl nejnižší za léta vlády Baracka Obamy.
  • Rozsáhlý únik dat o uživatelských účtech internetové firmy Yahoo! by mohl ovlivnit dohodnuté převzetí podniku, k němuž se chystá telekomunikační operátor Verizon. Řekl to hlavní advokát Verizonu Craig Silliman. Verizon by tak mohl žádat snížení ceny, nebo od dohody úplně odstoupit, uvedl zpravodajský server BBC.
  • Česká vláda ve čtvrtek 20. října podepíše podle informací ČTK investiční smlouvu se společností General Electric. Americká firma zamýšlí v Česku postavit závod pro vývoj, testování a výrobu turbovrtulových motorů. Hodnota investice má podle dřívějších informací dosáhnout více než 9,5 miliardy korun (350 milionů eur). Česko by se díky investici dostalo mezi pět států, ve kterých jsou vyvíjeny a vyráběny letecké motory.
  • Americký softwarový obr Microsoft požádal Evropskou komisi o schválení jeho záměru převzít internetovou sociální síť LinkedIn za 26 miliard dolarů. Sdělil to v pátek mluvčí Microsoftu Robert Koch. Jde o zdaleka největší akvizici Microsoftu. Plán již schválily antimonopolní úřady v USA, Kanadě a Brazílii.
  • Německá automobilka Volkswagen zaplatí 175 milionů dolarů právníkům zastupujícím americké majitele jeho naftových vozů, které manipulovaly s emisními testy. Agentuře Reuters to v pátek řekli dva lidé obeznámení s touto dohodou.
  • Počet aktivních vrtů pro těžbu ropy ve Spojených státech v uplynulém týdnu vzrostl o čtyři na 432. Počet aktivních ropných vrtů tak roste bez přerušení již sedm týdnů a pokles nezaznamenal již 16 týdnů, což je nejdelší taková série od roku 1987, uvedla agentura Reuters. Celkový počet aktivních vrtů pro těžbu ropy a zemního plynu se v uplynulém týdnu zvýšil o 15 na 539. Oznámila to v pátek společnost Baker Hughes, která je poskytovatelem služeb pro ropné a plynárenské podniky.

Výsledková sezóna:

 Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.


Delta Air Lines hledají cestu z ropného zakletíDelta Air Lines hledají cestu z ropného zakletí

Americká výsledková sezóna ve čtvrtek s trochou nadsázky zamířila do oblak. Svá hospodářská čísla představila letecká společnost Delta Air Lines. Co z její aktuální situace stojí za vypíchnutí?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688