Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.10.2016 09:02:35

Směřuje ECB k dalšímu jestřábímu kiksu?


Několik zástupců Fedu má na tento týden naplánováno projev a dá se čekat, že půjde o hlavní tržní tahouny následujících dní. Pozornost a spekulace se ale také otáčí směrem k ECB, která začíná hovořit o brzdění nákupu aktiv. Právě ECB přitom během posledních let nasbírala dost negativních zkušeností s přílišnou váhavostí v případě uvolnění její monetární politiky na straně jedné a s příliš rychlým utažením na straně druhé. Jinak řečeno, ECB soustavně přestřeluje směrem k jestřábí politice a je velkou otázkou, zda k tomu netíhne i nyní.

Když o podobném kroku (zvolnění a ukončení QE) začal v květnu roku 2013 hovořit Fed, vyvolalo to na trzích záchvat paniky. Jedním z často používaných výrazů na trhu se od té doby stal „taper tantrum“. Volně přeloženo, či spíše převyprávěno jde o hysterický záchvat vyvolaný zmínkami i monetární normalizaci.

Sílu tohoto záchvatu nám připomíná první z následujících dvou grafů. Najdeme v něm vývoj výnosů desetiletých vládních dluhopisů v USA. Signály Fedu v onom kritickém období vedly k prudkému růstu výnosů až na úroveň 3 %, což samo o sobě utáhlo finanční podmínky v americké ekonomice. Vše skončilo značným zhrdličtěním amerických centrálních bankéřů a postupným poklesem výnosů až na výchozí úrovně:



Výnosy německých vládních obligací – Bundů, zatím hysterií netrpí, od konce září sice míří směrem nahoru, ale jen mírně. Což znamená, že se tyto výnosy dostaly ze záporných hodnot na úroveň černé nuly. V ideálním případě by šlo o známku toho, že ekonomika eurozóny ožívá, inflace se zvedá směrem k požadovanému standardu, signalizovaná strategie ECB je tak namístě a dluhopisové (a další) trhy na to klidně reagují odpovídajícím, ale nijak přemrštěným způsobem. Pak by šlo o příjemnou změnu, protože jak jsem uvedl, ECB má za sebou už dost monetárních minel.

Fed se už delší dobu trochu točí v kruhu a i přes výše uvedené je možné, že ECB (která je politicky v mnohem složitější pozici) se k němu přidá. To by byl ten horší scénář. U Fedu se projevuje zejména tak, že známky a indikace normalizace monetární politiky zvedají kurz dolaru, což utahuje finanční podmínky v USA a obratem zvyšuje tlak na pokračování uvolněné politiky Fedu. Ten pak ubírá ze své jestřábovitosti, dolar oslabuje, tlak klesá a vše se točí dál. ECB bude muset být velmi opatrná, aby podobné kolečko neroztočila i v eurozóně. Ta je navíc ve znatelně horší ekonomické pozici než americká ekonomika a ECB jde na rozdíl od Fedu po ostří nože vedoucím mezi různými politickými a národními zájmy členských zemí eurozóny.

Nad všemi podobnými úvahami ale ční jedna základní: Fed v dohledné době pravděpodobně dosáhne svého inflačního cíle a podle tohoto jednoduchého měřítka je tedy namístě normalizovat jeho politiku. ECB má k takovému úspěchu pravděpodobně stále daleko (viz další graf od JPMorganu). Docela se proto divím, že trhy nereagovaly na nové signály z ECB s větší nevolí. Podle logiky inflačních cílů totiž ECB směřuje k další minele a měla by spíše hovořit o tom, že je pevně rozhodnuta dosáhnout inflačního cíle. Můžeme sice tvrdit, že na to podle dosavadních zkušeností nestačí a nemá tak cenu pokračovat v neefektivním QE. Jenže to se točíme v kruhu „slepice a vejce“. Protože co je dříve: Málo efektivní činy, nebo nerozhodnost tyto činy doprovázející?

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688