TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  11.10.2016 15:34:59

Obchody našly mezeru v zákoně! O svátcích otevřou i přes zákaz


Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince - sedm státních svátků, kdy velké obchody nesmějí prodávat. Nakazuje jim to zákon o prodeji v maloobchodě a velkoobchodě a poprvé se dotkne Dne vzniku samostatného Československého státu, který připadá na 28. října.

Ne všechny prodejny, kterých se zákaz týká, se ale hodlají tak rychle vzdát, píše web ihned.cz. Podle něj se jim podařilo najít mezeru v zákoně a hodlají otevřít i přes zákaz. V zákoně se totiž píše pouze to, že je zakázán prodej, o tom, jestli musejí mít obchody zavřeno, se nemluví.

Zákazníci si tak i přes zákaz prodeje budou moci v některých obchodech zboží prohlédnout nebo vyzkoušet. Podobně se chystá zákon 28. října obejít i největší prodejna hraček ve střední Evropě Hamleys, která před nedávnem otevřela v Praze Na Příkopě, píše ihned. Součástí prodejny jsou totiž i skluzavky, kolotoč a mnoho dalších atrakcí. Obchod se tak ve sváteční den promění v zábavní centrum a zůstane standardně otevřen.

Zákonu se chtějí vyhnout také e-shopy, respektive jejich kamenné prodejny a výdejní místa. Na e-shopy samotné se zákaz nevztahuje, velké kamenné prodejny by ale měly zavřít. Jenže největší český internetový prodejce Alza.cz si se zákazem hlavu neláme a hodlá otevřít většinu výdejních míst, řídit se přitom bude nedělní prodejní dobou, píše ihned.

Kamenné prodejny Alzy totiž prý slouží jen pro prezentaci nabízeného zboží a vyzvednutí zboží předem objednaného na internetu. Podle všeho je tak objednání zboží přes e-shop jedinou možností, jak si ve větších obchodech nakoupit i o svátku. Otázkou zůstává, co všechno se prodejem rozumí. Jestli jen zaplacení zboží na internetu, nebo také jeho vyzvednutí v kamenné prodejně.

Zákaz prodeje se nebude vztahovat na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Zavřeno ale budou muset mít zastavárny, sběrny nebo bazary.

Za porušení zákona hrozí pokuta až milion korun. Při opakovaném porušení to bude až pětinásobek. Poslanci po několika letech dohadů a jednání schválili zákon letos v červnu.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688