Jana Brožková (Bydlet.cz)
Bydlení  |  11.10.2016 20:48:00

Spolubydlení: cizí byty opravujeme i na své náklady

Čím dál více mladých Čechů žije v jedné domácnosti s kamarády nebo i úplně neznámými lidmi. A neplatí to jenom pro studenty, jak bylo dříve zvykem. Až 40 % spolubydlících dnes představují mladí lidé s ukončeným vzděláním. K bydlení s cizími je vede touha nebýt sám, ale také snížení výdajů za nájem. Lidé jsou ale podle průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny ochotni zaplatit si za vylepšení cizího bytu i něco navíc. Do oprav investoval již každý třetí.

Pryč jsou doby, kdy bylo spolubydlení synonymem pro levné soužití vysokoškolských studentů. Přestože studenti stále tvoří největší skupinu, až 40 % spolubydlících představují pracující do 30 let. Vyplývá to z průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny mezi 200 respondenty, kteří aktuálně žijí se spolubydlícími. Téměř čtvrtina respondentů přiznává, že si společné bydlení vybrala proto, aby nebydlela sama. Kromě rozdělení nákladů si vypomáhají i s domácími pracemi, daří se jim tak ušetřit čas. Největší motivací pro bydlení s cizími však stále zůstává touha ušetřit na nájemném.

Nejčastější investice? Ložnice a kuchyně

Více než třetina lidí, kteří aktuálně žijí se spolubydlícími v nájemním bytu, již hradila náklady na jeho opravu. Většinou se jednalo o drobnější opravy v rámci několika tisíc. Nejčastěji lidé investovali do ložnice, kuchyně a koupelny.

Investice do rekonstrukce

Podle údajů Raiffeisen stavební spořitelny je polovina  mladých ochotná investovat do rekonstrukce bytu, přestože si ho pouze pronajímá. To vše ale pouze pod podmínkou, že jim ostatní spolubydlící přispějí na výdaje, nebo že budou mít levnější nájem. „Výdaje na zdokonalení bydlení dnes lidé berou jako samozřejmost. V pronájmu žijí často dlouhodobě a řada z nich si na sebe již vydělává,“ vysvětluje Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.

Část dotázaných připouští, že by rekonstruovala i v případě nezbytně nutných oprav nebo pokud by plánovala v bytě zůstat dlouhodobě. „V případě neplánovaných nebo nezbytných výdajů na bydlení nemusí lidé čekat měsíce nebo roky, než si na opravu našetří, ale mohou využít úvěr na rekonstrukce,“ doplňuje Lenka Molnárová.

Pokud ještě nevíte, kde budete chtít žít třeba za pět let, nebojte se dát přednost pronájmu před splácením hypotéky. Díky menším půjčkám na vylepšení bydlení, můžete mít vysněný domov hned.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688