Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  12.10.2016 09:23:40

Alcoa po výsledcích přišla o 11% - podrobný rozbor výsledků

 

Začátek výsledkové sezóny se hrubě nepovedl. Akcie Alcoa po odreportování čísel za třetí čtvrtletí letošního roku ztratily přes 11 %. Mírně za očekáváním zaostaly jak tržby, tak zisk na akcii. Zejména však zklamal zhoršený výhled.

Ještě, než se vrhneme do střev společnosti, připomeňme, že už prvního listopadu dojde k rozdělení společnosti na dvě samostatné části. První z nich si ponechá stávající název Alcoa a bude se soustředit zejména na „upstream“ tedy těžbu bauxitu, rafinaci na aluminu a smaltování na hliník. Druhá bude operovat pod značkou Arconic a její aktivity budou soustředěny v „downstreamových“ operacích, jejichž podstatou je zpracování komodity na výrobky s vyšší přidanou hodnotou. Zhruba 50 % tržeb entity připadne na produkty pro letecký a automobilový průmysl, druhá půlka pak na produkty pro transportní odvětví, průmysl či stavebnictví. Co se týče slibovaných střev, zklamání leží na bedrech části Arconic. Zejména oblast leteckého průmyslu přitahuje nechtěnou pozornost. Tržby v ní meziročně klesly o procento, a to v návaznosti na utlumenou poptávku v leteckém segmentu. Na vině je menší zájem o tzv. widebody letadla (dvě uličky), ale také technická náročnost produktů vázaných na letecké motory. Právě na tuto oblast pak byla cílena akvizice Firth Rixson. Výše zmíněné poukazuje na dva problémy:

1) Utlumená poptávka po letadlech snižuje poptávku po produktech Arconic sloužících jako komponenty při jejich stavbě. Jedním z důvodů útlumu může být nižší cena ropy, která snižuje zájem o palivově efektivnější letadla využívající komponenty sloužící k odlehčování. Právě hliník (popřípadě titan) v tomto směru sehrává cennou úlohu.

2) Technická náročnost komponentů pro letecké motory je aktuálně pro Arconic problém. Samotný management označil stávající údobí za „kvalifikační“ periodu, během níž jsou náklady vyšší a produkční efektivita nižší. Vystává tak otázka, kdy toto údobí společnost překlene. Co víc, problém není pouze nákladového charakteru. Snížení výhledu tržeb Firth Rixson signalizuje, že stávající technologie pravděpodobně není dostatečně konkurenceschopná. Management na konferenčním hovoru zdůrazňoval postupně nabíhající zlepšení, nicméně ohledně konkrétních čísel zůstal prozatím tajemný. I proto nepotvrdil výhled na příští rok v segmentu produktů pro letecký průmysl. Pro trh šlo o zklamání.

Solidní je naopak poptávka v automobilovém segmentu. Zejména v oblasti nákladních aut. Naopak osobní vozidla hlásí meziroční pokles. Cyklus prodejů vozů v USA je poměrně vysoko (anualizované prodeje okolo 17,3 mil. vozů), pročež může docházet k částečnému zpomalení/útlumu. Ostatně také stoupající pobídky ze strany dealerů mohou poukazovat na slábnoucí poptávku. Samotná expozice na automobilový průmysl jez dlouhodobějšího pohledu nicméně poměrně vhodná. Přeci jen lze i zde vypozorovat trend odlehčování, daný přísnější regulatorikou ve vztahu k emisím CO2. Hliník pak dokáže snížit váhu až o 50 %. Výhodou je i jeho dobrá recyklace při nízkých emisích CO2. Využití hliníku je přesto pochopitelně omezené. Zejména ochranné části vozu (základní kostra) pravděpodobně budou nadále z ocele.

Na závěr pár slov k „upstreamové“ části. Její vývoj koresponduje s vývojem cen komodit (alumina, hliník). Samotná Alcoa počítá pro letošní rok na trhu s hliníkem s meziročním růstem poptávky o 5 % při expanzi kapacit o 3 %. Ještě v červenci nicméně mluvila o přírůstku na nabídkové straně tempem 2,5 %. Jinými slovy se tak argument pro růst ceny hliníku oslabil. Hlavním rizikem jsou rostoucí smaltovací kapacity v Číně. Dobrou zprávou jsou nicméně pokračující produkční úspory, díky nimž se Alcoa posunuje po nákladové křivce v globálním srovnání níže. Například v případě hliníku již dosáhla svého letošního plánu na úrovni 38. percentilu. V případě komodit jsou právě náklady klíčovým aspektem pro získání konkurenční výhody.


Jan Šumbera

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688