Podzimní chladné dny zvládneme s čajem pro posílení imunity

Nejdůvěryhodnější značka

Podzim na krku a zima za dveřmi. Někdo stále lítostivě pokukuje po odložených letních šatech, jiný už se raduje z podzimních barev. Ať se nám stávající roční období líbí nebo ne, faktem zůstává, že na podzim je člověk nejvíc ohrožen nemocemi všeho druhu. Na imunitu není radno zapomínat právě v těžkých časech teplotních změn, častých dešťů a zvýšené pracovní zátěže. Tak co se trochu zahřát, pochutnat si a zároveň podpořit své tělo v boji proti vnějším vlivům? Máme pro vás tipy na čaje na posílení imunity, které jsou jednoduché na přípravu a vaše tělo vám za ně poděkuje!

Naše doporučení: neváhejte připravovat čaje z koření od předních osvědčených výrobců, kteří plní přísné zdravotní normy. Tím se vyhnete rizikovým faktorům jako jsou plísně a pesticidy, které se mohou objevit v koření skladovaném v pytlích od různých menších obchodníků.

Indický zázrak po česku

Tento čaj má velmi lahodnou chuť a prohřeje vaše tělo odshora až dolů. Každé z užitého koření má vlastní soubor účinných látek, a dohromady tak tvoří neporazitelnou směs. Zázvor působí antibakteriálně a protizánětlivé, je prevencí proti chřipce a rýmě. Hřebíček má antiseptické a znecitlivující účinky, skořice podporuje krevní oběh, zažívání a příznivě působí proti chřipkám a nachlazení, bílý pepř je zase antioxidant a takto bychom mohli pokračovat.

Jak na to?

Masala chai

2 svitky skořice (Skořice celá Vitana)

4 tobolky kardamomu, rozlomené

4 hřebíčky Vitana

½ hvězdičky badyánu (Badyán celý Vitana)

2 silné plátky čerstvého nebo 2 lžičky mletého zázvoru Vitana

na špičku lžičky bílého pepře mletého Vitana

2 zarovnané lžičky sypaného černého čaje

500 ml plnotučného nebo sójového mléka

4 lžíce medu nebo podle chuti

500 ml vody přivedeme k varu spolu s kořením a zázvorem. Jakmile směs projde varem, vypneme a necháme 15 minut odstát. Poté přivedeme znovu k varu a vsypeme černý čaj. Opět vypneme a necháme 3-5 minut louhovat podle toho, jak silný čaj chceme mít (masala chai může mít také povzbuzující účinky). Přecedíme a vmícháme mléko a med.

Masala chai nebo jen „chai“, jak mu říkají Britové, si můžete samozřejmě vylepšovat podle své chuti. Přidejte třeba muškátový oříšek, sušenou pomerančovou kůru nebo třeba chilli. V každém indickém státě se masala chai připravuje trochu jinak. Například v Kašmíru jej připravují ze zeleného čaje, v Bhópalu zase přidávají špetku soli. Fantazii se meze nekladou.


Nedejte chřipce šanci

Máme v zásobě také variantu pro ty, kteří orientálním chutím příliš neholdují. Cítíte, že na vás, jak se lidově říká, něco leze? Vyzkoušejte tento hřejivý čaj plný chuti s kajenským pepřem, zázvorem a citronem. Nic účinnějšího už snad ani nemůže existovat. Málokdo ví, že Kajenský pepř je zvláštní odrůda mleté červené chilli papričky. Účinná látka kapsaicin má mnohé pozitivní zdravotní účinky a jednou z nich je právě schopnost zmírňovat dráždivý kaše a bolesti v krku, nemluvě jeho protizánětlivých účincích a schopnosti zmírňovat bolesti hlavy.

Čaj s kajenským pepřem a zázvorem

1 sáček zeleného čaje

3 plátky čerstvého zázvoru

3 lžíce citronové šťávy

2 lžíce medu

1 ks Skořice celé Vitana

1 hřebíček Vitana

špetka Kajenského pepře Vitana

Zalijte horkou vodou směs čaje, zázvoru, kajenského pepře a ostatního koření, nechte 10 minut louhovat. Přidejte med, citron - promíchejte a nakonec přeceďte.

Aromalampy s vašeho oblíbeného koření

Vůni oblíbeného koření můžete absorbovat i díky doma vyrobené aromalampě. Do vody v aromalampě přidejte pár kapek stolního oleje a vložte kousky skořice, hřebíček nebo jiné koření, které jste si v poslední době oblíbili nebo vám zkrátka voní. Dopřejte si chvilku relaxu s čajem a vlastní vonnou směsí z kvalitního koření.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky