Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  11.10.2016 17:43:41

Pět akcií pro milovníky stříbra

Pro ceny vzácných kovů je letošní rok i přes podzimní korekci stále dosti přívětivý. Platí to i o stříbru. V jednom ze svých předchozích příspěvků jsem vyjadřoval skepsi ohledně další silné rally na zlatě a to samé můžeme extrapolovat na stříbro. Pokud by se cena těchto kovů měla držet na relativně vyšších cenových úrovních, do „dlouhé“ investiční hry se vrací i akcie těžařských firem. O těch „zlatých“ jsem tu hovořil před delší dobou, nyní bych pozornost čtenáře rád otočil i k těm „stříbrným“. Pomocníkem mi budou tipy od investora Matthewa DiLalloa, kterých je celkem pět a první dvě jména zní Silver Wheaton a Hecla Mining.

Akcie Silver Wheaton a Hecla Mining se do počátku roku 2016 v podstatě držely za ruku a jejich návratnost můžeme bez váhání označit za mizernou. Stejně jako na trhu stříbra pak v roce 2016 došlo k obratu i zde a to zejména u Hecla Mining. Nadšení ale stejně rychle vyprchalo a u Silver Wheaton to dokonce znamená návrat na nulovou dlouhodobou návratnost:


Zdroj: Financial Times

Silver Wheaton není typickou těžařskou společností. Nevlastní žádné doly, ale poskytuje těžařům zdroje na budování dolů s tím, že za to se jí dostane práv na odkup vytěženého stříbra (popř. zlata) za předem stanovenou cenu. Jde tak o provozně hodně zapáčený byznys, protože náklady se drží v podstatě na konstantní úrovni a zisky velmi citlivě reagují na změny ceny stříbra. Prudce rostou v případě, že tato cena roste, protože firma stříbro získává za cenu předem danou, ale prodává za ceny vyšší a vyšší. A naopak v případě poklesu cen stříbra nic společnost neudělá s cenou nákupní a prodává za ceny nižší a nižší.

Provozní tok hotovosti této společnosti dosahuje poslední dva roky úrovně 430 milionů dolarů, CapEx je ale velmi proměnlivý. V roce 2014 dosáhl 125 milionů dolarů, v roce předchozím ovšem 1,8 miliardy dolarů. V předchozích letech je vývoj podobný – obrovské částky střídají ty malé. Jde o odraz popsaného byznys modelu, kdy se do investic promítají zdroje směřující na rozvoj dolů. Z pohledu na historický tok hotovosti toho zde moc nezjistíme, jen to, jak byla budována zapáčená sázka na další optimistický vývoj na trhu se stříbrem. Například v posledním čtvrtletí díky ní firma nakupovala stříbro za 4,46 dolarů za unci a prodávala ho za 17,18 dolarů za unci.

Mnohem lépe než akcie Silver Wheaton si letos vedou akcie druhé zmíněné firmy - Hecla Mining. Jde už o typického těžaře, dokonce největšího v USA. Jeho kapacity navíc dále rostou a v posledním čtvrtletí dosáhl meziroční růst těžby díky otevření nového dolu celých 71 %. Pokud se tedy budou ceny stříbra držet na relativně vysokých úrovních, jde v tomto ohledu o dobrou tradiční sázku na „stříbrné“ společnosti.

Je tu ale jeden „detail“: Firma bude muset znatelně zlepšit svou schopnost generovat volné cash flow. V posledních letech totiž její provozní tok hotovosti nepokrýval investice. Konkrétně v roce 2015 firma na provozu vydělala asi 100 milionů dolarů a investice dosáhly více než 130 milionů dolarů. Jde o důsledek zmíněné expanze, která zvyšuje kapacity, ale také vyžaduje zdroje. To se projevuje i na rozvaze firmy.

Podobně jako v předchozím případě nejde ani u Hecla Mining o málo rizikovou sázku. Pokud bude trh se stříbrem silný, firma bude těžit z předchozích investic a růstu kapacit. Pokud ne, může se výhoda stát koulí na noze. Zda je tomu tak i u zbylé trojky z avízovaných pěti akcií uvidíme příště.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

11.04.2024Ráj pro milovníky hudby vyhrál březnové kolo soutěže Visa Czech Top Shop VISA Czech Top Shop (VISA Czech Top Shop)
23.10.2019Zlatý šálek pro milovníky drahých kovů Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688