Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  29.03.2002 10:02:35

Akcie: Akcie na pražské burze pokračovaly v korekci ztrát ze začátku týdne. Index PX-D si připsal..

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 29.3.2002

      Komentář k trhům

       Komentář k zahraničním trhům

      
  • Americké akcie se včera pohybovaly smíšeně, když technologické akcie posilovaly a stará ekonomiky oslabovala. Index Nasdaq si včera připsal 1,0% a DJIA mírně poklesl o 0,2%. Trh podpořila makroekonomická data. Konečný údaj o HDP za 4Q2001 ukázalo, že americká ekonomika rostla tempem 1,7%. Z technologií se dařilo Juniper Networks a Cisco Systems poté co prvně jmenovaná společnost dementovala spekulace, že nižší investiční aktivita se negativně projeví na výsledcích za 1Q2002. Z tradičních společností se nedařilo 3M v reakci na snížení investičního doporučení. Dnes se v USA kvůli svátku neobchoduje.
  • Evropské akcie včera uzavřely na sedmiměsíčním maximu. Index Eurotop300 včera posílil o 1,2% a užší index Eurostoxx50 získal 1,3%. Trh podpořily hlavně technologie v reakci na zprávy společnosti ASML, která oznámila, že obdržela vyšší objednávky od klíčových klientů. Francouzské společnosti Sanofi-Synthelabo a l'Oreal včera posilovaly podpořeny pozitivními zprávami o produktech prvně jmenované farmaceutické společnosti. Italské banky včera také uzavřely výše v reakci na zlepšení investičního doporučení. Dnes se s evropskými akciemi neobchoduje.


       Komentář ke společnostem


      

       Český Telecom


      
  • Český Telecom presentoval auditované výsledky hospodaření podle IAS za rok 2001. Ty se podle očekávání nijak nelišily od předběžně oznámených čísel na konci února. Tržby společnosti se pod vlivem poklesu výnosů z hovorného snížily o 2% na 55,9mld. Pozitivem však je, že se společnosti podařilo kompenzovat propad hovorného nárůstem tržeb v ostatních oblastech jako jsou datové služby a mobilní komunikace. EBITDA společnosti dosáhla 27,2mld a EBITDA marže se udržela na vysoké úrovni 48,6%. Čistý zisk se meziročně mírně snížil o 4% na 6,1% pod vlivem poklesu úrokových nákladů a kurzových zisků díky silné koruně. Mobilní operátor Eurotel, z 51% vlastněn Českým Telecomem, oznámil také detaily výsledků za rok 2001. Tržby společnosti vzrostly o 11% na 30mld a EBITDA se zlepšila o 32% na 13,3mld. Čistý zisk Eurotelu dosáhl 6,1mld což představuje nárůst o 26%. Obě společnosti také podaly svůj výhled do budoucna. Obecně se společnosti vyjádřily v tom smyslu, že při současném stavu saturace mobilního trhu a postupující liberalizaci trhu fixní telefonie bude kladen větší důraz na kontrolu nákladů a udržení klientů.
  • Zdroje blízké privatizaci společnosti uvedly pro agenturu Reuters, že Deutsche Telecom údajně odstoupil z privatizace společnosti. Deutsche Telecom byl údajně členem konsorcia s Deutsche Bank a Blackstone Group a z tohoto konsorcia odstoupil kvůli svým finančním problémům. Členové konsorcia se údajně nemohly dohodnout na financování. Zdroje uvedly, že Orange, mobilní divize France Telecom, má stále zájem o privatizaci a že další telekomunikační společnost je připravena podat nabídku. Podle vyjádření FNM obdržel tři nabídky.
Komerční banka

      
  • Banka oznámila auditované výsledky za rok 2001 podle IAS. Čistý zisk banky dosáhl za uvedené období 2,9mld což je přibližně o 400m lepší než předběžné výsledky zveřejněné na konci února. Provozní zisk banky se mírně zlepšil z 8,5mld na 8,9mld. Zlepšení hospodaření bylo dosaženo hlavně díky nižší tvorbě rezerv a opravných položek, které se meziročně propadly z 8,6mld na 4,9mld. Bilanční suma dosáhla 431mld oproti 409mld na konci roku 2000.
Unipetrol

      
  • Unipetrol a Česká rafinérská se ještě nedomluvily na předávacích cenách pro tento rok. Dosavadní smlouva vypršela počátkem tohoto roku a vyjednávání zkomplikovala Unipetrol se snaží snížit nákupní ceny, zatímco pro Č. rafinérskou by tento pohyb byl negativní.


      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688