Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.10.2016 09:13:34

Rozbřesk – Číně znovu dochází dech - vývozy i dovozy prudce padají…

Velice špatné výsledky hlásí čínský zahraniční obchod za měsíc září. Zdá se, jako by měl pokus o stabilizaci druhé největší světové ekonomiky opět velice krátký život. Vývozy propadly o výrazných 10 % a to především kvůli evropskému trhu. Ještě o něco znepokojivější je vývoj dovozů, které nehledě na vládní stimuly v září meziročně poklesly o necelá 2 %. Slabé dovozy ukazují na slábnoucí domácí poptávku. Zvláště znepokojivý je pokles dovozů některých důležitých komodit jako měď nebo železná ruda, které ukazují na slábnoucí investice.

I když poslední čísla mohou být zatížena vysokou meziměsíční volatilitou a není proto rozumné z nich zatím kreslit silné závěry, trhy budou bezesporu v nejbližší době citlivější na další negativní zprávy z Číny - příští týden mohou slabý zahraniční obchod potvrdit výsledky průmyslu a maloobchodu. Dnešní zprávy také bezesporu nejsou dobré pro čínský jüan, který i tak od počátku října začal znovu ztrácet a na frontě s dolarem se pohybuje poblíž historických minim.

Do budoucna může být přitom Čína vůči slabšímu jüanu čím dál tolerantnější. Snaha udržet tempa růstu v posledních kvartálech skrze státní podporu investic zjevně naráží na své mantinely a soukromé investice dál výrazně šlapají na brzdu. V roce 2015 rostly soukromé investice v průměru okolo 15 %, zatímco v polovině roku 2016 už pouze o 2 % meziročně. Investice přitom tvoří skoro polovinu čínského HDP a na rozdíl od Evropy a USA mají výrazně větší potenciál ovlivnit výkon ekonomiky. Až pře-investované Číně s přehřátým realitním trhem v zádech dojdou zbraně na podporu domácích investic/poptávky, asi automaticky skončí u jednoduché podpory vývozů skrze slabší kurz. To ale zřejmě při výrazně nižších tempech růstu ekonomiky než dnes.

FOREX

Region

Středoevropské měny jsou až na korunu lehce nervózní ze silnějšího dolaru a rostoucích sázek na růst sazeb v USA. Koruna si jako vždy žije svým intervenčním životem a příliš se na spotu nevzdaluje od 27,00 EUR/CZK. Včera guvernér Rusnok vyslal důležitý signál. Připustil, že “tvrdý závazek” ukončení intervencí již ČNB pravděpodobně nebude natahovat. Ten je v tuto chvíli nastaven na konec 1Q 2017. Po něm teoreticky ČNB trhům říká, že může intervence kdykoliv vypnout. Druhým dechem současně dodává (měkký závazek), že nejpravděpodobnější konec intervencí je okolo poloviny roku 2017. To je i náš základní scénář.

EUR/USD/GBP

Dolar včera posiloval a to jak proti euru, tak i znovu proti libře, která se vrátila k oslabování poté, co se ukázalo, že s usilováním britské premiérky o schválení postupu při brexitu v parlamentu (o čemž se bude hlasovat stejně), to nebude tak horké. Dolar se nicméně koncentroval na komunikaci Fedu a především na zápis z jednání FOMC. Ten odhalil, že výbor chce zvýšit úroky relativně brzy, což ukazuje na prosinec a nikoliv na listopad. Umírněné bylo rovněž vystoupení vlivného člena vedení Fedu W. Dudleyho, který také nevidí důvod někam spěchat (se zvyšováním sazeb).

Pro dolar je výše zmíněná rétorika spíše neutrálního charakteru, přičemž opravdu důležitá data a hlavně vystoupení by měla přijít až v pátek, kdy jsou ve hře maloobchodní tržby a řeč šéfky Fedu Yellenové.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688