Patria (Patria Finance)
Politika a události  |  07.10.2016 14:08:35

Svět se může blížit dalšímu velkému zlomu

Někdo projde historickým vývojem prudkým skokem. Příkladem je první světová válka, Velká říjnová socialistická revoluce, Velká deprese, zvolení Adolfa Hitlera, druhá světová válka, začátek války studené, kolaps evropských říší nebo pád Sovětského svazu a finanční krize let 2007–2009. Je možné, že nyní se schyluje k dalšímu podobnému zlomu, protože volby v USA může vyhrát Donald Trump. Pak už by Spojené státy nebyly vůdčí silou ve světě, ale namísto nového řádu bychom se propadli do chaosu.

Jen to, že Donald Trump je jedním z vážných kandidátů na amerického prezidenta, budí velké obavy. Jako podnikatel provedl řadu podvodů, jako člověk se neštítí lží a konspiračních teorií. Hlásá rasismus, útočí na nezávislost soudů, odmítá zveřejnit, kolik platí na daních. Nemá žádné zkušenosti s politikou, jeho návrhy nemají hlavu ani patu a dokonce hovoří o tom, že by Spojené státy nemusely splácet své finanční závazky. Podkopává důvěru v existující obchodní dohody, podporuje mučení a vraždy rodin údajných teroristů a obdivuje bývalého agenta KGB, který dnes stojí v čele Ruska.

Je očividné, že velká část amerického elektorátu ztratila důvěru v domácí politický a ekonomický systém. Jde o jev, který se objevuje poprvé od třicátých let, ale Spojené státy nejsou v tak hrozném stavu jako tehdy. Stále jde o nejbohatší velkou zemi na světě. A i když je její růst utlumený, nezaměstnanost se nachází nízko. Zvolení Trumpa by ukázalo smutný obrázek americké reality, ale šlo by o celosvětový problém.

Spojené státy se při ovlivňování globálního vývoje musí stále více spoléhat místo vojenské oblasti na oblast politickou a ekonomickou. Vytvořená spojenectví a vzniklé instituce jsou velmi hodnotnými aktivy a právě ta by byla prezidentem Trumpem ohrožena nejvíce. Největší rozdíl mezi dnešními Spojenými státy a Čínou tkví právě v tom, kolik mají USA mocných spojenců. Ani Vladimir Putin není pro Čínu důvěryhodným spojencem. Spojenci Američanů USA naopak důvěřují a tato důvěra je založena na predikovatelném jednání, které se odvíjí od sdílených hodnot. Ani takové aliance nejsou bezproblémové, ale fungují. Trumpovo nepredikovatelné chování a obchodnický přístup k partnerství by to vše zničily.

Pokud by Trump skutečně vyhrál, změnil by se celý světový režim. Padly by například všechny snahy o ovlivnění klimatických změn, a to pravděpodobně navždy. Hillary Clintonová není dokonalou kandidátkou, ale udržuje naději v trvání demokracie, ve které vládne právo. Trump nabízí něco úplně jiného.

Autorem je Martin Wolf.

Zdroj: Financial Times

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

09.10. 13:25  Dnešní prezident USA... (vi ndra)
09.10. 13:19  Dnešní prezident USA... (vi ndra)
09.10. 10:21  kuwa kuwa (Truhlík)
08.10. 08:36  Hrůza (Smaghi)
08.10. 04:10  A může být hůř (Sidney)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688