Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  10.10.2016 10:00:42

Nezaměstnanost se blíží pěti procentům

Podle očekávání míra nezaměstnanosti v září poklesla o jednu desetinu procentního bodu na 5,2 % a je tak o necelý jeden procentní bod nižší než ve stejném roce loňského roku.

Současně se dále zvýšila nabídka volných pracovních míst, kterých je nyní téměř 141 tisíc. A nelze si nevšimnout, že roste i nabídka volných míst v regionech s nadprůměrnou nezaměstnaností.

Psát o tom, co stojí za poklesem nezaměstnanosti, znamená každý měsíc opakovat ty stejné argumenty. Tím hlavním je ekonomický růst, který s sebou přináší vysokou poptávku po nových zaměstnancích. Tím druhým jsou sezónní faktory, kam patří sezónní práce, absolventi apod. Konkrétně absolventům se letos daří hledat práci mnohem lépe než v předchozích letech. Nakonec na zářijové statistice je vidět, že na úřady práce jich nastoupila ve srovnání s loňským zářím jen polovina (3,8 tis. vs. 7,6 tis.).

Poptávka firem po nových zaměstnancích stále roste. Ponechme stranou úvahy o dovozu 140 tisíc zaměstnanců z Ukrajiny a podívejme se, koho firmy vlastně hledají. Zatímco v úvodních letech konjunktury jsou to především kvalifikovaní zaměstnanci (zejména v technických oborech), letos už hledají v podstatě kohokoliv. Z nabídky volných míst lze vysledovat, že mezi nejvíce poptávané patří pomocní pracovníci ve výrobě. Následují pak montážní dělníci, řidiči, nástrojáři, svářeči, prodavači, kuchaři, pracovníci ostrahy, pomocní dělníci ve stavebnictví.

Na nedostatek zaměstnanců začínají firmy reagovat vylepšováním jejich nabídek, včetně zvýšení mezd. Je to jeden z hlavních argumentů, proč růst mezd letos zrychluje a to napříč celým mzdovým spektrem. A nejinak tomu bude nejspíše i v příštím roce. Nakonec se růst mezd – zvlášť ve službách – může časem odrazit i ve vyšší inflaci, jak si přeje centrální banka.

A co čekat na trhu práce v nejbližších měsících? S nástupem přípravy na Vánoce se nezaměstnanost může snížit ještě na podzim na 5 % a teprve v závěru roku se po čase vrátí zhruba na 5,5 %. Přelom roku sice přinese další nárůst, který ovšem půjde na vrub konci sezónních prací a pozitivní trend trhu práce se tak zatím měnit nebude. Po většinu příštího roku se už proto může nezaměstnanost pohybovat pod hranicí pěti procent.

Petr Dufek, analytik ČSOB


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688